Hortonomförbundets 80-års jubileum
Hortonomförbundet firar 80-års jubileum på Wapnö Gård utanför Halmstad. Foto: Boel Sandskär

Hortonomförbundets 80-års jubileum

Text: Boel Sandskär Publicerad: 11 september 2017
Jubiléet firades grundligt med en Hallandsresa och flera intressanta studiebesök. Följ med på resan till Björkebo Gård, Tönnersjö plantskola och Wapnö Gård!

Krysantemum på de 50 meter långa flyttbara borden i två våningar, som bevattnas med ett unikt tryckutjämnande system. Alla växter får lika mycket vatten i rännan. Foto: Boel Sandskär

Först besöktes Björkebo Gård utanför Helsingborg och en imponerande krukväxtodling med många innovativa och fiffiga lösningar. Resultatet var en energismart och platseffektiv anläggning där växterna transporterades utan tunga lyft på rullande band.

Därefter följde besök på Tönnersjö plantskola med en stor produktion av alléträd. Imponerande logistik och odlingssystem för produktion av stora träd. Här produceras för övrigt turbokastanjen som är vårt förbundsträd.

Hortonomförbundets ordförande Ida Backström delade ut utmärkelsen jubileumshortonom till Per-Olof Bergendal postumt. Foto: Boel Sandskär

Kvällen avslutades på Wapnö Gård utanför Halmstad med flott middag. Under middagen tillkännagavs att utmärkelsen jubileumshortonom postumt tilldelas hortonom Per-Olof Bergendahl. Per-Olof Bergendahl var fruktförädlare på Balsgård under många år, och bl.a. upphovsman till den populära äppelsorten Aroma. Han och hans maka Elisabet Bergendal har generöst donerat en fastighet till Hortonomförbundet.

Nästa dag fick vi en grundlig guidning av Wapnö Gård. Vi fick beskåda en ko-karusell där en mjölkning tar 17 minuter – mycket rationellt men så är det över 1100 kor som ska mjölkas två gånger per dag. Gården har eget mejeri, biogasanläggning, gårdsbutik, gårdshotell, växthus, mälteri och egen öl- och läskproduktion. Ett system där allt tas till vara och begreppet ”härodlat” står i centrum. Mycket konsumentinriktad anläggning med visningar och aktiviteter året runt. Vi blev guidade i grönsakerna av hortonom Pauliina Jonsson som även är duktig på husdjursskötsel (!).

Den späckade helgen avslutades med en brunch på slottet där samtliga produkter var producerade på gården, förutom kaffe och te!

 

11 september 2017 1

Twitter

Ny marin snäckart i svenska vatten https://t.co/oZDD02o9Pq https://t.co/ayuleoOWnH @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Forskare har hittat 30 arvsanlag som ska ge ny oljeväxt bra egenskaper. https://t.co/zFplNYQO4A https://t.co/oYZLQzIxWy @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Käk för kris eller krig – för 50 år sen och nu. Hur kan vi bygga beredskap på ett sätt som samtidigt skulle göra Sv… https://t.co/Jr5poTLL9T @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Odling av flodkräfta ger extrainkomster och bevarar samtidigt en hotad art https://t.co/SV74GFKOSd https://t.co/hT9at2mPMp @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
SLU höjer sin röst i Almedalen https://t.co/T0RBSip5Pj @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Heidi Andersson och Anders Wall – två av SLU:s hedersdoktorer 2018 https://t.co/meGuBiiglw https://t.co/YQSPpsQUFq @_SLU via Twitter 12 dagar sedan