Nöt- och lammkött i tiden

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 11 september 2017
Det byggs för fullt på Götala nöt- och lammköttscentrum, SLU:s forskningsstation strax utanför Skara. Det är en plats med anor, enligt traditionen var Götala platsen för ”alla götars ting”. Men från dåtid till nutid: visionen är att Götala ska bli Nordens ledande centrum för nöt- och lammköttsproduktion.

Anna Hessle och Jonas Dahl är båda engagerade i utvecklingen av verksamheten. De berättar vad som sker på de 70 hektar åkermark, 35 hektar naturbetesmark och 70 hektar skog som tillhör Götala.

– Vi bedriver forskning på nötkreatur och får för köttproduktion idag men funderar även på bockkillingar i framtiden. I och med nybyggnationen har vi inga begränsningar på nya forskningsprojekt, säger Anna som har jobbat på SLU sedan 1999 och som samordningsansvarig på Götala sedan 2005.

SLU köpte egendomen Götala av Hushållningssällskapet 2010 med planen att därefter satsa på nya byggnader. Marken brukas av SLU:s egendomsavdelning.

– Vi har länge sett möjligheter att utveckla Götala och vi började att rita på nya byggnader redan 2007, men det har varit andra investeringar inom VH-fakulteten som har behövt göras innan, säger Anna. Men nu har SLU fått investeringsutrymme. Västra Götalandsregionens satsning på 40 miljoner för att utveckla de gröna näringarna i Västsverige med basen i SLU:s campus i Skara har gett extra skjuts åt planerna på Götala.

Nya stallet

Idag står vi vid grunden till det nya nötkreaturstallet som kommer att ersätta ett uttjänt stall. Det byggs med tanke på flexibilitet så att forskarna ska kunna utföra försök på olika djur, djurmaterial som forskaren säger, det innebär i det här fallet dikor, ungnöt och småkalvar.

– Det gamla nötkreatursstallet blir halmförråd, men kommer vid behov att fungera som fårstall vid tillfällen då det egentliga fårstallet inte räcker till. Ett sådant år får halmen flytta ut och istället plastas, berättar Jonas Dahl, som arbetat på SLU i 30 år och som driftsledare på Götala sedan 2003.

Jonas ser till att allt det praktiska fungerar på Götala, tillsammans med kollegan David Johansson.

– I förlängningen av det nya nötkreatursstallet byggs det en varm spolhall där vi bland annat kan tina upp maskiner, berättar en glad Jonas som uppskattar friheten och omväxlingen i jobbet och nu också kommer att få en ännu bättre arbetsmiljö.

Det nya stallet byggs i hålplåt, det är plåt med små hål i som gör att ljuset tränger igenom och luftväxlingen blir god, samtidigt skyddar plåten mot vind. Ett nytt kyl- och frysrum för foder-, träck-, och köttprover kommer också till, i stället för små frysboxar, skåp och containrar. Nya utfodringskrubbor ska installeras och djuren får en elektronisk id-märkning i örat som synkroniseras med krubborna för att foderkonsumtion på individnivå ska kunna mätas.

Pågående försök

Verksamheten på Götala är i full gång, parallellt med bygget. På Götalas naturbetesmark går stutar (kastrerade tjurar), hälften av mjölkras och hälften charolais/mjölk. I ett försök om uppfödningsmodeller vill forskarna ta reda på om det går att få bättre lönsamhet med korsningsrasen. Produktionsdata och köttkvalitet jämförs också.

Ett annat försök ska utröna om ett medel som smakar illa kan förhindra att får äter av poppelsticklingar. Syftet är att finna en metod för att undvika betesskador på träd.

Foto: Vanja Sandgren

Ett pågående doktorandprojekt handlar att finna automatiska metoder för djurhälsoövervakning, särskilt mätmetoder som kan visa om betesdjuren har parasiter. I projektet ingår ungnöt, tackor och lamm. En metod som har testats är automatiska vägningar. Ett larm ska utlösas när ett djur tappar i vikt, vilket kan bero på parasitangrepp.

De senaste fårförsöken har handlat om smältbarhet och proteinutnyttjande hos olika foder och det är fullt möjligt att det blir ytterligare försöksomgångar.

Hela SLU:s resurs

Den nya anläggningen ska vara klar 1 februari 2018.

– Nu ser vi fram emot mycket verksamhet under kommande stallperiod och sommaren 2018. Närmast startar ett försök om rostade åkerbönor och ärter till kalvar, säger Anna.

Både Anna och Jonas poängterar att Götala är hela SLU:s resurs! De välkomnar alla att förlägga sina projekt och studiebesök till en vacker del av världen, mitt i det djurtäta Västra Götaland.

Götala under 50 år

Driften på Götala är organiserad under institutionen för husdjurens miljö och hälsa, fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

I en broschyr om 50 års forskning på Götala. beskrivs projekt om uppfödningsmodeller, proteinfodermedel, grovfoder, naturbetesmarker, djurvälfärd och beteende.
11 september 2017 2
Oväntad vändning i samverkan mellan Holmen Skog och SLU

Vilt Hur påverkas den uppväxande skogen av bete från klövdjur? Det var frågan som Holmen skog hoppades att samarbetet med SLU skulle ge svar på. På en lyckad exkursion till ett älghägn utanför Gideå i Västernorrland visade doktoranden Michelle Nordkvist att samarbetet kan ge svar på hur insekterna påverkas också. – Roligt att vi kan skapa ytor för en viss typ av forskning som sedan leder till ny forskning som vi inte hade förutsett men kan ha nytta av, säger Peter Christoffersson på Holmen Skog.
8 december 2017 2

I #lucka12 tipsar vi om ett nytt flöde för kunskapen om Sveriges arter och naturvård. https://t.co/bRoWfzpKeK @_SLU via Twitter 4 timmar sedan
I #lucka11 får veta mer om vikten av balans mellan täthet och rymlighet i stadsmiljöer. #SDG11 https://t.co/2A4COqe6iu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Andra advent och dags för #lucka10 i vår julkalender! Titta på prisbelönt film om minskad påverkan av skogsbruket p… https://t.co/iHfyOkaP5I @_SLU via Twitter 2 dagar sedan