Kompletterande kompetenser
Från vänster: Gabrielle Björk, Umeå, Patricia Lundberg, Alnarp och Helena Holmquist, Uppsala. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt, SLU

Kompletterande kompetenser

Text: Olof Bergvall Publicerad: 6 februari 2020
Det blev en rivstart på det nya jobbet för Helena Holmquist, Gabrielle Björk och Patricia Lundberg när de tillträdde som SLUs regionala marknadsförare i höstas.

Knappt hade de börjat så var det dags för de stora studentmässorna i Malmö, Stockholm och Göteborg. Parallellt med mässorna gick arbetet med att arrangera Öppet Hus in i en intensiv fas.

– Det var väldigt bra att det var hög hastighet redan från start. Det gjorde att vi snabbt blev ett sammansvetsat team, säger Helena Holmquist och får medhåll från Patricia Lundberg och Gabrielle Björk.

– Vi har olika erfarenheter och styrkor, så vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Gabrielle Björk och Patricia Lundberg fyller i:

– Det märks att det var en väldigt genomtänkt rekrytering av oss som regionala marknadsförare.

Gemensam bild av SLU

Även om erfarenheterna är olika har de tre en gemensam nämnare, entreprenörsskap. Alla har de jobbat med att starta upp företag och ta vara på innovativt tänkande. Därmed är de rutinerade projektledare.

Att de alla tre kom till SLU relativt samtidigt och arbetar med samma arbetsuppgifter har varit till stor fördel anser de.

– Vi har verkligen kunnat vara varandras stöd när det har behövts. Vi är alla i samma situation och vi lär varandra, säger Helena Holmquist.

Tanken bakom att anställa regionala marknadsförare är att hela Sverige ska få en gemensam bild av SLUs utbildningsutbud. Det ska inte spela någon roll om gymnasieklassen kommer från Kalix, Lerum eller Malmköping. Paketeringen av SLU ska vara densamma. Norra Sverige är Gabrielle Björks område, Helena Holmquist Mellansverige och följaktligen hamnar södra Sverige under Patricia Lundbergs domvärjo.

När Öppet Hus är avklarat, de regionala utbildningsmässorna har  passerat och ansökningsperioden har stängt, väntar nya utmanande arbetsuppgifter. Bland annat gästas Ultuna av Sveriges samlade elevkårer, men framförallt kommer de att jobba med O-ringen som går av stapeln i sommar och SLU är tävlingarnas huvudsponsor.

Uppsökande verksamhet

Till hösten börjar årshjulet kring studentrekrytering om på nytt med planering för och deltagande i utbildningsmässor, men de regionala marknadsförarna hoppas också få mer tid åt att besöka gymnasieskolor med inspirationsföreläsningar och att kunna ta emot skolor på SLUs olika campus.

– Vi märker att det finns stor efterfrågan bland skolor att få veta mer om SLU, säger Helena Holmquist.

 

6 februari 2020 4
Ekosystemets hjältar i fokus

Ekosystemets hjältar i fokus

Insekter Sällan har världens pollinatörer varit så i fokus som nu, och sällan, om någonsin, har de varit så hotade. Men det fokus som media och samhället nu lägger på ekosystemtjänsten pollinering kan knappast bli för stort, för omkring tre fjärdedelar av allt vi äter börjar med ett pollinerande djur, och i de flesta fall insekter. För SLU-medarbetaren Lotta Fabricius Kristiansen är pollinatörerna hjältarna som allt fler nu äntligen börjar bli medvetna om.
30 januari 2020 3
Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Jordens resurser När vi ger oss på något nytt säger vi ibland att vi plöjer ny mark. Men för den som tänker på jordhälsa och regenerativt jordbruk handlar det faktiskt om raka motsatsen. Jordhälsan gynnas av att vi slutar att plöja, eller plöjer mindre, och av att vi bearbetar jorden så lite som möjligt. Det gäller att lämna mikrolivets infrastruktur, med myllrande livsformer och fina nätverk av porösa, mikroskopiska labyrinter i fred så mycket som möjligt om man vill tänka långsiktigt - för klimatets och hållbarhetens skull.
30 januari 2020 2

Twitter

RT @AnnaQLundmark: Svampen Batrachochytrium dendrobatidis hotar världens groddjur. Uppländska gölgrodor som infekterats av svampen rör sig… @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
RT @u_eson: Interesting study @_SLU #vh_slu @SigridAgenas and others showing impact of #antibiotics on #GHG - there is impact, but not alwa… @_SLU via Twitter 15 timmar sedan
RT @MoniqueSmith01: Come and work with us! Our group at @_SLU @BommarcoLab are now hiring field assistants for the summer! https://t.co/4Dj… @_SLU via Twitter 15 timmar sedan
RT @barquet4: Intressant analys som visar reducerad kvävegödsel-användning genom samodling @_SLU https://t.co/m4lzmz581P @_SLU via Twitter 15 timmar sedan
RT @SIANIAgri: NEW | Did you know that #insects can help us fight malaria and sleeping disease, reduce the need to use pesticides and provi… @_SLU via Twitter 15 timmar sedan
SLU:s ekonomi fortsatt stark https://t.co/5P2osPnWpF @_SLU via Twitter 5 dagar sedan