Ny fågelfamilj upptäckt

Text: Annika Borg Publicerad: 6 mars 2014
Det var något som inte stämde med den lilla tättingens släktträd. Efter en strapatsrik jakt på fågeln i ett bergsområde i Kina kunde Per Alström, Artdatabanken, konstatera att han och hans kollegor gjort en unik ornitologisk upptäckt.

Utrustningen som Per bär på är bland annat en parabolmikrofon för att spela in ljud. Bilden togs på 3000 meters höjd i Sichuanprovinsen. Foto: Li Peng.

Sedan två år har Per Alström vid Artdatabanken bott och arbetat i Kina, tjänstledig för en gästprofessur vid Kinesiska vetenskapsakademin i Beijing, som är Kinas högsta vetenskapliga institution och rådgivande till centralregeringen i vetenskapliga frågor. Under flera år har han och hans kollegor arbetat med en stor studie där de sekvenserat DNA för alla tättingar i hela Himalaya-området, ca 460 arter. Vid rekonstruktion av släktträdet med hjälp av DNA-sekvenserna såg de att det var något som inte stämde:

– Det var något konstigt med en av fågelarterna, som kallas pärlsmygtimalia på svenska. Resultatet av analysen stämde inte alls med var den borde vara i släktträdet och jag tänkte att det här måste vi kolla upp. Man blir lite fundersam själv när man hittar något som är så förvånande, säger Per.

Men de behövde fler prover för att kunna undersöka om det var något fel i analysen eller om det faktisk var så att det var något alldeles särskilt med just den här fågeln. Per åkte tillsammans med några kinesiska kollegor till ett berg i sydöstra Kina där han för ett par decennier sedan sett denna fågel. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att få tag på den. När de nästan gett upp lyckades de tillslut fånga ett exemplar, med hjälp av nät och inspelningar av dess sång.

Förut har man alltid ansett att den just den här fågeln tillhörde smygtimaliorna. Ingen hade ifrågasatt det, eftersom den till det yttre är så lik sina förmodade släktingar. Men så var alltså inte fallet. Efter att ha analyserat det nya provet från sydöstra Kina och ytterligare ett från norra Vietnam stod det klart att just denna fågel sitter på en alldeles egen gren på släktträdet.

Det finns inga andra fågelarter som helt ensamma representerar så gamla grenar inom huvudgruppen av tättingar, som kallas Passerida. Närmast i storlek kommer grenen med världens sex kungsfågelarter, medan de största av huvudgrenarna omfattar upp till 1850 arter.

Pärlsmygtimalia är alltså uppenbarligen den enda nu levande representanten för en av de äldsta utvecklingslinjerna inom denna stora tättinggrupp.

Per Alström

Med jämna mellanrum stannar Per upp och lyssnar efter, eller pekar ut en speciell fågel, när vi tar en tur vid nedre föret, Fyrisån. Per är på tillfälligt besök när Resurs passar på att träffa honom. Sånglärka och kungsfågel var några av de bevingade gästerna just denna dag. Foto: Annika Borg.

– Att den utseendemässigt liknar smygtimalior, som den alltså inte är nära släkt med, är antingen en slump eller resultatet av så kallad konvergent evolution, som kan ge upphov till liknade utseenden hos obesläktade arter som lever i likartade miljöer, säger Per.

Forskarna föreslår att pärlsmygtimalian, vars vetenskapliga namn ändras till Elachura formosa, placeras i en ny fågelfamilj, Elachuridae, som alltså endast omfattar denna art.

Läs den vetenskapliga artikeln ”Discovery of a relict lineage and monotypic family of passerine birds”.

I juli i år kommer Per Alström tillbaka till sin tjänst på Artdatabanken.

Lyssna till Pärlsmygtimalian:

6 mars 2014 9 1
  1. Kommentar från Kristina Lundin 31 mars 2014:

    Det här är ju ett lysande exempel på en av styrkorna med nya Resurs. Jag kan lyssna på Pärlsmygtimalian direkt i artikeln!

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 11 dagar sedan