Kårlösa studenter hittar ny gemenskap
Flertalet av VMF:s utskottsordföranden. Foto: Sofie Henriksson, VMF

Kårlösa studenter hittar ny gemenskap

Text: Mårten Granert Publicerad: 4 juni 2015

I februari 2013 beslutade SLU:s styrelse att de två utbildningar som VH-fakulteten bedrev i Skara skulle flyttas till Uppsala. Flytten har skett gradvis. De studenter som nu i juni slutade i Skara är de sista. Till hösten börjar VH:s alla studenter i Uppsala.

Studenterna har tillhört Skara studentkår. Den upphör nu. Studenterna blir nu medlemmar i två kårer i Uppsala. Det är en stor förändring, både för de studenter som kommer till ny kår och för de som tar emot nya studenter.

Förändring kan vara omvälvande för oss alla men även nödvändigt. Den 1 juli 2015 upplöses Skara Studentkår (SSK) och de program som kåren tidigare studiebevakat för går in i två redan väletablerade kårer på Ultuna campus. Etologi och Djurskyddsprogrammet träder in i Ultuna Studentkår (ULS) och Djursjukskötarstudenterna kommer i fortsättningen vara medlemmar i Veterinärmedicinska Föreningen (VMF).

Detta är den andra stora förändringen för SSK:s studenter det senaste året – den första förändringen var flytten av de båda utbildningarna från Skara till Uppsala.

Det har varit blandade känslor för de berörda studenterna. Det kan kännas obehagligt att flytta från en stad till en annan, att inte längre ingå i samma kår som sina nära vänner och att på något sätt ha en rädsla för att bli inkräktare i en ny kår. Det kan kännas konstigt för de redan väletablerade kårerna med gamla traditioner långt bak i tiden att ta emot nya studenter.

Men vi tillhör alla en och samma studentgrupp, oavsett campus och kår så är vi studenter på SLU och vi vill genom denna förändring visa att studenterna gör vad vi kan för att hålla ihop och skapa en bättre framtid.

Arbetet inför detta har pågått sedan slutet av 2013 och vi är alla positiva och förväntansfulla inför att se vad vi med detta jobb har åstadkommit. Vi är övertygade om att det blir väldigt bra i slutändan.

Sonia Ögren Kull, ordförande Skara studentkår (SSK)
Wictoria Bondesson, ordförande SLU:s samlade studentkår (SLUSS)
Sofie Henriksson, ordförande Veterinärmedicinska föreningen (VMF)
Jakob Eriksson, ordförande Ultuna studentkår (ULS)

4 juni 2015

Twitter

Skogen - räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. https://t.co/J7MqjKFuBZ https://t.co/yBq8Sj2E1X @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/KIEeJ3zw3V @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/QquMjmQzSf @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Oklart om lagskydd för vilda djur https://t.co/lWt509PYRH @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Halmfoder ger inte hästar magsår https://t.co/LP52QuV5Ne https://t.co/Wg5RMXmJJe @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Moderna DNA-baserade metoder ger oss en helt ny inblick i samspelet mellan olika arter i naturen. Liksom mikroskope… https://t.co/2BBdJrCnFD @_SLU via Twitter 7 dagar sedan