Kor, kalvar och rara stutar
Foto: Annika Arnesson

Kor, kalvar och rara stutar

Text: Frida Dahlström Publicerad: 20 april 2016
Ladugården på Götala nöt- och lammköttscentrum utanför Skara är en barnkammare just nu. 25 dikor av köttrasen Hereford ska kalva innan de får gå ut på bete.

De äldsta kalvarna och deras mammor släpps dock ut på bete så fort det blir tillräckligt bra väder.

När djur släpps på bete för första gången så vill man undvika starkt solsken och ösregn. Solskenet kan ge solbränna på känsliga mular och spenar, ösregn är bara tråkigt och inget lämpligt väder för små kalvar.

Det får inte heller vara för kallt och det ska finnas tillräckligt med gräs att äta. Korna brukar sällan klaga på vädret så länge det finns mat men kalvarna kan vara lite känsligare.

Unga stutar

I den äldre men isolerade ladugården på Götala väntar 63 unga stutar, dvs. kastrerade tjurar, på betessläpp som beräknas bli i början av maj.

I år kommer två stora betesförsök genomföras på Götalas betesmarker. Stutarna ingår i ett teknik- och parasitförsök, dessutom kommer lamm att beta på åker respektive naturbetesmark.

Korna och deras kalvar har semester från försöksverksamheten under hela betesperioden och kan ägna dagarna åt att äta, äta och… äta.

 

20 april 2016 1
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 14 dagar sedan