Korta vägen till jobb

Text: Olof Bergvall Publicerad: 13 september 2019
En ny grupp studenter har kommit till SLU i Umeå. På uppdrag av Arbetsförmedlingen ska Academicum och SLU hjälpa utrikesfödda akademiker att korta vägen till jobb.

Foto: Olof Bergvall

Vid SLU i Umeå går nu 13 utrikesfödda akademiker från 11 länder som vill använda sin kompetens för att skapa en bra karriär i Sverige. Karin Ahlman Toyama är projektledare.

– Studenterna har tidigare arbetat som apotekare, livsmedelstekniker, agronomer och lärare, för att nämna några exempel.

Utbildningen startade i juni och pågår fram till november. Under utbildningen ingår praktik. Ett av praktikens mål är att få inblick i den svenska arbetsmarknaden och olika arbetsplatskulturer.

– Praktiken är också ett sätt att odla sitt nätverk och skaffa referenser.

Karin Ahlman Toyama hoppas att exempelvis prefekter vid SLU i Umeå får upp ögonen för möjligheten att ta emot en praktikant.

– De är högutbildade personer, ofta med yrkeserfarenhet och vana från akademiska miljöer. Praktikanterna blir ofta en viktig resurs i att göra allt från enkla administrativa sysslor till kvalificerat arbete.

Under oktober börjar antagningen till nästa omgång studenter.

– Studenterna trivs väldigt bra på SLU. Det är en internationell miljö och alla är vänliga, avslutar Karin Ahlman Toyama, som hoppas på att fördjupa samarbetet med SLU under kommande terminer.

13 september 2019 1
Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Krönika av Karin Holmgren År 2017 firade SLU 40 år. Vi reflekterade över vår historia, inte minst genom boken SLU 40 år – ett universitet mitt i samhällets utveckling. Men vi tittade även framåt. Då, 2017, var vi oroliga för det sviktande söktrycket till SLU:s utbildningar. Många utbildningsplatser stod tomma och vi undrade hur det kunde vara möjligt, när vi samtidigt såg hur centrala SLU:s utbildningar är för att finna lösningar på dagens och framtidens utmaningar.
21 juni 2021 7

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 3 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 10 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 10 månad sedan