Mat, hälsa och hållbarhet på Matologi i Malmö

Text: Lovisa Jones Publicerad: 20 juni 2016
Den 4 juni arrangerade SLU mateventet Matologi i Malmö Folkets park, tillsammans med Malmö stad och Stadsbruk. Under sommarens kanske varmaste dag hittills bjöds besökarna på både ätbara och tänkbara smakprov av forskare, kockar och matproducenter. Hur påverkas landskapet och vår hälsa av vår konsumtion och våra matval? Varför är kon resurssmart och vad betyder modern hortikultur?

I tälten fick besökarna möjlighet att ta del av senaste forskning inom mat, hälsa, livsmedelssäkerhet och hållbar produktion av kött och livsmedel. I det stora scentältet presenterades moderator Trine Grönlund ett digert program med spännande samtal mellan forskare och inbjudna kockar. På plats fanns Jennie Walldén, krögare och vinnare av Sveriges Mästerkock, Daniel Lindgren, kock och en av grundarna bakom nätverket Malmö Cooking samt matentreprenören Peter Haeggblom, som idag är sektionschef för Malmö skolrestauranger.

En bit bort hade den lokala och ekologiska matmarknaden Stadens skafferi ställt upp sina marknadsstånd, med försäljning av bland annat nyskördade grönsaker, danska smörrebröd, chilidrycker och kryddor från Rosengård. Till lunch serverades äkta food truck street food hos skånska Casseroll och Nordic Street Food samt Mögel från Stockholm som gästspelade i Malmö.

Fakta

Matologi – kunskap för hälsa och hållbarhet

Forskartält
Christian Swensson & Anders Herlin Den resurssmarta kossan
Lotta Nordmark Bli din egen vinbonde
Anders Larsson Sverige – bäst i världen på att odla asfalt
Olle Lind Tillverka din egen biogödsel – odla sallad utan jord
Ingrid Sarlöv-Herlin Vilket landskap har du i matkassen?
Kimmo Rumpunen Bra, bättre, bär!
Lars Mogren Lär känna dina rötter, blad och frukter
Beatrix Alsanius, Emina Mulaosmanovic och Samareh Gharaie Säker mat
Sara Spendrup & Fredrik Fernqvist Det stora matvalet
Sammar Khalil Hållbar kretsloppsodling – skörda fisk och basilika i köksfönstret året runt

Scenprogram
Optimera dina grönsaker? – Nyttigt, säkert och egna kretslopp
Lars Mogren, Beatrix Alsanius och Olle Lind

Vad du äter säger vem du är – attityder och mattrender
Jennie Walldén, Sara Spendrup & Anders Herlin

Från Alsace till Malmö innerstad – stadsbruk och vinodling i gemensam framtid?
Daniel Lindgren, Lena Friblick, Ingrid Sarlöv-Herlin och Lotta Nordmark

Vad blir det för mat? Offentlig gastronomi och framtidens skolmat
Peter Haeggblom, Elisabeth von Essen, Gunilla Andersson och Magnus Jönsson

Räcker maten? Hållbar livsmedelsproduktion i framtiden
Anders Larsson, Sammar Khalil, Christian Swensson, Kimmo Rumpunen och Therese Diderot

Om
Idén bakom Matologi är det stora intresset kring matlagningskonsten och råvarorna som aldrig varit större än det vi ser idag. Restaurangbesök har blivit en stor del i många människors livsstil. Även svenskarnas hälsointresse ökar för varje år och valet av mat blir mer och mer medvetet. Genom Matologi kan SLU sprida kunskap för att vi ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel vi väljer, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur mat, hälsa och miljö hänger samman.

Matologi har tidigare arrangerats i Stockholm och det blir en upplaga även i år. Den 20 augusti slår Matologi upp tälten i Norra Latins Trädgård.

20 juni 2016 3
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 8 dagar sedan