Kunskapspodden blir kunskapsbank

Text: Ylva Carlqvist Warnborg Publicerad: 9 februari 2021
Efter drygt tre års samarbete publicerades i slutet av 2020 det tjugofemte och sista avsnittet av Kunskapspodden, som har varit ett samarbete mellan SLU RådNu och Hushållningssällskapet. Ämnesbredden i podden har varit stor, med ambitionen att lyfta frågor av intresse för såväl forskare som rådgivare och lantbrukare.

– Ny kunskap och viktiga och intressanta frågor har lyfts ur olika perspektiv, levererat i poddformat till en kanske delvis ny målgrupp. Podden har också varit ett bra sätt att knyta ihop SLU med Hushållningssällskapet och se vad man kan göra tillsammans, säger Hushållningssällskapets förbundsdirektör Jesper Broberg som har varit ansvarig utgivare.

I Kunskapspodden har såväl lantbrukare som rådgivare från olika rådgivningsföretag och forskare från olika universitet kommit till tals. Några av ämnena har varit djurhållningens digitalisering, precisionsodling, sociala medier i gröna näringar, jordhälsa, gröna utbildningars attraktionskraft och vikten av utvärdering av forskningsprojekt och samverkan mellan akademi och praktik.

– Kunskapspodden har skapat kritisk reflektion kring aktuella frågeställningar. Poddformatet har varit en möjlighet att få större spridning av kunskap och information som diskuterats på konferenser eller i mindre grupper – helt plötsligt så nådde vi ut till fler, konstaterar Magnus Ljung, verksamhetsledare på SLU RådNu, universitetets nationella kompetenscentrum för rådgivningsforskning.

Nu blir det alltså inte fler avsnitt av just Kunskapspodden, men avsnitten ligger kvar som en kunskaps- och inspirationsbank tills vidare för lyssning via kunskapodden.se.

– Men vi på RådNu kommer definitivt att fortsätta att satsa på poddar i framtiden, för när vi diskuterar kommunikationskanaler med både rådgivare och lantbrukare är det tydligt att såväl poddar som enkla filmer, YouTube-klipp och liknande, det är sådant som efterfrågas, säger Magnus Ljung.

 

9 februari 2021 4

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 4 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 5 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 5 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 5 månad sedan