Kvitto på kompetens

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 22 april 2021
Maria Andersson är en av sex nyutnämnda excellenta lärare vid SLU. Titeln är ett bevis på en viss kompetensnivå, men vad innebär det egentligen?

Maria är docent i ämnet antrozoologi, människor och djurs interaktioner, institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Hon är en av initiativtagarna till SLU:s kandidatprogram i etologi och djurskydd 2005, och har sedan dess jobbat mycket med pedagogiska frågor och kvalitet i utbildning.

Foto: Maria Andersson

– Detta är ett erkännande av allt jag jobbar för på SLU. Att man behöver ha ett vetenskapligt förhållningssätt till pedagogik och didaktik, att det är lika viktigt hur man undervisar som inom vad. Att man behöver ha koll på hur människor lär sig, och hur man skapar en bra lärandemiljö. Att jag som lärare har ett ansvar att se till att både forskning och utbildning håller hög kvalitet i alla delar.

Pedagogiska frågor

Maria konstaterar att hon är väldigt glad över att få titeln och vill att de pedagogiska frågorna ska hamna högt på agendan. För Maria handlar det om att fortsätta utveckla kurser och utbildning. Hon har varit drivande i att skapa flera av SLU:s distanskurser som handlar om hund och kattetologi, hästens beteendebiologi, djurparksdjurens beteende och anthrozoology in practice.

I sin forskning driver Maria projekt där både människor och djur ingår, projekt som ofta handlar om människors attityder till djur, och hur människors attityder kan påverka hur man hanterar sina djur.

– När det gäller arbetsuppgifter för en excellent lärare vet jag att man ska vara med och utse framtida excellenta lärare. Man granskar ansökningar och genomför intervjuer med sökande. Man ska också ha en roll på SLU: s interna konferens: Lärarnas forskningskonferens.

– För mig är målet att vi tillsammans på SLU kan öka kvaliteten inom alla former av utbildning!

Fakta

Excellenta lärare

Sedan 2014 finns kompetensnivån och titeln ”excellent lärare” vid SLU. Sakkunniga har granskat inskickade ansökningar och genomfört intervjuer och nu har SLU fått sex nya excellenta lärare. Totalt finns det idag fjorton excellenta lärare vid SLU. Excellenta lärare antagna vid Sveriges lantbruksuniversitet (slu.se)

2021 utnämndes sex nya excellenta lärare vid SLU: universitetslektor Maria Andersson, forskningsledare Kristina Ascárd, universitetsadjunkt Karin Vargmar, universitetsadjunkt Petra Thorpert, universitetslektor Ingrid Ljungvall och forskningsassistent Hanna Astner.

 

22 april 2021 12
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 2 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 8 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 8 månad sedan