Hortonomförbundets 80-års jubileum
Hortonomförbundet firar 80-års jubileum på Wapnö Gård utanför Halmstad. Foto: Boel Sandskär

Hortonomförbundets 80-års jubileum

Text: Boel Sandskär Publicerad: 11 september 2017
Jubiléet firades grundligt med en Hallandsresa och flera intressanta studiebesök. Följ med på resan till Björkebo Gård, Tönnersjö plantskola och Wapnö Gård!

Krysantemum på de 50 meter långa flyttbara borden i två våningar, som bevattnas med ett unikt tryckutjämnande system. Alla växter får lika mycket vatten i rännan. Foto: Boel Sandskär

Först besöktes Björkebo Gård utanför Helsingborg och en imponerande krukväxtodling med många innovativa och fiffiga lösningar. Resultatet var en energismart och platseffektiv anläggning där växterna transporterades utan tunga lyft på rullande band.

Därefter följde besök på Tönnersjö plantskola med en stor produktion av alléträd. Imponerande logistik och odlingssystem för produktion av stora träd. Här produceras för övrigt turbokastanjen som är vårt förbundsträd.

Hortonomförbundets ordförande Ida Backström delade ut utmärkelsen jubileumshortonom till Per-Olof Bergendal postumt. Foto: Boel Sandskär

Kvällen avslutades på Wapnö Gård utanför Halmstad med flott middag. Under middagen tillkännagavs att utmärkelsen jubileumshortonom postumt tilldelas hortonom Per-Olof Bergendahl. Per-Olof Bergendahl var fruktförädlare på Balsgård under många år, och bl.a. upphovsman till den populära äppelsorten Aroma. Han och hans maka Elisabet Bergendal har generöst donerat en fastighet till Hortonomförbundet.

Nästa dag fick vi en grundlig guidning av Wapnö Gård. Vi fick beskåda en ko-karusell där en mjölkning tar 17 minuter – mycket rationellt men så är det över 1100 kor som ska mjölkas två gånger per dag. Gården har eget mejeri, biogasanläggning, gårdsbutik, gårdshotell, växthus, mälteri och egen öl- och läskproduktion. Ett system där allt tas till vara och begreppet ”härodlat” står i centrum. Mycket konsumentinriktad anläggning med visningar och aktiviteter året runt. Vi blev guidade i grönsakerna av hortonom Pauliina Jonsson som även är duktig på husdjursskötsel (!).

Den späckade helgen avslutades med en brunch på slottet där samtliga produkter var producerade på gården, förutom kaffe och te!

 

11 september 2017 1

Twitter

RT @SLUmiljoanalys: Hur firar du den biologiska mångfalden? Några tips från #SLU om aktuell kunskap, verktyg och aktiviteter https://t.co/L… @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Magrare foder till dikor på stall: Ensilerad rörflen gav lovande resultat. https://t.co/qVavU4Sf6o https://t.co/y5tCo3IsiG @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Klimatet styr olika trädsymbiosers globala utbredning, enligt en studie som också tyder på att framtida klimateffek… https://t.co/4iDhVp2Lp6 @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Den 29 maj inviger RISE testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Vi hoppas att du vill vara med. Testbädden ä… https://t.co/Yg9NprHgQy @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Nya SLU-professorer föreläser i Umeå 24 maj. Om teknik och planering för framtidens skogsskötsel, och om läkemedels… https://t.co/8XgjKQRvJq @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Var med och fira den biologiska mångfalden! Här tipsar #SLU om aktuell kunskap, verktyg och aktiviteter https://t.co/Lp… @_SLU via Twitter 6 dagar sedan