Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Text: Lovisa Jones Publicerad: 13 mars 2019
I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.

Med konkreta exempel från olika delar av världen, bland annat London, Malmö och Manila, och bidrag från SLU-forskare, ska boken bidra med nya infallsvinklar och inspirera till nytänkande inom området.

Rapporten har initierats av Naturvårdsverket och ska hjälpa stadsbyggnadsprocessens olika aktörer, i olika skeden, att förstå nyttan med urban natur och varför man ska ta in ekosystemtjänsterna i befintliga arbetssätt och processer. Ekosystemtjänster är ett viktigt inslag för en hållbar utveckling av städer och samhällen. Det handlar inte bara om ett miljö- och biodiversitetsperspektiv, utan också om hur ekosystem bidrar till människans livsmiljö och stadens attraktivitet, samt de praktiska och rekreativa nyttor som befintlig och anlagd natur kan skapa i den byggda miljön.

Bokens fyra kapitel tar bland annat upp hur ekosystemtjänster är relevanta för svenska städer och tätorter, nya förhållningssätt i planeringsprocesserna, miljöer som främjar fysisk aktivitet och integration, samt hur skalan påverkar användningen av det urbana gröna rummet.

Boken är samfinansierad av Vinnova genom den nationella påverkansplattformen för Urbana Ekosystemtjänster.

Författare:
Ulf E Andersson
Daniel Bergquist
Caroline Dahl
Johanna Deak Sjöman
Tobias Emilsson
Ann-Mari Fransson
Marcus Hedblom
Harald Klein
Göran Nilsson
Titti Olsson
Thomas B Randrup
Anders Rasmusson

Boken kan beställas via Moviums nätbokhandel.

13 mars 2019 2
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan