Landskapsarkitektstudenter vann innovationspris
Åsa Holmqvist, Malin Söderström, Jessica Svännel. Foto: Malin Malm

Landskapsarkitektstudenter vann innovationspris

Text: Anette Neldestam Publicerad: 18 september 2015
Industrier och forskningsanläggningar producerar restvärme som kan tas tillvara i större utsträckning än vad man gjort hittills. Restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration) ställde frågan: ”Om du fick i stort sett obegränsad tillgång till restvärme, 30-50 grader C, till en försumbar kostnad, vad skulle du då använda den till för att göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i?”

Tävlingen lockade både studenter och yrkesverksamma, sammanlagt 13 kreativa förslag som behandlade alltifrån användning av den lågtempererade restvärmen för livsmedelsproduktion till att värma upp busskurer eller hela gårdsmiljöer. Tävlingsjuryn valde slutligen att särskilt lyfta fram fem förslag, som delar på prissumman om sammanlagt 400 000 kr.

Vinnarna i innovationstävlingen presenterades vid en konferens om restvärme som en hållbar resurs för städer och livsmedelsproduktion som ägde rum på SLU i Alnarp, torsdagen den 17 september.

Ett av förslagen kom från tre landskapsarkitektstudenter vid SLU som fick ett delat första pris på 85 000:- i studentklassen. Förslagsställare var Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel.

Låt oss värma dig

Motivering: ”Förslaget presenterar på ett trevligt sätt en bukett av intressanta lösningar på ett och samma tema: restvärme-uppvärmda urbana funktioner för det offentliga rummet som busskurer, cykelräcken, gymredskap, lekplatser, mötesmattor etc.”

–Under utbildningen har man pratat om hållbar energi, men restvärmefrågan var ny för oss. Genom tävlingen har vi närmat oss ett arbetssätt som liknar arbetsmarknadens och det har varit otroligt roligt, berättade Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel, pristagare i studentklassen, som snart är färdiga landskapsarkitekter vid SLU.

 

Fakta

Restvärmekonsortiet

Bakom konferensen och tävlingen står restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration), i samarbete med SLU, Malmö Stad, Lunds kommun, Länsstyrelsen Skåne, E.ON Sverige AB, Kraftringen och Svensk Fjärrvärme AB. Tävlingen genomfördes med stöd av Vinnova.

 

18 september 2015 1
Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Lärdom Rådgivare inom de gröna näringarna arbetar med väldigt olika kunder, frågeställningar och utmaningar. Men de har ändå mycket gemensamt, och det ger många väldigt mycket att träffas för att bygga nätverk och reflektera tillsammans kring sina arbetssätt. Det är erfarenheter från den stora utbildningsinsatsen KUR, Kompetensutveckling för rådgivare i Västsverige, som SLU RådNu varit med och arrangerat, och som nu sammanfattats och utvärderats.
2 juni 2020

Twitter

Agronom- och jägmästarexamen får ändrade upplägg https://t.co/A3SUrK39n1 @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
SLU erbjuder journalister Östersjö-expertis https://t.co/yAJDintDcQ https://t.co/PEnYjXrwEW @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Gotlands almar ska inventeras, liksom skador av granbarkborre i Syd- och Mellansverige https://t.co/9SJyQ6Vk1S https://t.co/OyHpm1O8sW @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Dags för twitterpaus = färre tweets. Ha en skön sommar! https://t.co/YtxOVDpGip @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Internationellt filmpris till filmen "Skogen - räcker den?". Filmsatsning från SLU lyfter viktiga miljöfrågor i sam… https://t.co/g8CYmJSq83 @_SLU via Twitter 11 dagar sedan