Pris till innovativt användande av blomflugor
Förstapriset för SLU Alnarps och Sparbanken Skånes Innovationspris gick till Paul Becher (t.h) och Guillermo Rehermann, forskare vid institutionen för växtskyddsbiologi i Alnarp. Foto: privat

Pris till innovativt användande av blomflugor

Text: Nicholas Jakobsson Publicerad: 28 april 2020
SLU Alnarps och Sparbanken Skånes Innovationspris som arrangerats av SLU Holding instiftades under vintern 2020. Priset ska främja idéer med potential att förändra den gröna näringen och livsmedelskedjan. Nu är de första pristagarna beslutade och rektor Mia Knutson Wedel överräckte priset på 100 000 kronor vid en digital ceremoni den 20 april.

Förstapriset gick till Paul Becher och Guillermo Rehermann, forskare vid institutionen för växtskyddsbiologi på Alnarp med bidraget ”Flying Agents – Hoverflies for pollination, pest control and targeted vectoring of beneficial microbes”.

Priset, med en total prissumma om 150 000 kronor (förstapriset på 100 000 och två tillväxtpriser på 25 000) är personligt och delas ut med syftet att bidra till en innovationsfrämjande kultur som kan möjliggöra att mer av universitetets samlade kunskap omsätts som nyttiggörande innovationer i samhället.

Att tänka utanför lådan

Hållbarhet och att tänka långt utanför den traditionella lådan utmärker många av de sammanlagt 25 bidrag som kommit in från både forskare och studenter. Det bidrag som vann juryns röster är att använda naturens egna små drönare, blomflugor, till pollinering och även i förlängningen med precision kunna tillföra olika nyttiga mikroorganismer och även kemikalier.

”Unikt, innovativt, relevant och med goda möjligheter att bli framgångsrikt”, sammanfattar juryn sitt omdöme med. I juryn ingick Annica Karlsson från Inter Ikea, Agneta Påander från Orkla Foods och Lennart Wikström från Tejarps Förlag.

SLU:s nyckelroll

SLU har en nyckelroll i att driva den gröna näringen mot mer hållbara nivåer genom innovationer på olika plan. SLU är mycket aktivt i denna frågeställning och levererar kontinuerligt nya rön från forskningen som bidrar till en hållbarare näring.

Som komplement till nya forskningsrön behövs det dock drivkraft att implementera dem, att utveckla nya affärsmodeller och nya företag för att verkligen driva förändringen i hamn.

– Utöver resultaten från forskningen tror vi därför att den entreprenöriella drivkraften hos våra forskare och studenter är viktiga i den omställning som näringen står inför, förklarar Nicholas Jakobsson, innovations- och affärsrådgivare vid SLU Holding.

28 april 2020 5

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan