Livsviktigt – ett projekt som ska stärka livsmedelsindustrin i Västra Götaland
Anna-Karin Hallgren kommer att leda projektet Livsviktigt. Foto: Vanja Sandgren

Livsviktigt – ett projekt som ska stärka livsmedelsindustrin i Västra Götaland

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 13 mars 2014
Nu satsas det på livsmedelsindustrin i Västra Götaland. 1, 7 miljoner kronor under tre år ska göra företagen mer konkurrenskraftiga och attraktiva för ny arbetskraft. Centrum för utbildningsinsatserna blir Meny på SLU i Skara.

Det är Skara kommun som tagit initiativet och Västra Götalandsregionen som satsar pengarna på projektet Livsviktigt, ett treårigt kompetensutvecklingsprojekt. Till grund för projektet ligger en förundersökning som Skara kommuns näringslivschef Anna Sundbom lät göra. Den visade att majoriteten av deltagande företag upplevde det som ett problem med att man å ena sidan har låg personalomsättning och å andra sidan saknar kompetens inom vissa specialområden. Det fanns också ett visst motstånd till att utveckla den personal som redan finns i företaget.

Lära ledarna

Erfarenhet och forskning visar på hur organisationer som har en ledning med akademisk bakgrund eller erfarenhet från andra industriella inriktningar, tenderar att se större möjlighet i den personal man har och arbetar strukturerat med att höja kompetensen på den personalstyrka som redan finns på plats. Därför börjar Livsviktigt med att stärka och höja kompetensen hos ledarna och för att de ska få stöd av varandra kommer ett VD-nätverk att bildas.

– Vi kommer att inleda med att ge företagsledarna en processledarutbildning, för att ge verktygen för att skapa delaktighet och processledning på arbetsplatserna. Andra och tredje året riktar vi oss mot alla anställda med ett smörgåsbord av de utbildningar som Meny redan har, berättar Anna-Karin Hallgren, som blir projektledare.

– Varje år kommer vi dessutom att ge inspirationsseminarium kring olika ämnen. Det kan vara tillväxt, hållbar produktion och jämställdhet. Vi kommer naturligtvis att höra med deltagarna vilka ämnen som känns viktiga för dem.

Meny har flera verktyg att arbeta med, webbaserade kurser, cirklar, mentorskap och i det här projektet kommer flera av dem att användas.

– Menys närhet både till forskningen och näringslivet blir en tillgång i projektet och det är glädjande att Skara kommun tagit initiativ till den här satsningen, säger Margareta Stigson, programchef Meny.

Fakta

Meny

Meny arbetar med kompetensutveckling sedan 13 år och har ett väl upparbetat nätverk över hela landet. Meny har utvecklats av SLU, SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik, Lunds universitet, Umeå universitet och Linnéuniversitetet (tidigare Högskolan i Kalmar). Idag tillhör Meny Sekretariatet för uppdragsutbildning vid SLU, där Margareta Stigson är verksamhetsledare. Hon är också platschef på SLU i Skara.
13 mars 2014 3
Forskning över ämnesgränser

Forskning över ämnesgränser

"Artists in residence" STIAS (The Stellenbosch Institute for Advanced Study) håller till på farmen Mostertsdrift nära centrum av universitetsstaden Stellenbosch i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Tankarna bakom institutets tillkomst kom kring senaste sekelskiftet och mottogs positivt av både det lokala och det internationella forskarsamhället. Stellenbosch har ett av landets främsta universitet och staden är också ett jordbrukscentrum, inte minst för vinodlingen.
12 december 2018 1

Twitter

I dag bjuder vi på ett annat sätt att presentera vetenskaplig kunskap, kolla in vår nya infografik. https://t.co/HVqeuyfqQm @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Växtproteinfabrik på SLU Alnarp https://t.co/UzYB1LHRsR @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Kan halm och sågspån omvandlas till matolja med hjälp av jäst? Det tror de forskare som nyligen fick 7,5 miljoner k… https://t.co/t3xQT3TBIG @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Nu har #lucia varit här och snart nalkas det #julbord, i dagens lucka kan du få höra om vad som kan vara bra mat fö… https://t.co/764vABdpho @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion – nytt forskningsprojekt vid SLU Alnarp https://t.co/2zMfhl19wm @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
I dag är det en av SLU:s fyra framtidsplattformar, Framtidens djur natur och hälsa, som står i fokus. Ta chansen at… https://t.co/AgKgqaPKKi @_SLU via Twitter 4 dagar sedan