Kvalitetssäkrat kött
Bojan Stevic har en bakgrund som kock och är intresserad av mat och måltidskunskap. Han kommer att arbeta på slakteriet i Kristianstad. Foto: Vanja Sandgren

Kvalitetssäkrat kött

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 17 september 2018
Djuromsorg och köttkvalitet hänger ihop. Därför utbildas nu officiella assistenter som hjälper veterinärer på slakterier att besiktiga slaktkroppar.

Bojan Stevic är en av 15 studenter från hela Sverige som går en uppdragsutbildning vid SLU i Skara.

– Utbildningen innebär att slakteripersonal får en ny roll, jag är mycket motiverad, säger Bojan. Jag har en bakgrund som kock och tycker att läran om mat är viktig! Att den mat och det vatten som konsumenterna får på bordet ska vara säker att äta och dricka.

Högt söktryck

Utbildningen är ett uppdrag från Livsmedelsverket och pågår under nio månader. Praktik varvas med teori på plats i Skara och en webbaserad plattform syr ihop delarna till en lättöverskådlig helhet. Studenterna läser totalt 20 hp. Det var ett högt söktryck och hos de femton utvalda är ambitionsnivån hög.

– Vi får kompetens i att utföra särskilda kontroller i samband med slakt och läser bland annat anatomi, fysiologi och köttkontroll, säger Bojan.

SLU i Skara fått uppdragsutbildningen då institutionen för husdjurens miljö och hälsa, med prefekt Anders Karlsson i spetsen, är duktiga på köttkvalitet och djuromsorg. Anders Karlsson är också examinator för utbildningen.

– Ett universitets främsta och finaste uppdrag är undervisning baserad på forskning. Genom utbildningen har vi fått tillbaka studenter till Skara, säger Anders Karlsson.

Fakta

EU-förordning

Den EU-förordning som ligger till grund för utbildningen handlar om ”Fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel”, EG 854/2004.

 

17 september 2018 4
Ekosystemets hjältar i fokus

Ekosystemets hjältar i fokus

Insekter Sällan har världens pollinatörer varit så i fokus som nu, och sällan, om någonsin, har de varit så hotade. Men det fokus som media och samhället nu lägger på ekosystemtjänsten pollinering kan knappast bli för stort, för omkring tre fjärdedelar av allt vi äter börjar med ett pollinerande djur, och i de flesta fall insekter. För SLU-medarbetaren Lotta Fabricius Kristiansen är pollinatörerna hjältarna som allt fler nu äntligen börjar bli medvetna om.
30 januari 2020 2
Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Dags för nytänk inom jordbruket, för jordens skull

Jordens resurser När vi ger oss på något nytt säger vi ibland att vi plöjer ny mark. Men för den som tänker på jordhälsa och regenerativt jordbruk handlar det faktiskt om raka motsatsen. Jordhälsan gynnas av att vi slutar att plöja, eller plöjer mindre, och av att vi bearbetar jorden så lite som möjligt. Det gäller att lämna mikrolivets infrastruktur, med myllrande livsformer och fina nätverk av porösa, mikroskopiska labyrinter i fred så mycket som möjligt om man vill tänka långsiktigt - för klimatets och hållbarhetens skull.
30 januari 2020 2

Twitter

Reform options for EU legislation on GMO https://t.co/zNJhVwr92b https://t.co/N5lg429Wwj @_SLU via Twitter 5 timmar sedan
Forskare: Så bör EU reformera sin GMO-lagstiftning https://t.co/t3XKE0VSVX https://t.co/pC0D86Mbj8 @_SLU via Twitter 5 timmar sedan
Allsidig föda med inslag av lövbete gynnar älgar i brukad skog https://t.co/fXoXTdqHlt https://t.co/BdAa5eX7jZ @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @NKfV_AnnaNH: Landsbygdsministern vill öka svensk vattenbruksproduktion - hållbar mat med lågt klimatavtryck och stor potential. Profess… @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Den gemensamma jordbrukspolitiken ger övergödning av Östersjön, men problemen kan minskas genom relativt enkla tekn… https://t.co/Vu2TLd7spN @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Premiär 13 februari – jubilarer samverkar för att uppmärksamma Sveriges utemiljöer i filmserie!… https://t.co/yg7MJ17Dnr @_SLU via Twitter 6 dagar sedan