Ny fågelfamilj upptäckt

Text: Annika Borg Publicerad: 6 mars 2014
Det var något som inte stämde med den lilla tättingens släktträd. Efter en strapatsrik jakt på fågeln i ett bergsområde i Kina kunde Per Alström, Artdatabanken, konstatera att han och hans kollegor gjort en unik ornitologisk upptäckt.

Utrustningen som Per bär på är bland annat en parabolmikrofon för att spela in ljud. Bilden togs på 3000 meters höjd i Sichuanprovinsen. Foto: Li Peng.

Sedan två år har Per Alström vid Artdatabanken bott och arbetat i Kina, tjänstledig för en gästprofessur vid Kinesiska vetenskapsakademin i Beijing, som är Kinas högsta vetenskapliga institution och rådgivande till centralregeringen i vetenskapliga frågor. Under flera år har han och hans kollegor arbetat med en stor studie där de sekvenserat DNA för alla tättingar i hela Himalaya-området, ca 460 arter. Vid rekonstruktion av släktträdet med hjälp av DNA-sekvenserna såg de att det var något som inte stämde:

– Det var något konstigt med en av fågelarterna, som kallas pärlsmygtimalia på svenska. Resultatet av analysen stämde inte alls med var den borde vara i släktträdet och jag tänkte att det här måste vi kolla upp. Man blir lite fundersam själv när man hittar något som är så förvånande, säger Per.

Men de behövde fler prover för att kunna undersöka om det var något fel i analysen eller om det faktisk var så att det var något alldeles särskilt med just den här fågeln. Per åkte tillsammans med några kinesiska kollegor till ett berg i sydöstra Kina där han för ett par decennier sedan sett denna fågel. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att få tag på den. När de nästan gett upp lyckades de tillslut fånga ett exemplar, med hjälp av nät och inspelningar av dess sång.

Förut har man alltid ansett att den just den här fågeln tillhörde smygtimaliorna. Ingen hade ifrågasatt det, eftersom den till det yttre är så lik sina förmodade släktingar. Men så var alltså inte fallet. Efter att ha analyserat det nya provet från sydöstra Kina och ytterligare ett från norra Vietnam stod det klart att just denna fågel sitter på en alldeles egen gren på släktträdet.

Det finns inga andra fågelarter som helt ensamma representerar så gamla grenar inom huvudgruppen av tättingar, som kallas Passerida. Närmast i storlek kommer grenen med världens sex kungsfågelarter, medan de största av huvudgrenarna omfattar upp till 1850 arter.

Pärlsmygtimalia är alltså uppenbarligen den enda nu levande representanten för en av de äldsta utvecklingslinjerna inom denna stora tättinggrupp.

Per Alström

Med jämna mellanrum stannar Per upp och lyssnar efter, eller pekar ut en speciell fågel, när vi tar en tur vid nedre föret, Fyrisån. Per är på tillfälligt besök när Resurs passar på att träffa honom. Sånglärka och kungsfågel var några av de bevingade gästerna just denna dag. Foto: Annika Borg.

– Att den utseendemässigt liknar smygtimalior, som den alltså inte är nära släkt med, är antingen en slump eller resultatet av så kallad konvergent evolution, som kan ge upphov till liknade utseenden hos obesläktade arter som lever i likartade miljöer, säger Per.

Forskarna föreslår att pärlsmygtimalian, vars vetenskapliga namn ändras till Elachura formosa, placeras i en ny fågelfamilj, Elachuridae, som alltså endast omfattar denna art.

Läs den vetenskapliga artikeln ”Discovery of a relict lineage and monotypic family of passerine birds”.

I juli i år kommer Per Alström tillbaka till sin tjänst på Artdatabanken.

Lyssna till Pärlsmygtimalian:

6 mars 2014 9 1
  1. Kommentar från Kristina Lundin 31 mars 2014:

    Det här är ju ett lysande exempel på en av styrkorna med nya Resurs. Jag kan lyssna på Pärlsmygtimalian direkt i artikeln!

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan