Ljudligt jubileum

Ljudligt jubileum

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 18 september 2017
Poddar finns det gott om och nu kommer även Jubileumspodden, apropå SLU:s 40-årsjubileum. Ylva Carlqvist Warnborg har jobbat som radiojournalist i närmare 30 år. Nu är hon medarbetare på SLU och har nyttjat den erfarenheter för att göra en podd.

– Poddar är ju både en ganska ny och samtidigt en redan väldigt etablerad kommunikationsform. Många lyssnar och prenumererar på poddar i skiftande ämnen från många olika avsändare. Därute finns både väldigt ambitiösa kvalitetspoddar i nischade ämnen och mer lättsamma och snabbproducerade pratprogram.

Via SLU:s jubileumssida hittar du nu Jubileumspodden – ett röstcollage med ambitionen att skapa inspiration och reflektion med hjälp av ett axplock av SLU:s över 3000 anställda från norr till söder. Medverkande är män och kvinnor, nya och gamla medarbetare, professorer, studenter, en tidigare rektor och en doktorand. Alla har de olika perspektiv och infallsvinklar på sina jobb och

funderingar kring av vad den jubileumsslogan som valts – ”SLU – 40 years of science and education for sustainable life” står för i vardagen.

Ylva Carlqvist Warnborg. Foto: Vanja Sandgren

Möta kolleger

Ylva har rest runt i landet för att intervjua medarbetare, och flera av dem träffade hon vid Almedalsveckan i juli.

– Det gällde att fånga tillfällena mellan alla event, och ibland trotsa regn och lite svåra ljudmiljöer för att få till intervjuerna. Jag har också i arbetet med Jubileumspodden fått förslag på fler ämnen om vi vill skapa fler poddar, så det fattas inte idéer för en eventuell fortsättning med SLU-poddar.

Eftersom SLU finns på över 30 platser i landet kan förstås inte alla känna alla eller veta om allt som sker inom universitetet.

– Men avsätt gärna 30 minuter av din tid till Jubileumspodden som en ny form av inspiration och information kring ditt jobb! Det blir möten med kolleger du aldrig har träffat – eller kanske känner du några av dem?

Fakta

Om poddar

Poddar ligger i tiden och enligt Ylva Carlqvist Warnborg är mellan 20 och 30 minuter en bra längd – tillräckligt lång för att ha plats med mycket intressant och tillräckligt kort för att man ska hinna och vilja lyssna.

Flera av Sveriges universitet har anammat poddar för att nå ut med ett budskap. Det finns till exempel Forskningspodden, Forskarpodden och Klimatpodden. På SLU finns redan podcasten Shaping our food.

Tidningen Curie har samlat länkar till poddar om forskning.

 

 

18 september 2017 3 1
  1. Kommentar från Turid 19 september 2017:

    Snyggt Ylva!

Twitter

Penningregn över innovatörer! https://t.co/3SDdZFXtfM https://t.co/4vqklvMz0G @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Smedjeveckan - populärvetenskap vid SLU i Skara https://t.co/n51S8Xm46I https://t.co/maSh9Rnbzl @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip inviger nytt stall utanför Skara https://t.co/6sEDgZexnQ https://t.co/LZ5L457BPS @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Vad säger forskningen om olika sätt att förebygga rovdjursangrepp på boskap? Tjugoen forskare från 10 länder har gr… https://t.co/7pANetTETp @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Tuffa åtgärder krävs för att stoppa puckellaxen https://t.co/M6mXfm4IrB @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Pressinbjudan: Matproduktion i städer och prisutdelning i Sveriges största innovationstävling… https://t.co/Vf1gisuByz @_SLU via Twitter 6 dagar sedan