Nöt- och lammkött i tiden

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 11 september 2017
Det byggs för fullt på Götala nöt- och lammköttscentrum, SLU:s forskningsstation strax utanför Skara. Det är en plats med anor, enligt traditionen var Götala platsen för ”alla götars ting”. Men från dåtid till nutid: visionen är att Götala ska bli Nordens ledande centrum för nöt- och lammköttsproduktion.

Anna Hessle och Jonas Dahl är båda engagerade i utvecklingen av verksamheten. De berättar vad som sker på de 70 hektar åkermark, 35 hektar naturbetesmark och 70 hektar skog som tillhör Götala.

– Vi bedriver forskning på nötkreatur och får för köttproduktion idag men funderar även på bockkillingar i framtiden. I och med nybyggnationen har vi inga begränsningar på nya forskningsprojekt, säger Anna som har jobbat på SLU sedan 1999 och som samordningsansvarig på Götala sedan 2005.

SLU köpte egendomen Götala av Hushållningssällskapet 2010 med planen att därefter satsa på nya byggnader. Marken brukas av SLU:s egendomsavdelning.

– Vi har länge sett möjligheter att utveckla Götala och vi började att rita på nya byggnader redan 2007, men det har varit andra investeringar inom VH-fakulteten som har behövt göras innan, säger Anna. Men nu har SLU fått investeringsutrymme. Västra Götalandsregionens satsning på 40 miljoner för att utveckla de gröna näringarna i Västsverige med basen i SLU:s campus i Skara har gett extra skjuts åt planerna på Götala.

Nya stallet

Idag står vi vid grunden till det nya nötkreaturstallet som kommer att ersätta ett uttjänt stall. Det byggs med tanke på flexibilitet så att forskarna ska kunna utföra försök på olika djur, djurmaterial som forskaren säger, det innebär i det här fallet dikor, ungnöt och småkalvar.

– Det gamla nötkreatursstallet blir halmförråd, men kommer vid behov att fungera som fårstall vid tillfällen då det egentliga fårstallet inte räcker till. Ett sådant år får halmen flytta ut och istället plastas, berättar Jonas Dahl, som arbetat på SLU i 30 år och som driftsledare på Götala sedan 2003.

Jonas ser till att allt det praktiska fungerar på Götala, tillsammans med kollegan David Johansson.

– I förlängningen av det nya nötkreatursstallet byggs det en varm spolhall där vi bland annat kan tina upp maskiner, berättar en glad Jonas som uppskattar friheten och omväxlingen i jobbet och nu också kommer att få en ännu bättre arbetsmiljö.

Det nya stallet byggs i hålplåt, det är plåt med små hål i som gör att ljuset tränger igenom och luftväxlingen blir god, samtidigt skyddar plåten mot vind. Ett nytt kyl- och frysrum för foder-, träck-, och köttprover kommer också till, i stället för små frysboxar, skåp och containrar. Nya utfodringskrubbor ska installeras och djuren får en elektronisk id-märkning i örat som synkroniseras med krubborna för att foderkonsumtion på individnivå ska kunna mätas.

Pågående försök

Verksamheten på Götala är i full gång, parallellt med bygget. På Götalas naturbetesmark går stutar (kastrerade tjurar), hälften av mjölkras och hälften charolais/mjölk. I ett försök om uppfödningsmodeller vill forskarna ta reda på om det går att få bättre lönsamhet med korsningsrasen. Produktionsdata och köttkvalitet jämförs också.

Ett annat försök ska utröna om ett medel som smakar illa kan förhindra att får äter av poppelsticklingar. Syftet är att finna en metod för att undvika betesskador på träd.

Foto: Vanja Sandgren

Ett pågående doktorandprojekt handlar att finna automatiska metoder för djurhälsoövervakning, särskilt mätmetoder som kan visa om betesdjuren har parasiter. I projektet ingår ungnöt, tackor och lamm. En metod som har testats är automatiska vägningar. Ett larm ska utlösas när ett djur tappar i vikt, vilket kan bero på parasitangrepp.

De senaste fårförsöken har handlat om smältbarhet och proteinutnyttjande hos olika foder och det är fullt möjligt att det blir ytterligare försöksomgångar.

Hela SLU:s resurs

Den nya anläggningen ska vara klar 1 februari 2018.

– Nu ser vi fram emot mycket verksamhet under kommande stallperiod och sommaren 2018. Närmast startar ett försök om rostade åkerbönor och ärter till kalvar, säger Anna.

Både Anna och Jonas poängterar att Götala är hela SLU:s resurs! De välkomnar alla att förlägga sina projekt och studiebesök till en vacker del av världen, mitt i det djurtäta Västra Götaland.

Fakta

Götala under 50 år

Driften på Götala är organiserad under institutionen för husdjurens miljö och hälsa, fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

I en broschyr om 50 års forskning på Götala. beskrivs projekt om uppfödningsmodeller, proteinfodermedel, grovfoder, naturbetesmarker, djurvälfärd och beteende.
11 september 2017 2
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 3
Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenören styrs av passion och identitet

Entreprenörskap Doktorand Sarah Fitz-Koch letar efter essensens i entreprenörssjälen. Det som gör att vissa företagare oförtröttligt fortsätter att driva livskraftiga företag, trots motgångar och problem. Passion, identitet och kärleken till arbetet tycks tvinna den röda tråden, både i entreprenörskapet och i Sarahs eget forskningsarbete. Den som brinner för sin uppgift ser inga hinder utan löser problemen längs vägen.
13 oktober 2017 2

Twitter

Blädning ett bra alternativ för att kombinera bevarande av artmångfald och... https://t.co/hnJeSdL7RB https://t.co/20ce4x6iCN @_SLU via Twitter 2 timmar sedan
Four new Master’s programmes at the Swedish University of Agricultural Sciences, SLU https://t.co/7tuZEEEwMj @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Sparris och tomat i framtidens grönsaksdisk (SLU-studie) https://t.co/KxT9KvU7qk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
SLU söker hjälp från livsmedelsbranschen. Vilka utmaningar ska de nya... https://t.co/XCbhal9aPA https://t.co/gZvWCsBCjk @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Tonfiskmärkningen avslutad, med riktigt lyckat resultat! Om ett år får vi veta hur... https://t.co/OhrEytvVbf https://t.co/HUMKWdojKN @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Nya rön om arvsanlag som påverkar hästars gångarter och prestationer. https://t.co/sHLvQD87kQ https://t.co/yFham2BGK9 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan