Korta vägen till jobb

Text: Olof Bergvall Publicerad: 13 september 2019
En ny grupp studenter har kommit till SLU i Umeå. På uppdrag av Arbetsförmedlingen ska Academicum och SLU hjälpa utrikesfödda akademiker att korta vägen till jobb.

Foto: Olof Bergvall

Vid SLU i Umeå går nu 13 utrikesfödda akademiker från 11 länder som vill använda sin kompetens för att skapa en bra karriär i Sverige. Karin Ahlman Toyama är projektledare.

– Studenterna har tidigare arbetat som apotekare, livsmedelstekniker, agronomer och lärare, för att nämna några exempel.

Utbildningen startade i juni och pågår fram till november. Under utbildningen ingår praktik. Ett av praktikens mål är att få inblick i den svenska arbetsmarknaden och olika arbetsplatskulturer.

– Praktiken är också ett sätt att odla sitt nätverk och skaffa referenser.

Karin Ahlman Toyama hoppas att exempelvis prefekter vid SLU i Umeå får upp ögonen för möjligheten att ta emot en praktikant.

– De är högutbildade personer, ofta med yrkeserfarenhet och vana från akademiska miljöer. Praktikanterna blir ofta en viktig resurs i att göra allt från enkla administrativa sysslor till kvalificerat arbete.

Under oktober börjar antagningen till nästa omgång studenter.

– Studenterna trivs väldigt bra på SLU. Det är en internationell miljö och alla är vänliga, avslutar Karin Ahlman Toyama, som hoppas på att fördjupa samarbetet med SLU under kommande terminer.

13 september 2019 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan