När slår Umeås björkar ut?

Text: Olof Bergvall Publicerad: 28 april 2020
Ljusgrönt skimrande björkar är för många umebor ett kärt vårtecken och symboliskt viktigt i björkarnas stad. Forskare vid SLU i Umeå har utvecklad en metod som definierar tidpunkt för lövsprickning och i år firar metoden och mätningarna 20-årsjubileum.
Noggrann mätning av björklöv.

Nära, men inte nära nog. När bladet mäter 20 millimeter räknas det som utslaget. Foto: Per Hansson, SLU

Metoden som används för att mäta björkars lövsprickning togs fram av SLU-forskarna Jan Falck och Per Hansson vid institutionen för skogens ekologi och skötsel. När genomsnittslängden på 25 nyutslagna löv på fem referensbjörkar i Framtidsskogen utanför skogsfakulteten i Umeå överstiger 20 millimeter anses björkarna vara utslagna. Då har löven utvecklat skaft och fått sin slutliga form. De fortsätter dock att växa i storlek ett bra tag efter den angivna gränsen. Mätningarna i Framtidsskogen startade 2001 och sedan 2006 används metoden också vid SLU:s skogliga försöksstationer.

Tommy Mörling mäter hur långt björkarna hunnit slå ut.

Tommy Mörling mäter hur långt björkarna hunnit slå ut. Bild från ett tidigare år. Foto: Per Hansson, SLU

Sedan ett par år tillbaka ansvarar Tommy Mörling för mätningarna i Umeå. En dag i slutet av april, när snön hänger i luften, har han precis varit ute och tittat till referensbjörkarna, fem glasbjörkar, Betula pubescens, i Framtidsskogen utanför SLU i Umeå. Dessa valdes ut inför våren 2001. De står inne i ett bestånd och är naturligt föryngrade. De skjuter alltså sina knoppar betydligt senare än björkar i parker och stadsmiljöer, som dessutom kan vara av sydligare proveniens.

– Den viktigaste faktorn för björkars lövsprickning är temperaturen. Ju högre medeltemperatur, desto tidigare lövsprickning, och som senare delen av april varit hittills tror jag inte på något rekord, men det återstår att se, säger Tommy Mörling.

Det tidigaste datumet som noterats i den 20-åriga serien är 15 maj 2002 och 2008. 2005 dröjde det ända fram till den 29 maj innan löven officiellt var utslagna.

Björkarnas stad

Större delen av Umeå brann ner 1888. Vid sekelskiftet 1900 gjordes stora insatser för att plantera björkar som skydd mot eldsvådor.

I dag finns cirka 2 300 björkar i centrala Umeå. För 100 år sen var de dubbelt så många.

Gatuträden längs de öst-västliga gatorna i centrala staden finns sedan 1987 upptagna som riksintresse.

Källa: Umeå kommun
28 april 2020 5 2
  1. Kommentar från Margareta Axelsson 15 maj 2020:

Lägg ut en tabell på de olika årens datum, ange också medeldatum!
    Vänligen
    Margareta

• Kommentar från Olof Bergvall 18 maj 2020:

Hej Margareta, jag ska se efter om det finns en uppdaterad tabell att presentera.

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 12 dagar sedan