Matologi – med kockar och forskare

Text: Jonathan Sohl Publicerad: 23 september 2015
Under en strålande sol, lördagen den 29 augusti mellan Norra latin och Drottninggatan i Stockholm, slog SLU upp portarna till det första matologievenemanget någonsin. En lyckad tillställning med många besökare!

Matologi är ett initiativ från SLU, med syftet att sprida kunskap om hållbar produktion av mat på ett aktivt sätt genom dialog med storstadsbefolkningen. Mat idag är finkultur, där restaurangbesök är en viktig del av många människors livsstil, något som fått som resultat att många duktiga kockar idag har stjärnstatus. Det var intresset kring mat, råvaror och miljö som gav idén till Matologi, ett koncept som SLU Mat arbetat fram under våren 2015.

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet Hållbar köttkonsumtion och kvalitet. Foto: Fredrik Wasting

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet hållbar köttkonsumtion och kvalitet.

Evenemanget innehöll både seminarier och ett nytt format med samtal mellan kockar och forskare. Alla föreläsningar var välbesökta och seminarietältet var fullt under varje framträdande.

– Det var kul och inspirerande att prata om något så extraordinärt spännande som sallad med Niklas! Det blir en spännande mix när man blandar forskning om livsmedelssäkerhet med erfarenheter från restaurangvärlden, säger Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU som hade ett samtal med stjärnkocken Niklas Ekstedt på scenen.

Olika perspektiv

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.. Foto: Fredrik Wasting

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.

På plats fanns en mängd forskare från SLU som berättade om olika perspektiv på mat, från betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden till etik kring mat. Livsmedelssäkerhet, grönsaksodling, brödbakning, urbana jätteräkor och biodling fanns också med. SLU:s studentpool var på plats och höll en föreläsning om hur vi ska producera mat till en växande befolkning. LRF hade samlat lokala producenter som sålde närproducerad mat.

Bedömningen, när trycket på mässan och seminarierna var som störst, är att ungefär 300 personer befann sig på området samtidigt och på något sätt interagerade med forskare och utställare och drygt 1000 personer besökte Matologi under 4 timmar.

– Antalet besökare har överstigit våra förväntningar och det är roligt att så många vill diskutera mat med SLU, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator och ansvarig för Matologi.

Smaka insekter

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Bemötandet från allmänheten var mycket positivt och många var där för att diskutera eller lära sig mer. Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var framtidens protein, de stekta larverna, som hugade besökare fick smaka. Många ställde sig positiva till tanken på insektsproducerat protein och generellt präglades besökarna av en nyfikenhet att pröva och diskutera framtidens mat. ”Vi har haft kö till att smaka insekter under delar av eftermiddagen, det är kul att många är så öppna för ny mat!” säger Beatrice Ramnerö, eventkoordinator på SLU.

– En succé, var vicerektor Johan Schnürers sammanfattning av dagen när den var slut.

Var matologi dyker upp i framtiden återstår att se, men ambitionen att arrangera liknande evenemang i flera av SLU:s campusnära städer finns. Frågan har gått till Alnarp om att koordinera ett Matologievent i Malmö och planerna där blir allt mer konkreta.

23 september 2015 1
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

Vita älgar DNA-testas vid SLU. https://t.co/pkuJpIPxmb https://t.co/MWDEKkPC5d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
På fredag släpps Mistra Biotechs nya podcast om växtförädling och djuravel – Shaping our food! Det ser vi fram emot! https://t.co/S4dQSQOiqQ @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Barriär för växtförädlare förklarad i detalj https://t.co/5mvu2adXmB @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
RT @CORDIS_EU: @_SLU Please retweet and like the following post on a project to which you participate https://t.co/vud5fqA5Bo @_SLU via Twitter 17 dagar sedan
Så blir kräftfångsterna i år https://t.co/xBZOh9a5FL https://t.co/yXoPKnMWNZ @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
SLU bidrar med kompetens för ett globalt hållbart och rättvist fiske https://t.co/tBsEcsZZmn @_SLU via Twitter 23 dagar sedan