Matologi – med kockar och forskare

Text: Jonathan Sohl Publicerad: 23 september 2015
Under en strålande sol, lördagen den 29 augusti mellan Norra latin och Drottninggatan i Stockholm, slog SLU upp portarna till det första matologievenemanget någonsin. En lyckad tillställning med många besökare!

Matologi är ett initiativ från SLU, med syftet att sprida kunskap om hållbar produktion av mat på ett aktivt sätt genom dialog med storstadsbefolkningen. Mat idag är finkultur, där restaurangbesök är en viktig del av många människors livsstil, något som fått som resultat att många duktiga kockar idag har stjärnstatus. Det var intresset kring mat, råvaror och miljö som gav idén till Matologi, ett koncept som SLU Mat arbetat fram under våren 2015.

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet Hållbar köttkonsumtion och kvalitet. Foto: Fredrik Wasting

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet hållbar köttkonsumtion och kvalitet.

Evenemanget innehöll både seminarier och ett nytt format med samtal mellan kockar och forskare. Alla föreläsningar var välbesökta och seminarietältet var fullt under varje framträdande.

– Det var kul och inspirerande att prata om något så extraordinärt spännande som sallad med Niklas! Det blir en spännande mix när man blandar forskning om livsmedelssäkerhet med erfarenheter från restaurangvärlden, säger Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU som hade ett samtal med stjärnkocken Niklas Ekstedt på scenen.

Olika perspektiv

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.. Foto: Fredrik Wasting

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.

På plats fanns en mängd forskare från SLU som berättade om olika perspektiv på mat, från betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden till etik kring mat. Livsmedelssäkerhet, grönsaksodling, brödbakning, urbana jätteräkor och biodling fanns också med. SLU:s studentpool var på plats och höll en föreläsning om hur vi ska producera mat till en växande befolkning. LRF hade samlat lokala producenter som sålde närproducerad mat.

Bedömningen, när trycket på mässan och seminarierna var som störst, är att ungefär 300 personer befann sig på området samtidigt och på något sätt interagerade med forskare och utställare och drygt 1000 personer besökte Matologi under 4 timmar.

– Antalet besökare har överstigit våra förväntningar och det är roligt att så många vill diskutera mat med SLU, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator och ansvarig för Matologi.

Smaka insekter

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Bemötandet från allmänheten var mycket positivt och många var där för att diskutera eller lära sig mer. Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var framtidens protein, de stekta larverna, som hugade besökare fick smaka. Många ställde sig positiva till tanken på insektsproducerat protein och generellt präglades besökarna av en nyfikenhet att pröva och diskutera framtidens mat. ”Vi har haft kö till att smaka insekter under delar av eftermiddagen, det är kul att många är så öppna för ny mat!” säger Beatrice Ramnerö, eventkoordinator på SLU.

– En succé, var vicerektor Johan Schnürers sammanfattning av dagen när den var slut.

Var matologi dyker upp i framtiden återstår att se, men ambitionen att arrangera liknande evenemang i flera av SLU:s campusnära städer finns. Frågan har gått till Alnarp om att koordinera ett Matologievent i Malmö och planerna där blir allt mer konkreta.

23 september 2015 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan