Matsvinn lockade 5000 personer

Text: Ylva Henriksson Publicerad: 2 september 2019
Scenprogram, utställningar och aktiviteter om mat, hälsa och hållbarhet. Det kunde upplevas en solig augustihelg på Norra Latins skolgård i Stockholm. Ylva Henriksson, Livsmedelsagronomstudent och projektledare för Matologi, reflekterar över dagen.

Vi hade verkligen prickat rätt med årets tema matsvinn, som har varit en aktuell fråga under hela året. Utställare, paneldeltagare och besökare samlades och diskuterade olika perspektiv på matsvinn. Det underlättade att ha ett tydligt tema eftersom det är lättare att kommunicera till medverkande och besökare och det blir en tydlig röd tråd och enhetligt genom hela evenemanget.

Många SLU-forskare fanns med som utställare, men också i scenprogrammet. Det var roligt att forskarna var så positivt inställda och taggade på att vara med. Besökarna uppskattade också att få ta del av så mycket intressant forskning, vilket vi kunde se i besökarenkäten som delades ut.

På scenen hade vi en blandning av panelsamtal, föredrag och ”demos” med forskare, kockar och andra aktörer/experter från olika delar av livsmedelssystemet. På gräsytan framför scenen hade vi byggt upp ett publikutrymme med höbalar och trasmattor, vilket gjorde ytan trevlig för publiken att sitta i. Det var också väldigt stort intresse för scenprogrammet bland besökarna som aktivt ställde frågor till panelerna.

Räddade råvaror

För lunchserveringen stod Sopköket som lagar mat på räddade råvaror. Det var väldigt kul att kunna erbjuda mat som kunde kopplas till temat, och det var riktig rusning till deras mattält under i stort sett hela dagen (jag hann inte ens köpa deras mat eftersom jag inte riktigt hade tid att stå i kö och vänta).

Bland utställarna hade vi förutom alla forskare också en blandning av företag, myndigheter, organisationer och mindre producenter. Ett uppskattat inslag var tex Candeline, som gör sylt, saft mm på överskottsfrukt- och bär från trädgårdar och som under Matologi både sålde sina produkter och serverade hembakt fika. Vi hade också med några samarbetspartners till forskarna och deras forskningsprojekt: Axfoundation som samarbetar med SLU Akva och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB som samarbetar med Kretsloppsteknik.

Sol och intresse

Som helhet blev det en mycket lyckad dag med omkring 5000 besökare. Vi hade stor hjälp av det fina vädret som lockade många ut på gatorna och som höll kvar besökarna på området. Vi höll till på baksidan av Norra Latin (mot Drottninggatan till), vilket var en perfekt yta storleksmässigt och också mycket trevlig i och med att det var så mycket grönt. En fin dag som denna var det perfekt väder för folk att strosa runt mellan utställningstälten eller sitta framför scenen och lyssna på föredrag.

Dock ska sägas att det inte bara var vädret som gjorde att vi fick många besökare, för det märktes att många besökare var genuint intresserade och verkligen hade kommit dit för att lära sig saker om matsvinn och hållbar mat. Vi hade också barnaktiviteter som en tipspromenad och en fotoutställning om matsvinn av konstnären Mattias Käll.

Överlag så är vi supernöjda med dagen! Nu återstår att se vad det ska bli av Matologi i fortsättningen, eftersom det är bestämt att konceptet inte kommer att fortsätta i sin nuvarande form. Hur Matologi ska förvaltas och utvecklas i framtiden kommer att diskuteras inom SLU framöver.

 

Fakta

Matologi och Future Food

Läs mer på http://matologi.nu/ där alla medverkande är presenterade.

Det är forskningsplattformen Future Food som står bakom arrangemanget. 

2 september 2019 2

Twitter

RT @EPOK_SLU: Seminarium om odlad fisk – hur kan den hållbarhetsmärkas? @KRAVmedia @WWFSverige @svensktsigill https://t.co/MnBrYKnxgb #SLU… @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
SLU:s förtjänstmedaljer 2019 till Ågren, Jeppson Eldrot och Melnyk. För arbete med kolets och kvävets kretslopp, le… https://t.co/oZg1cXGmva @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Jakten leder inte till fler älgar på vägarna https://t.co/YReKq36cIs https://t.co/Ck75t0L3TK @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Pressinbjudan - Det digitala djuret III – om hur digitaliseringen kan förbättra djurens hälsa och välfärd… https://t.co/5DDcrkB1Jo @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Tio givande år av landsöverskridande samarbete https://t.co/mAMBp604tM https://t.co/eJNMus65w9 @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Pressinbjudan: Se nya forskningsfartyget Svea https://t.co/MUv1538h8o https://t.co/6x9dag1Uwv @_SLU via Twitter 11 dagar sedan