Kvalitetssäkrat kött
Bojan Stevic har en bakgrund som kock och är intresserad av mat och måltidskunskap. Han kommer att arbeta på slakteriet i Kristianstad. Foto: Vanja Sandgren

Kvalitetssäkrat kött

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 17 september 2018
Djuromsorg och köttkvalitet hänger ihop. Därför utbildas nu officiella assistenter som hjälper veterinärer på slakterier att besiktiga slaktkroppar.

Bojan Stevic är en av 15 studenter från hela Sverige som går en uppdragsutbildning vid SLU i Skara.

– Utbildningen innebär att slakteripersonal får en ny roll, jag är mycket motiverad, säger Bojan. Jag har en bakgrund som kock och tycker att läran om mat är viktig! Att den mat och det vatten som konsumenterna får på bordet ska vara säker att äta och dricka.

Högt söktryck

Utbildningen är ett uppdrag från Livsmedelsverket och pågår under nio månader. Praktik varvas med teori på plats i Skara och en webbaserad plattform syr ihop delarna till en lättöverskådlig helhet. Studenterna läser totalt 20 hp. Det var ett högt söktryck och hos de femton utvalda är ambitionsnivån hög.

– Vi får kompetens i att utföra särskilda kontroller i samband med slakt och läser bland annat anatomi, fysiologi och köttkontroll, säger Bojan.

SLU i Skara fått uppdragsutbildningen då institutionen för husdjurens miljö och hälsa, med prefekt Anders Karlsson i spetsen, är duktiga på köttkvalitet och djuromsorg. Anders Karlsson är också examinator för utbildningen.

– Ett universitets främsta och finaste uppdrag är undervisning baserad på forskning. Genom utbildningen har vi fått tillbaka studenter till Skara, säger Anders Karlsson.

Fakta

EU-förordning

Den EU-förordning som ligger till grund för utbildningen handlar om ”Fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel”, EG 854/2004.

 

17 september 2018 4
Forskning över ämnesgränser

Forskning över ämnesgränser

"Artists in residence" STIAS (The Stellenbosch Institute for Advanced Study) håller till på farmen Mostertsdrift nära centrum av universitetsstaden Stellenbosch i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Tankarna bakom institutets tillkomst kom kring senaste sekelskiftet och mottogs positivt av både det lokala och det internationella forskarsamhället. Stellenbosch har ett av landets främsta universitet och staden är också ett jordbrukscentrum, inte minst för vinodlingen.
12 december 2018 1

Twitter

I dag bjuder vi på ett annat sätt att presentera vetenskaplig kunskap, kolla in vår nya infografik. https://t.co/HVqeuyfqQm @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Växtproteinfabrik på SLU Alnarp https://t.co/UzYB1LHRsR @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Kan halm och sågspån omvandlas till matolja med hjälp av jäst? Det tror de forskare som nyligen fick 7,5 miljoner k… https://t.co/t3xQT3TBIG @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Nu har #lucia varit här och snart nalkas det #julbord, i dagens lucka kan du få höra om vad som kan vara bra mat fö… https://t.co/764vABdpho @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion – nytt forskningsprojekt vid SLU Alnarp https://t.co/2zMfhl19wm @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
I dag är det en av SLU:s fyra framtidsplattformar, Framtidens djur natur och hälsa, som står i fokus. Ta chansen at… https://t.co/AgKgqaPKKi @_SLU via Twitter 4 dagar sedan