Kompetenscentrum för företagsledning under etablering vid SLU Alnarp

Text: Anette Neldestam Publicerad: 1 december 2014
SLU Alnarp tar initiativ och etablerar ett kompetenscentrum för företagsledning, med start från årsskiftet. Initiativet sker i samarbete med Center for Family Enterprise and Ownership vid Jönköping International Business School samt andra berörda delar av SLU i Skara, Ultuna och Umeå.

Genom att kombinera forskning, utbildning och samverkan inom området företagsledning (t ex strategi, marknad, arbetsmiljö och innovation), är syftet ytterst att bidra till lönsamhet, utveckling och hållbar tillväxt för företag inom de gröna näringarna. Satsningen finansieras med medel bland annat från SLU, Region Skåne och Lantmästarförbundet och samtal förs med fler finansiärer.

– Ett kompetenscentrum för företagsledning är en angelägen utveckling av det arbete som bedrivs vid SLU Alnarp, säger dekanus Håkan Schroeder vid LTV-fakulteten.

– De positiva signaler vi fått när vi tagit kontakt med intressenter är självfallet mycket glädjande och visar att det här initiativet ligger helt rätt i tiden. Vi bygger vidare på SLU Alnarps profil med kvalificerad forskning, viktig utbildning och uppskattad samverkan med näringsliv och samhälle.

Vid SLU Alnarp finns kompetens i företagsledningsfrågor vid institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi. Här ligger ansvaret för undervisning i företagsekonomi och ledarskap i Lantmästarutbildningen. Alnarp är en mötesplats mellan akademi och näring genom Partnerskap Alnarp. Samarbetet med Mattias Nordqvist, professor vid Center for Family Enterprise and Ownership i Jönköping, utgör en förstärkning av arbetet. Ove Karlsson och Martin Melin, tidigare verksamma vid Hushållningssällskapet i Halland, båda med stor erfarenhet av företagsutveckling, kommer också att kopplas som resurser till centret.

De senaste årens snabba strukturrationalisering och förändrade marknadssituation har medfört alltfler större företag med fler anställda och stora investeringar inom hela den gröna sektorn. Det sätter fokus på förmågan att vara en god företagsledare ur flera perspektiv. Att branschen själv ser denna fråga som viktig har framkommit under en längre period.

Kunskapen om hur man kopplar ihop produktionsprocesser med ekonomistyrning, ledning, strategiprocesser, marknad, personalfrågor, hållbar utveckling och lärande, vad vi sammantaget kallar företagsledning, behöver både utvecklas i sig och få bättre fäste inom den gröna sektorn. Detta är en viktig framgångsfaktor för att öka konkurrenskraften.

– Den gröna sektorn är en tillväxtbransch som ska utvecklas hållbart och då behövs ett kunskapsorienterat ledarskap, säger Håkan Schroeder.

1 december 2014 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan