Matologi – med kockar och forskare

Text: Jonathan Sohl Publicerad: 23 september 2015
Under en strålande sol, lördagen den 29 augusti mellan Norra latin och Drottninggatan i Stockholm, slog SLU upp portarna till det första matologievenemanget någonsin. En lyckad tillställning med många besökare!

Matologi är ett initiativ från SLU, med syftet att sprida kunskap om hållbar produktion av mat på ett aktivt sätt genom dialog med storstadsbefolkningen. Mat idag är finkultur, där restaurangbesök är en viktig del av många människors livsstil, något som fått som resultat att många duktiga kockar idag har stjärnstatus. Det var intresset kring mat, råvaror och miljö som gav idén till Matologi, ett koncept som SLU Mat arbetat fram under våren 2015.

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet Hållbar köttkonsumtion och kvalitet. Foto: Fredrik Wasting

Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet hållbar köttkonsumtion och kvalitet.

Evenemanget innehöll både seminarier och ett nytt format med samtal mellan kockar och forskare. Alla föreläsningar var välbesökta och seminarietältet var fullt under varje framträdande.

– Det var kul och inspirerande att prata om något så extraordinärt spännande som sallad med Niklas! Det blir en spännande mix när man blandar forskning om livsmedelssäkerhet med erfarenheter från restaurangvärlden, säger Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU som hade ett samtal med stjärnkocken Niklas Ekstedt på scenen.

Olika perspektiv

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.. Foto: Fredrik Wasting

TV-bagaren Sébastien Boudet pratade kring sin passion för mat och om om upplevelsen och njutningen av ett färskt bröd.

På plats fanns en mängd forskare från SLU som berättade om olika perspektiv på mat, från betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden till etik kring mat. Livsmedelssäkerhet, grönsaksodling, brödbakning, urbana jätteräkor och biodling fanns också med. SLU:s studentpool var på plats och höll en föreläsning om hur vi ska producera mat till en växande befolkning. LRF hade samlat lokala producenter som sålde närproducerad mat.

Bedömningen, när trycket på mässan och seminarierna var som störst, är att ungefär 300 personer befann sig på området samtidigt och på något sätt interagerade med forskare och utställare och drygt 1000 personer besökte Matologi under 4 timmar.

– Antalet besökare har överstigit våra förväntningar och det är roligt att så många vill diskutera mat med SLU, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator och ansvarig för Matologi.

Smaka insekter

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Professor Åsa Berggren pratade om insekter som framtidens proteinkälla.

Bemötandet från allmänheten var mycket positivt och många var där för att diskutera eller lära sig mer. Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var framtidens protein, de stekta larverna, som hugade besökare fick smaka. Många ställde sig positiva till tanken på insektsproducerat protein och generellt präglades besökarna av en nyfikenhet att pröva och diskutera framtidens mat. ”Vi har haft kö till att smaka insekter under delar av eftermiddagen, det är kul att många är så öppna för ny mat!” säger Beatrice Ramnerö, eventkoordinator på SLU.

– En succé, var vicerektor Johan Schnürers sammanfattning av dagen när den var slut.

Var matologi dyker upp i framtiden återstår att se, men ambitionen att arrangera liknande evenemang i flera av SLU:s campusnära städer finns. Frågan har gått till Alnarp om att koordinera ett Matologievent i Malmö och planerna där blir allt mer konkreta.

23 september 2015 1
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 3
Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenörskap Doktorand Sarah Fitz-Koch letar efter essensens i entreprenörssjälen. Det som gör att vissa företagare oförtröttligt fortsätter att driva livskraftiga företag, trots motgångar och problem. Passion, identitet och kärleken till arbetet tycks tvinna den röda tråden, både i entreprenörskapet och i Sarahs eget forskningsarbete. Den som brinner för sin uppgift ser inga hinder utan löser problemen längs vägen.
13 oktober 2017 2

Twitter

Blädning ett bra alternativ för att kombinera bevarande av artmångfald och... https://t.co/hnJeSdL7RB https://t.co/20ce4x6iCN @_SLU via Twitter 2 timmar sedan
Four new Master’s programmes at the Swedish University of Agricultural Sciences, SLU https://t.co/7tuZEEEwMj @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Sparris och tomat i framtidens grönsaksdisk (SLU-studie) https://t.co/KxT9KvU7qk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU söker hjälp från livsmedelsbranschen. Vilka utmaningar ska de nya... https://t.co/XCbhal9aPA https://t.co/gZvWCsBCjk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Tonfiskmärkningen avslutad, med riktigt lyckat resultat! Om ett år får vi veta hur... https://t.co/OhrEytvVbf https://t.co/HUMKWdojKN @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Nya rön om arvsanlag som påverkar hästars gångarter och prestationer. https://t.co/sHLvQD87kQ https://t.co/yFham2BGK9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan