Kor, kalvar och rara stutar
Foto: Annika Arnesson

Kor, kalvar och rara stutar

Text: Frida Dahlström Publicerad: 20 april 2016
Ladugården på Götala nöt- och lammköttscentrum utanför Skara är en barnkammare just nu. 25 dikor av köttrasen Hereford ska kalva innan de får gå ut på bete.

De äldsta kalvarna och deras mammor släpps dock ut på bete så fort det blir tillräckligt bra väder.

När djur släpps på bete för första gången så vill man undvika starkt solsken och ösregn. Solskenet kan ge solbränna på känsliga mular och spenar, ösregn är bara tråkigt och inget lämpligt väder för små kalvar.

Det får inte heller vara för kallt och det ska finnas tillräckligt med gräs att äta. Korna brukar sällan klaga på vädret så länge det finns mat men kalvarna kan vara lite känsligare.

Unga stutar

I den äldre men isolerade ladugården på Götala väntar 63 unga stutar, dvs. kastrerade tjurar, på betessläpp som beräknas bli i början av maj.

I år kommer två stora betesförsök genomföras på Götalas betesmarker. Stutarna ingår i ett teknik- och parasitförsök, dessutom kommer lamm att beta på åker respektive naturbetesmark.

Korna och deras kalvar har semester från försöksverksamheten under hela betesperioden och kan ägna dagarna åt att äta, äta och… äta.

 

20 april 2016 1
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 2

Twitter

Ingen 40-årskris för jubilerande SLU. Åtminstone inte enligt rösterna i vår pinfärska jubileumspodd.… https://t.co/rmSwUYELa8 @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
ISLU firar 40 år i Alnarp idag. Nicklas Bergman gör intressanta inspel om den digitala utvecklingens utmaningar.… https://t.co/NENuI3KTPA @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ekologiskt och bekvämt. Fredrik Fernqvist berättar om två starka trender i "Framtidens grönsaksdisk" #slu40 https://t.co/1eoqW43eKv @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Öppet campus i Alnarp 24 september https://t.co/CALFlTgAGQ https://t.co/pOQE9lYKSB @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
23 snöleoparder har visat hur de lever https://t.co/oaJg3ChOuY https://t.co/vswiqZrD9w @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 2 dagar sedan