Livlig vecka om döden

Text: Anna-Karin Hallgren Publicerad: 23 oktober 2015
Djuren och döden var temat för populärvetenskapliga Smedjeveckan i Skara i år, som traditionsenligt ägde rum sista veckan i september.

Veckan inleddes med invigningen av Veterinärmuséets utökade utställning Till vägs ände – en utställning om djuren och döden. Universitetsveterinär Anders Forslid föreläste om livskvalitet intill slutet och efteråt var det diskussion om hur det är att förlora ett husdjur.

Alla veckans dagar bjöd på intressanta möten och föredrag som samtidigt speglade verksamheten på SLU campus i Skara.

På Hästdagen var ämnet vad som händer när hästens liv är över. Diskussioner fördes ur flera olika perspektiv och fokuserade bland annat på hästar och slakt, livsmedel, slakt och avlivning. Personalen på Skara djursjukhus hästklinik berättade om hur avlivning går till på djursjukhuset och dagen avslutades med Science café på Veterinärmuseet där Helena Röcklinsberg och Frida Lundmark mötte allmänheten och samtalade kring när det är rätt att avliva ett djur, när man måste avliva det och vem som bestämmer det

Gröna möten och drönare

Under tisdagen kunde besökarna lära sig mer om så kallade UAS, Unmanned Aerial System, som är mer kända som drönare, och om hur de används idag och kan användas i framtiden inom växtodlingen. Seminariet ingick i Gröna möten, som är ett paraply för aktiviteter på campus. Mer om drönare blev det senare under veckan när Anna Rydberg från JTI visade hur de kan vara en god hjälp även inom animalieproduktionen.

Djuromsorg

Under veckan arrangerades för första gången en DISA-dag. DISA står för djuromsorg i samband med slakt och avlivning och är en utbildning som SLU har tagit fram och som Meny är godkända av Jordbruksverket att hålla. Smedjeveckan blev ett bra tillfälle att erbjuda fördjupad kunskap runt bedövningsmetoder. Professor Lotta Berg, SLU och Naser Arzoomand från Livsmedelsverket medverkade under dagen och dessutom demonstrerade Thomas Lyck Hälsingestintans mobila slakteri.

Mötesplats

Syftet med Smedjeveckan är att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv. Detta blev tydligt under avslutningsseminariet för det treåriga projektet Hållbara matvägar, som besöktes av flera intresserade studenter från Biologiska yrkeshögskolan. Det blev en givande dialog under ledning av Ulf Sonesson från SP, när studenter och forskare resonerade kring hur livsmedelsproduktionen kan bli mer miljömässigt hållbar.

Det senaste inom precisionsodling och markkartering presenterades under en förmiddag med bland andra Mats Söderström som är ny samverkanslektor, Ann-Charlott Wallenhammar, Hushållningssällskapet Örebro och Bo Stenberg, som visade hur jordartskartering på gårdsnivå kan göras med hjälp av NIR-teknik.

Öppet campus

Det mobila slakteriet från Hälsingestintan lockade många besökare och det stod kvar under lördagen också, då Smedjeveckan avslutades med Öppet campus. Alla verksamheter på området visade upp sig och bjöd på ett variationsrikt och bildande program.

Besökarna fick lära sig alltifrån hur man mäter pH, var i världen olika matvaror är producerade till att rangordna jordprover efter lerhalt och känna på hur det är att vara forskare och bedöma hundars beteenden med hjälp av mentometerknappar. För de mindre besökarna var den snitslade banan för tramptraktorer och erbjudandet att få måla på höbalarna det som lockade mest.

Fotografer: Gunilla Jakobsson, Sylvia Persson, Jane Geismar och Anna-Karin Hallgren.

23 oktober 2015 1

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 6 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan