Matologi – med kockar och forskare

Text: Jonathan Sohl Publicerad: 23 september 2015
Under en strålande sol, lördagen den 29 augusti mellan Norra latin och Drottninggatan i Stockholm, slog SLU upp portarna till det första matologievenemanget någonsin. En lyckad tillställning med många besökare!

Matologi är ett initiativ från SLU, med syftet att sprida kunskap om hållbar produktion av mat på ett aktivt sätt genom dialog med storstadsbefolkningen. Mat idag är finkultur, där restaurangbesök är en viktig del av många människors livsstil, något som fått som resultat att många duktiga kockar idag har stjärnstatus. Det var intresset kring mat, råvaror och miljö som gav idén till Matologi, ett koncept som SLU Mat arbetat fram under våren 2015.

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet Hållbar köttkonsumtion och kvalitet. Foto: Fredrik Wasting

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet hållbar köttkonsumtion och kvalitet.

Evenemanget innehöll både seminarier och ett nytt format med samtal mellan kockar och forskare. Alla föreläsningar var välbesökta och seminarietältet var fullt under varje framträdande.

– Det var kul och inspirerande att prata om något så extraordinärt spännande som sallad med Niklas! Det blir en spännande mix när man blandar forskning om livsmedelssäkerhet med erfarenheter från restaurangvärlden, säger Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU som hade ett samtal med stjärnkocken Niklas Ekstedt på scenen.

Olika perspektiv

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.. Foto: Fredrik Wasting

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.

På plats fanns en mängd forskare från SLU som berättade om olika perspektiv på mat, från betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden till etik kring mat. Livsmedelssäkerhet, grönsaksodling, brödbakning, urbana jätteräkor och biodling fanns också med. SLU:s studentpool var på plats och höll en föreläsning om hur vi ska producera mat till en växande befolkning. LRF hade samlat lokala producenter som sålde närproducerad mat.

Bedömningen, när trycket på mässan och seminarierna var som störst, är att ungefär 300 personer befann sig på området samtidigt och på något sätt interagerade med forskare och utställare och drygt 1000 personer besökte Matologi under 4 timmar.

– Antalet besökare har överstigit våra förväntningar och det är roligt att så många vill diskutera mat med SLU, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator och ansvarig för Matologi.

Smaka insekter

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Bemötandet från allmänheten var mycket positivt och många var där för att diskutera eller lära sig mer. Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var framtidens protein, de stekta larverna, som hugade besökare fick smaka. Många ställde sig positiva till tanken på insektsproducerat protein och generellt präglades besökarna av en nyfikenhet att pröva och diskutera framtidens mat. ”Vi har haft kö till att smaka insekter under delar av eftermiddagen, det är kul att många är så öppna för ny mat!” säger Beatrice Ramnerö, eventkoordinator på SLU.

– En succé, var vicerektor Johan Schnürers sammanfattning av dagen när den var slut.

Var matologi dyker upp i framtiden återstår att se, men ambitionen att arrangera liknande evenemang i flera av SLU:s campusnära städer finns. Frågan har gått till Alnarp om att koordinera ett Matologievent i Malmö och planerna där blir allt mer konkreta.

23 september 2015 1
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 7

Twitter

Den nordamerikanska vattenpesten fortsätter att sprida sig norrut och in i skogslänen. En ny avhandling ger en förk… https://t.co/7mX0eotUqa @_SLU via Twitter 10 timmar sedan
RT @stdysustainably: SLU had the honour to host the President of Iceland, Guðni Th. Jóhannesson and the First Lady of Iceland during their… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: The President of Iceland asks how one can make people eat insects. Dr Annsofie Wahlström answers that you either can op… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUUrbanFutures: Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och det svenska kungaparet besöker @_SLU för att höra om SLU:s fyra fra… @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Importerad fodersoja påverkar miljön, oavsett hur den förädlats https://t.co/0j02EnsJ11 https://t.co/76pm6AgCdL @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Ska säkerhetsgranskade GM-grödor få odlas i EU? Låt länderna bestämma själva, föreslår experter.… https://t.co/bsB5eedaBn @_SLU via Twitter 12 dagar sedan