Landskapsarkitektstudenter vann innovationspris
Åsa Holmqvist, Malin Söderström, Jessica Svännel. Foto: Malin Malm

Landskapsarkitektstudenter vann innovationspris

Text: Anette Neldestam Publicerad: 18 september 2015
Industrier och forskningsanläggningar producerar restvärme som kan tas tillvara i större utsträckning än vad man gjort hittills. Restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration) ställde frågan: ”Om du fick i stort sett obegränsad tillgång till restvärme, 30-50 grader C, till en försumbar kostnad, vad skulle du då använda den till för att göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i?”

Tävlingen lockade både studenter och yrkesverksamma, sammanlagt 13 kreativa förslag som behandlade alltifrån användning av den lågtempererade restvärmen för livsmedelsproduktion till att värma upp busskurer eller hela gårdsmiljöer. Tävlingsjuryn valde slutligen att särskilt lyfta fram fem förslag, som delar på prissumman om sammanlagt 400 000 kr.

Vinnarna i innovationstävlingen presenterades vid en konferens om restvärme som en hållbar resurs för städer och livsmedelsproduktion som ägde rum på SLU i Alnarp, torsdagen den 17 september.

Ett av förslagen kom från tre landskapsarkitektstudenter vid SLU som fick ett delat första pris på 85 000:- i studentklassen. Förslagsställare var Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel.

Låt oss värma dig

Motivering: ”Förslaget presenterar på ett trevligt sätt en bukett av intressanta lösningar på ett och samma tema: restvärme-uppvärmda urbana funktioner för det offentliga rummet som busskurer, cykelräcken, gymredskap, lekplatser, mötesmattor etc.”

–Under utbildningen har man pratat om hållbar energi, men restvärmefrågan var ny för oss. Genom tävlingen har vi närmat oss ett arbetssätt som liknar arbetsmarknadens och det har varit otroligt roligt, berättade Åsa Holmqvist, Malin Söderström och Jessica Svännel, pristagare i studentklassen, som snart är färdiga landskapsarkitekter vid SLU.

 

Fakta

Restvärmekonsortiet

Bakom konferensen och tävlingen står restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration), i samarbete med SLU, Malmö Stad, Lunds kommun, Länsstyrelsen Skåne, E.ON Sverige AB, Kraftringen och Svensk Fjärrvärme AB. Tävlingen genomfördes med stöd av Vinnova.

 

18 september 2015 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Vad gör #SLU för #klimatet? Se exempel och läs bloggen av rektor @MariaKWedel https://t.co/FPu8YzFMLB #SDG13 #Agenda2030 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Vad gör #SLU för #klimatet? Se exempel och läs blogg av rektor @MariaKWedel https://t.co/SWhur8w7DG #SDG13 #Agenda2030 @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ny SLU-utbildning blev jättesuccé https://t.co/vl1KnM2QXj @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan  - Digitaliseringens utmaningar - SLU i Skara https://t.co/ci08TMUyPK https://t.co/xul3qWkTRT @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan: Kronprinsessan Victoria namnger Sveriges nya forskningsfartyg i Lysekil https://t.co/NhOBPLwWCX https://t.co/zP9ORx3WF8 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
EU:s inkomstförsäkring för jordbruket bör inte införas i Sverige, enligt utredare https://t.co/om57tcGh9d @_SLU via Twitter 5 dagar sedan