Mat, hälsa och hållbarhet på Matologi i Malmö

Text: Lovisa Jones Publicerad: 20 juni 2016
Den 4 juni arrangerade SLU mateventet Matologi i Malmö Folkets park, tillsammans med Malmö stad och Stadsbruk. Under sommarens kanske varmaste dag hittills bjöds besökarna på både ätbara och tänkbara smakprov av forskare, kockar och matproducenter. Hur påverkas landskapet och vår hälsa av vår konsumtion och våra matval? Varför är kon resurssmart och vad betyder modern hortikultur?

I tälten fick besökarna möjlighet att ta del av senaste forskning inom mat, hälsa, livsmedelssäkerhet och hållbar produktion av kött och livsmedel. I det stora scentältet presenterades moderator Trine Grönlund ett digert program med spännande samtal mellan forskare och inbjudna kockar. På plats fanns Jennie Walldén, krögare och vinnare av Sveriges Mästerkock, Daniel Lindgren, kock och en av grundarna bakom nätverket Malmö Cooking samt matentreprenören Peter Haeggblom, som idag är sektionschef för Malmö skolrestauranger.

En bit bort hade den lokala och ekologiska matmarknaden Stadens skafferi ställt upp sina marknadsstånd, med försäljning av bland annat nyskördade grönsaker, danska smörrebröd, chilidrycker och kryddor från Rosengård. Till lunch serverades äkta food truck street food hos skånska Casseroll och Nordic Street Food samt Mögel från Stockholm som gästspelade i Malmö.

Fakta

Matologi – kunskap för hälsa och hållbarhet

Forskartält
Christian Swensson & Anders Herlin Den resurssmarta kossan
Lotta Nordmark Bli din egen vinbonde
Anders Larsson Sverige – bäst i världen på att odla asfalt
Olle Lind Tillverka din egen biogödsel – odla sallad utan jord
Ingrid Sarlöv-Herlin Vilket landskap har du i matkassen?
Kimmo Rumpunen Bra, bättre, bär!
Lars Mogren Lär känna dina rötter, blad och frukter
Beatrix Alsanius, Emina Mulaosmanovic och Samareh Gharaie Säker mat
Sara Spendrup & Fredrik Fernqvist Det stora matvalet
Sammar Khalil Hållbar kretsloppsodling – skörda fisk och basilika i köksfönstret året runt

Scenprogram
Optimera dina grönsaker? – Nyttigt, säkert och egna kretslopp
Lars Mogren, Beatrix Alsanius och Olle Lind

Vad du äter säger vem du är – attityder och mattrender
Jennie Walldén, Sara Spendrup & Anders Herlin

Från Alsace till Malmö innerstad – stadsbruk och vinodling i gemensam framtid?
Daniel Lindgren, Lena Friblick, Ingrid Sarlöv-Herlin och Lotta Nordmark

Vad blir det för mat? Offentlig gastronomi och framtidens skolmat
Peter Haeggblom, Elisabeth von Essen, Gunilla Andersson och Magnus Jönsson

Räcker maten? Hållbar livsmedelsproduktion i framtiden
Anders Larsson, Sammar Khalil, Christian Swensson, Kimmo Rumpunen och Therese Diderot

Om
Idén bakom Matologi är det stora intresset kring matlagningskonsten och råvarorna som aldrig varit större än det vi ser idag. Restaurangbesök har blivit en stor del i många människors livsstil. Även svenskarnas hälsointresse ökar för varje år och valet av mat blir mer och mer medvetet. Genom Matologi kan SLU sprida kunskap för att vi ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel vi väljer, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur mat, hälsa och miljö hänger samman.

Matologi har tidigare arrangerats i Stockholm och det blir en upplaga även i år. Den 20 augusti slår Matologi upp tälten i Norra Latins Trädgård.

20 juni 2016 3
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Svenska favabönor framtidens mat? https://t.co/j3XC9Nukhz https://t.co/WK9abZUQrE @_SLU via Twitter 18 timmar sedan
Ny rapport: SLU:s forskning håller hög internationell klass https://t.co/SrhFDbBTZo @_SLU via Twitter 18 timmar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Filmtips på #världsvattendagen: Forskare och studenter på @_SLU berättar hur de bidrar till en bättre värld #vatten #mi… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Professor Jiasui Zhan, Battling plant diseases - an evolutionary approach #sluinstallation https://t.co/aPCXxjiTgM @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Professor Anti Vasemägi, Fishing for genes that matter. #sluinstallation https://t.co/CmeaflywtF @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Just nu: Professor Seema Arora-Jonsson, Challenges for sustainable development: Rural Europe in a new global contex… https://t.co/Bt7ufsnH2n @_SLU via Twitter 4 dagar sedan