Ljudligt jubileum

Ljudligt jubileum

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 18 september 2017
Poddar finns det gott om och nu kommer även Jubileumspodden, apropå SLU:s 40-årsjubileum. Ylva Carlqvist Warnborg har jobbat som radiojournalist i närmare 30 år. Nu är hon medarbetare på SLU och har nyttjat den erfarenheter för att göra en podd.

– Poddar är ju både en ganska ny och samtidigt en redan väldigt etablerad kommunikationsform. Många lyssnar och prenumererar på poddar i skiftande ämnen från många olika avsändare. Därute finns både väldigt ambitiösa kvalitetspoddar i nischade ämnen och mer lättsamma och snabbproducerade pratprogram.

Via SLU:s jubileumssida hittar du nu Jubileumspodden – ett röstcollage med ambitionen att skapa inspiration och reflektion med hjälp av ett axplock av SLU:s över 3000 anställda från norr till söder. Medverkande är män och kvinnor, nya och gamla medarbetare, professorer, studenter, en tidigare rektor och en doktorand. Alla har de olika perspektiv och infallsvinklar på sina jobb och

funderingar kring av vad den jubileumsslogan som valts – ”SLU – 40 years of science and education for sustainable life” står för i vardagen.

Ylva Carlqvist Warnborg. Foto: Vanja Sandgren

Möta kolleger

Ylva har rest runt i landet för att intervjua medarbetare, och flera av dem träffade hon vid Almedalsveckan i juli.

– Det gällde att fånga tillfällena mellan alla event, och ibland trotsa regn och lite svåra ljudmiljöer för att få till intervjuerna. Jag har också i arbetet med Jubileumspodden fått förslag på fler ämnen om vi vill skapa fler poddar, så det fattas inte idéer för en eventuell fortsättning med SLU-poddar.

Eftersom SLU finns på över 30 platser i landet kan förstås inte alla känna alla eller veta om allt som sker inom universitetet.

– Men avsätt gärna 30 minuter av din tid till Jubileumspodden som en ny form av inspiration och information kring ditt jobb! Det blir möten med kolleger du aldrig har träffat – eller kanske känner du några av dem?

Fakta

Om poddar

Poddar ligger i tiden och enligt Ylva Carlqvist Warnborg är mellan 20 och 30 minuter en bra längd – tillräckligt lång för att ha plats med mycket intressant och tillräckligt kort för att man ska hinna och vilja lyssna.

Flera av Sveriges universitet har anammat poddar för att nå ut med ett budskap. Det finns till exempel Forskningspodden, Forskarpodden och Klimatpodden. På SLU finns redan podcasten Shaping our food.

Tidningen Curie har samlat länkar till poddar om forskning.

 

 

18 september 2017 3 1
  1. Kommentar från Turid 19 september 2017:

    Snyggt Ylva!

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 3
Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenörskap Doktorand Sarah Fitz-Koch letar efter essensens i entreprenörssjälen. Det som gör att vissa företagare oförtröttligt fortsätter att driva livskraftiga företag, trots motgångar och problem. Passion, identitet och kärleken till arbetet tycks tvinna den röda tråden, både i entreprenörskapet och i Sarahs eget forskningsarbete. Den som brinner för sin uppgift ser inga hinder utan löser problemen längs vägen.
13 oktober 2017 2

Twitter

Blädning ett bra alternativ för att kombinera bevarande av artmångfald och... https://t.co/hnJeSdL7RB https://t.co/20ce4x6iCN @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
Four new Master’s programmes at the Swedish University of Agricultural Sciences, SLU https://t.co/7tuZEEEwMj @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Sparris och tomat i framtidens grönsaksdisk (SLU-studie) https://t.co/KxT9KvU7qk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU söker hjälp från livsmedelsbranschen. Vilka utmaningar ska de nya... https://t.co/XCbhal9aPA https://t.co/gZvWCsBCjk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Tonfiskmärkningen avslutad, med riktigt lyckat resultat! Om ett år får vi veta hur... https://t.co/OhrEytvVbf https://t.co/HUMKWdojKN @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Nya rön om arvsanlag som påverkar hästars gångarter och prestationer. https://t.co/sHLvQD87kQ https://t.co/yFham2BGK9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan