Nu startar renoveringen av Ekologicentrum

Text: Mårten Granert Publicerad: 4 maj 2021
Renoveringsarbetet har planerats länge och nu har arbetet med renoveringen av Ekologicentrum på Ultuna börjat. Arbetsmiljön ska bli bättre med bland annat komfortkyla i kontor och lab i de byggnader som nu saknar detta. Överlag kommer det bli ljusare på Ekologicentrum. Utomhusmiljön ska göras om och harmonisera mer med den övriga campusmiljön.

Husen är gamla och har byggts om- och till i olika etapper genom åren. Detta blir den största renoveringen som skett sedan husen byggdes och projektet är relativt genomgripande.

Carl-August Gustén. Eget foto

– Innertak och belysning i korridorer byts ut och dörrar till kontorsrum får glas. Det kommer att bli ljust och fint, säger Carl-August Gustén på fastighetsavdelningen som är SLU:s projektledare för renoveringen.

En av de större förändringarna är att de gamla klimatkamrarna i källaren ska bytas ut mot nya. De tio nya kamrarna byggs upp i markplan och under tiden fortgår verksamheten i de gamla. SLU kommer att avsevärt minska den hyrda ytan i källaren.

Kyld luft

Kontor och lab ska få möjlighet till kyld tilluft vilket kommer att förbättra arbetsmiljön, framför allt vid årets varmare årstider. Husets kök och matsal är relativt nyligen renoverat och håller bra standard.

– Förutom den invändiga renoveringen ska det bli snyggt runt husen. Den externa miljön ska uppdateras och harmonisera mer med övriga Campus Ultuna, till exempel vad gäller skyltar och utrustning så att man bättre förstår att även detta är en del av SLU. Cykelställen ska bli fler och en del av dem få tak. De båda entréerna ska göras om. De sitter idag lite inklämt och osynligt så de ska flyttas fram och se lite mer välkomnande ut, säger Carl-August.

Full verksamhet i huset

Det är mycket som ska göras men allt ska klaras av med fortsatt full verksamhet i husen. Det är endast tillfälligt som medarbetare får byta plats.

– SLU och Akademiska Hus kommer samordna arbetet med den entreprenören som genomför ombyggnaden. Arbetet planeras gemensamt, successivt i detalj genom bland annat regelbundna möten med ambitionen att störa verksamheten så lite som möjligt. Det är dock omfattande arbeten som ska genomföras så från och till kommer såklart verksamheten påverkas av bygget.

Vi har en plan

– Vi har en plan för hur vi ska kommunicera ut till berörda i huset. David Back och Helena Bötker som representerar verksamheten i projektet sköter kommunikation och samordning i huset på ett föredömligt sätt, avslutar Carl-August.

Under hösten nästa år ska det mesta vara klart enligt plan.

4 maj 2021 4
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 2 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 8 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 8 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 8 månad sedan