Korsordslösande holksnickare ny säkerhetschef på SLU
SLU:s nye säkerhetschef Robert "Robban" Arvidsson. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

Korsordslösande holksnickare ny säkerhetschef på SLU

Text: Mårten Granert Publicerad: 8 juni 2020
Sedan 1 maj är Robert Arvidsson ny säkerhetschef på SLU. Han har en gedigen erfarenhet som både operativ polis och som chef. Det var de erfarenheterna som de som anställde Robert fastnade för, tror han själv.

Hur har din tjänst som polis sett ut?
– Det har varit väldigt varierat och väldigt roligt. Jag har varit polis i 27 år och då hinner man med flera olika spännande områden. De första 15 åren var jag väldigt operativ, som uniformerad polis och sedan som chef för Uppsalapolisens insatsstyrka. Därefter tjänstgjorde jag som utredare inom bland annat narkotika, grova våldsbrott och bedrägerier. 2013 sökte jag mig vidare till Ekobrottsmyndigheten för att rikta in mig mot ekonomisk brottslighet. Där blev jag sedermera kommissarie och sektionschef vid en av Stockholms kammare. Och nu är jag här.

Vad förväntar du dig nu som säkerhetschef på SLU?
– Jag förväntar mig nya utmaningar inom många områden som på olika sätt knyter an till det jag jobbat med inom polisen. Jag förväntar mig också en rolig, engagerande och kreativ arbetsmiljö, och de förväntningarna har redan infriats.

Hur ser din bild av SLU ut?
– Min bild av SLU är att det är ett universitet som ligger helt rätt i tiden, Science and education for sustainable life. Det klingar väldigt bra och är precis vad vår värld behöver mer av. Jag är också imponerad av alla utmärkelser, både svenska och internationella, som SLU tilldelats. I det stora hela ser jag ett modernt universitet som har framtiden för sig.

Vad är det för sorts säkerhetsfrågor du ska tampas med?
– Vi har flera olika områden där vi stöder verksamheten. Krishantering, säkerhetsskydd, informationssäkerhet, egendomsskydd, brandsäkerhet, med mera. Förutom det faktiska jobbet så ser jag det som viktigt att lyfta fram säkerhetsfrågorna på agendan så de blir en naturlig del att tänka på för alla på SLU. Höja vår medvetenhet och bli ett så säkert och tryggt universitet som möjligt, i alla avseenden, för både anställda och studenter.

Vad är det första lite större du ska sätta tänderna i? Vad har Peo Skatt sagt, som alltså var den tidigare säkerhetschefen?
– Den formella delegationen till mig som säkerhetschef kommer att ske efter sommaren. Det gör att jag får möjlighet att börja sätta mig in i olika frågor och lära känna organisationen. Men redan nu har vi påbörjat ett arbete inom informationssäkerhetsområdet som ska leda till ett förbättrat skydd för SLU:s värdefulla information.

Du har uppenbarligen kvaliteter som de som anställde dig tycker passar bra för jobbet. Vad tror du de såg och fastnade för?
– Jag tror de fastnade för min långa erfarenhet som chef på olika nivåer och min bakgrund som polis. Sen hoppas jag förstås att de också fastnade för min trevliga personlighet. Ha ha.

Du är chef men har du någon personal att vara chef för?
– Absolut. Inom SLU säkerhet finns tre mycket kompetenta medarbetare placerade i Ultuna, med expertis inom områden såsom brandsäkerhet, egendomsskydd och informationssäkerhet. Vidare är servicechef vid Alnarp kopplad till säkerhetsorganisationen i viss mån.

Du heter Robert men du vill att vi ska kalla dig Robban?
– Det går faktiskt bra med båda men genom åren har Robban blivit naturligt. Det är nog bara min gamla älskade mor som numera kallar mig Robert.

Fakta

Kort om Robban


 • Bor i: Svartbäcken, Uppsala
 • Född i: Östhammar
 • Ålder: 54 år
 • Familj: Fru, två vuxna barn samt två bonusbarn
 • Husdjur: Inga hemma men jobbar hårt på att snickra holkar till småfåglarna vid sommarstugan i Hälsingland.
 • Intresse eller hobby: Vintertid gärna alperna där jag helst går på tur med stighudar och åker lössnö. Sommartid mc-åkning, båt i Stockholms skärgård och att snickra på något projekt vid sommarstugan.
 • Senast lästa bok: Normal People av Sally Rooney. Försöker läsa varannan bok på engelska för att hålla uppe språket.
 • Oanad talang: Vet inte om jag har någon sådan faktiskt. Min fru tycker dock att jag är en hejare på gamla ord och uttryck, ”bonnord” som hon kallar det, vilket kommer väl till pass när vi löser korsord.
Fakta

Antingen–Eller


 • Vin eller vatten? Vin och då gärna rött, men inte franskt. Har en knepighet gällande det eftersom man på 90-talet skulle bojkotta franska viner efter kärnvapensprängningar på atollen Mururoa. Jag slutade aldrig min bojkott utan fortsätter än idag. Vi får se om någon fransman till slut kan be om ursäkt så jag kan avsluta det här. Ha ha.
 • Sol eller måne? Sol, särskilt vid uppgång med en kopp kaffe i handen.
 • Hund eller katt? Katt för deras självständighet och ovilja att dresseras.
 • Sommar eller vinter? Fördel sommaren men tycker om alla årstider.
 • Soffan eller gym? Definitivt gym som funnits med mig sen tonåren.
 • Kött eller vegetariskt? Kött men har som mål att äta minst en vegetarisk rätt i veckan. Blir oftast fler.
 • TV eller radio? Radio
 • Bil eller tåg? Tåg. Har pendlat till Stockholm i över fyra år och lärt mig att det är väldigt bekvämt och stressfritt med tåg.
 • Stad eller land? Land. Tillbringade många somrar i min ungdom på min farmors och farfars bondgård i Uppland, och ser det som mina bästa somrar ever.
 • Bio eller teater? Bio
 • Spotify eller grammofon? Spotify idag men saknar raspet från en pickup och den omfångsrika ljudbild en LP-skiva kunde ge.
8 juni 2020 2
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan