
Metoden som används för att mäta björkars lövsprickning togs fram av SLU-forskarna Jan Falck och Per Hansson vid institutionen för skogens ekologi och skötsel. När genomsnittslängden på 25 nyutslagna löv på fem referensbjörkar i Framtidsskogen utanför skogsfakulteten i Umeå överstiger 20 millimeter anses björkarna vara utslagna. Då har löven utvecklat skaft och fått sin slutliga form. De fortsätter dock att växa i storlek ett bra tag efter den angivna gränsen. Mätningarna i Framtidsskogen startade 2001 och sedan 2006 används metoden också vid SLU:s skogliga försöksstationer.

Sedan ett par år tillbaka ansvarar Tommy Mörling för mätningarna i Umeå. En dag i slutet av april, när snön hänger i luften, har han precis varit ute och tittat till referensbjörkarna, fem glasbjörkar, Betula pubescens, i Framtidsskogen utanför SLU i Umeå. Dessa valdes ut inför våren 2001. De står inne i ett bestånd och är naturligt föryngrade. De skjuter alltså sina knoppar betydligt senare än björkar i parker och stadsmiljöer, som dessutom kan vara av sydligare proveniens.
– Den viktigaste faktorn för björkars lövsprickning är temperaturen. Ju högre medeltemperatur, desto tidigare lövsprickning, och som senare delen av april varit hittills tror jag inte på något rekord, men det återstår att se, säger Tommy Mörling.
Det tidigaste datumet som noterats i den 20-åriga serien är 15 maj 2002 och 2008. 2005 dröjde det ända fram till den 29 maj innan löven officiellt var utslagna.
Björkarnas stad
I dag finns cirka 2 300 björkar i centrala Umeå. För 100 år sen var de dubbelt så många.
Gatuträden längs de öst-västliga gatorna i centrala staden finns sedan 1987 upptagna som riksintresse.
Källa: Umeå kommun
Lägg ut en tabell på de olika årens datum, ange också medeldatum!
Vänligen
Margareta
Hej Margareta, jag ska se efter om det finns en uppdaterad tabell att presentera.