I skog och park
Foto: Pär Fornling

I skog och park

Text: Pär Fornling Publicerad: 5 december 2019
En ny utbildning som befolkar gränslandet mellan stadens parker och det produktiva skogsbruket är på gång. Det öppnar för anpassat skogsbruk in mot tätorterna...och att göra de omgivande produktionsskogarna mer tilltalande.

I grunden handlar det om ett giftermål mellan två olika kompetenser, skogsvetenskap och landskapsarkitektur.

– Vi har mycket att lära av varandra. Den omgivande naturen blir allt mer betydelsefull för folks välbefinnande när städerna växer. Samtidigt blir det produktiva skogsbruket allt viktigare både för att mota klimateffekten och få fram miljövänliga produkter. Det behövs folk som behärskar bägge världarna, säger Vilis Brukas, prefekt och initiativtagare till den nya utbildningen.

Landscape forester?

Arbetsnamnet på den tänkta utbildningen på 180 poäng är ”Forest & Landscape Mangement”. Innehållet är tänkt att vara en blandning av ren skogskunskap och landskapsplanering för att få ett lönsamt skogsbruk och ett trivsamt landskap för rekreation och estetiska värden.

Jaime Uria Diez

Projektet leds av Jaime Uria Diez på institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap och är en fortsättning på ett långvarigt samarbete mellan institutionen för sydsvensk skogsvetenskap och Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning (LAPF) i Alnarp.

Med gemensamma krafter har man anlagt två landskapslaboratorier som visar hur vanliga skogsträd kan användas i parklika miljöer och hur produktion och rekreation kan kombineras.

I den nya utbildningen är även det nederländska universitetet Wageningen involverat och det finns möjligheter att gå kurser i Nederländerna med inriktning mot skogsbruk med sociala värden.

Helena Mellqvist

Helena Mellqvist, landskapsarkitekt och universitetsadjunkt, konstaterar att det handlar om att överbrygga flera olika intressen och nå många mål.

– Vi vill ge verktyg för att kombinera avkastning i skogen med ansvar för klimatförändring och rekreationsvärden. En viktig del i utbildningen är det vi kallar governance, om hur förvaltningen ska gå till med flera olika ägare av skogen, om hur man motiverar och involverar alla berörda.

Thomas Randrup, professor i ”urban landscape management’”, tror att utbildningen kan leda vidare till ett fördjupat samarbete med gemensamma forskningsprojekt om skog och landskap.

– Det är ett angeläget område. Vi landskapsarkitekter har rört oss inåt städerna och stadskärnorna. Nu vänds fokus ut mot landskapet och vidare in i skogen. Då är det viktigt att också lära om ekonomi och produktion av skog, vilket inte finns med i vår traditionella utbildning.

– Vi får väl se vilken yrkestitel de tre åren leder till, kanske kan de kallas ”landscape forester”, det speglar ett behov inför framtiden.

5 december 2019 3
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan