Mastklättraren från Vindeln
Thomas Hörnlund på topp. Foto: Vanja Sandgren, SLU.

Mastklättraren från Vindeln

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 29 oktober 2014
Högt, lågt och mittemellan, på SLU jobbar vi på olika plan. Bland granars sus, ljumma vindar, is och snö finns Thomas Hörnlund. På Svartbergets fältforskningsstation är han mastklättrare.

Eller egentligen försökstekniker. Thomas är 41 år och jobbar på Svartbergets fältforskningsstation, sex kilometer från Vindeln och sex mil från Umeå.

Resurs är nyfiken på vad SLU: s medarbetare gör på jobbet. Berätta om något du håller på med?

– Jag finns med i ett projekt, ICOS, ett EU-projekt över 25 år som vill ha koll på växthusgaserna. Det gör man bland annat med atmosfärmaster. Mitt uppdrag är att serva instrumenten och laga den 150 meter höga Vindelmasten när det behövs, säger Thomas.

Vindelmasten var först av alla ICOS-master/ EU-master, nu finns det tre master i Sverige, de två andra i Norunda och Hyltemosse. Fler kommer att byggas inom EU.

– Vindelmasten är 150 meter hög och det tar mig ungefär 45 minuter att klättra upp till toppen med full utrustning under normala förhållanden, berättar Thomas. Det är ingen höjdare att upptäcka att man glömt något när man väl kommit ända upp.

Thomas hör till de från början åtta frivilliga som fick prova på. De gick en utbildning i säkerhet och teknik vid åskforskningslaboratoriet i Uppsala. Ett klätterföretag höll i kursen och eleverna lärde sig att klättra i en 25 meter hög mast under tak.

Härligt och farligt

Thomas beskriver känslan av att behärska situationen, att släppa taget och att linan som är fäst i masten håller. Han hänger i en sele som är fastkrokad i masten.

– Vi är alltid två klättrare, det hör till säkerhetstänket, man måste kunna rädda varandra. Och vara beredd på att allt kan hända. En isklump i ansiktet, en skiftnyckel i pannan, eller att man plötsligt blir yr eller sjuk.

Klättrarna servar instrumenten om de inte visar rätt, forskaren har uppsikt över detta. Plus att det finns rutiner för när instrumenten ska servas. Adrenalinkickar är givet på uppdraget.

– Vi klättrar året runt, även i is och kyla. Men inte under för farliga omständigheter, till exempel i storm. Helnöjd känner jag mig efter ett lyckat uppdrag. Vi planerar på marken, med olika rörelser, man övar om och om igen, med alla verktyg.

Se Thomas film på Youtube om hur man byggde masten på Svartberget.

Fakta

Svartberget och ICOS

Svartbergets fältforskningsstation
Svartbergets fältforskningsstation tillhör enheten för skoglig fältforskning vid SLU och är utgångspunkten för verksamheten i Svartberget och Ätnarovas försöksparker. Här jobbar ca tio försökstekniker, forskningsingenjörer, administrativ och säsongsanställd personal. Svartbergets fältforskningsstation.

ICOS
ICOS (Integrated Carbon Observation System) är ett infrastrukturprojekt inom EU för att förstå utbytet av växthusgaser mellan jordytan och atmosfären, 17 länder finns representerade. I Sverige samverkar Lunds universitet, Göteborgs universitet, SLU, Abisko fältstation och Stockholms universitet. Svenska ICOS - informationstext

ICOS Sverige webb: http://www.icos-sweden.se./

ICOS EU webb: http://www.icos-infrastructure.eu/

 

 
29 oktober 2014 4

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 6 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan