Ljudligt jubileum

Ljudligt jubileum

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 18 september 2017
Poddar finns det gott om och nu kommer även Jubileumspodden, apropå SLU:s 40-årsjubileum. Ylva Carlqvist Warnborg har jobbat som radiojournalist i närmare 30 år. Nu är hon medarbetare på SLU och har nyttjat den erfarenheter för att göra en podd.

– Poddar är ju både en ganska ny och samtidigt en redan väldigt etablerad kommunikationsform. Många lyssnar och prenumererar på poddar i skiftande ämnen från många olika avsändare. Därute finns både väldigt ambitiösa kvalitetspoddar i nischade ämnen och mer lättsamma och snabbproducerade pratprogram.

Via SLU:s jubileumssida hittar du nu Jubileumspodden – ett röstcollage med ambitionen att skapa inspiration och reflektion med hjälp av ett axplock av SLU:s över 3000 anställda från norr till söder. Medverkande är män och kvinnor, nya och gamla medarbetare, professorer, studenter, en tidigare rektor och en doktorand. Alla har de olika perspektiv och infallsvinklar på sina jobb och

funderingar kring av vad den jubileumsslogan som valts – ”SLU – 40 years of science and education for sustainable life” står för i vardagen.

Ylva Carlqvist Warnborg. Foto: Vanja Sandgren

Möta kolleger

Ylva har rest runt i landet för att intervjua medarbetare, och flera av dem träffade hon vid Almedalsveckan i juli.

– Det gällde att fånga tillfällena mellan alla event, och ibland trotsa regn och lite svåra ljudmiljöer för att få till intervjuerna. Jag har också i arbetet med Jubileumspodden fått förslag på fler ämnen om vi vill skapa fler poddar, så det fattas inte idéer för en eventuell fortsättning med SLU-poddar.

Eftersom SLU finns på över 30 platser i landet kan förstås inte alla känna alla eller veta om allt som sker inom universitetet.

– Men avsätt gärna 30 minuter av din tid till Jubileumspodden som en ny form av inspiration och information kring ditt jobb! Det blir möten med kolleger du aldrig har träffat – eller kanske känner du några av dem?

Fakta

Om poddar

Poddar ligger i tiden och enligt Ylva Carlqvist Warnborg är mellan 20 och 30 minuter en bra längd – tillräckligt lång för att ha plats med mycket intressant och tillräckligt kort för att man ska hinna och vilja lyssna.

Flera av Sveriges universitet har anammat poddar för att nå ut med ett budskap. Det finns till exempel Forskningspodden, Forskarpodden och Klimatpodden. På SLU finns redan podcasten Shaping our food.

Tidningen Curie har samlat länkar till poddar om forskning.

 

 

18 september 2017 3 1
  1. Kommentar från Turid 19 september 2017:

    Snyggt Ylva!

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan