Ny fågelfamilj upptäckt

Text: Annika Borg Publicerad: 6 mars 2014
Det var något som inte stämde med den lilla tättingens släktträd. Efter en strapatsrik jakt på fågeln i ett bergsområde i Kina kunde Per Alström, Artdatabanken, konstatera att han och hans kollegor gjort en unik ornitologisk upptäckt.

Utrustningen som Per bär på är bland annat en parabolmikrofon för att spela in ljud. Bilden togs på 3000 meters höjd i Sichuanprovinsen. Foto: Li Peng.

Sedan två år har Per Alström vid Artdatabanken bott och arbetat i Kina, tjänstledig för en gästprofessur vid Kinesiska vetenskapsakademin i Beijing, som är Kinas högsta vetenskapliga institution och rådgivande till centralregeringen i vetenskapliga frågor. Under flera år har han och hans kollegor arbetat med en stor studie där de sekvenserat DNA för alla tättingar i hela Himalaya-området, ca 460 arter. Vid rekonstruktion av släktträdet med hjälp av DNA-sekvenserna såg de att det var något som inte stämde:

– Det var något konstigt med en av fågelarterna, som kallas pärlsmygtimalia på svenska. Resultatet av analysen stämde inte alls med var den borde vara i släktträdet och jag tänkte att det här måste vi kolla upp. Man blir lite fundersam själv när man hittar något som är så förvånande, säger Per.

Men de behövde fler prover för att kunna undersöka om det var något fel i analysen eller om det faktisk var så att det var något alldeles särskilt med just den här fågeln. Per åkte tillsammans med några kinesiska kollegor till ett berg i sydöstra Kina där han för ett par decennier sedan sett denna fågel. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att få tag på den. När de nästan gett upp lyckades de tillslut fånga ett exemplar, med hjälp av nät och inspelningar av dess sång.

Förut har man alltid ansett att den just den här fågeln tillhörde smygtimaliorna. Ingen hade ifrågasatt det, eftersom den till det yttre är så lik sina förmodade släktingar. Men så var alltså inte fallet. Efter att ha analyserat det nya provet från sydöstra Kina och ytterligare ett från norra Vietnam stod det klart att just denna fågel sitter på en alldeles egen gren på släktträdet.

Det finns inga andra fågelarter som helt ensamma representerar så gamla grenar inom huvudgruppen av tättingar, som kallas Passerida. Närmast i storlek kommer grenen med världens sex kungsfågelarter, medan de största av huvudgrenarna omfattar upp till 1850 arter.

Pärlsmygtimalia är alltså uppenbarligen den enda nu levande representanten för en av de äldsta utvecklingslinjerna inom denna stora tättinggrupp.

Per Alström

Med jämna mellanrum stannar Per upp och lyssnar efter, eller pekar ut en speciell fågel, när vi tar en tur vid nedre föret, Fyrisån. Per är på tillfälligt besök när Resurs passar på att träffa honom. Sånglärka och kungsfågel var några av de bevingade gästerna just denna dag. Foto: Annika Borg.

– Att den utseendemässigt liknar smygtimalior, som den alltså inte är nära släkt med, är antingen en slump eller resultatet av så kallad konvergent evolution, som kan ge upphov till liknade utseenden hos obesläktade arter som lever i likartade miljöer, säger Per.

Forskarna föreslår att pärlsmygtimalian, vars vetenskapliga namn ändras till Elachura formosa, placeras i en ny fågelfamilj, Elachuridae, som alltså endast omfattar denna art.

Läs den vetenskapliga artikeln ”Discovery of a relict lineage and monotypic family of passerine birds”.

I juli i år kommer Per Alström tillbaka till sin tjänst på Artdatabanken.

Lyssna till Pärlsmygtimalian:

6 mars 2014 9 1
  1. Kommentar från Kristina Lundin 31 mars 2014:

    Det här är ju ett lysande exempel på en av styrkorna med nya Resurs. Jag kan lyssna på Pärlsmygtimalian direkt i artikeln!

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 8 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan