Ny professor vill höja köttets anseende
Anders Karlsson, ny professor och prefekt i Skara, vurmar för köttets ätkvalitet. Foto: Anna-Karin Johnson

Ny professor vill höja köttets anseende

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 31 oktober 2016
– Min förhoppning är att vi ska bli bättre på att känna skillnad på kött; att vi köper mera svenskt kött för att det är bra ätkvalitet med god smak och som är producerat med god djurvälfärd, säger Anders Karlsson, ny professor och prefekt vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU i Skara.

Anders Karlsson är tillbaka. För mer än 20 år sedan arbetade han vid SLU i Skara och var med att starta upp en 3-årig livsmedelsingenjörsutbildning, nu har han tillträtt som professor i köttvetenskap med inriktning köttproduktion och som ny prefekt för institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

Under de 20 år som passerat har Anders Karlsson varit verksam i Danmark, senast som professor i köttvetenskap vid FOOD på Köpenhamns universitet på Frederiksberg campus, på det som tidigare hette Kgl Veterinær og Landbohøjskolen (KVL), och innan dess vid Århus universitet på Foulum campus.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka och jag kände mig välkommen redan från början. Jag trivs i det småskaliga och tycker det är lättare att hitta arbetsro här nära lantbruket än i storstadsstressen, säger Anders Karlsson.

Han pendlar med tåg från bostaden i Malmö och spenderar dessutom en dag i veckan i Uppsala, där institutionen också har personal.

– Det fungerar riktigt bra. Jag utnyttjar tågtiden till att arbeta på. Och att det känns så lätt att resa så långt till arbetet, måste ju innebära att jobbet verkligen har något positivt att tillföra.

– Jag vet ju att det har varit tuffa tider för institutionen, bland annat med utbildningarna som flyttades, men idag är det en bra anda. Min företrädare Jenny Yngvesson och personalen har gjort ett gediget arbete, så det känns faktiskt som att komma till ett dukat bord. Jag har inget intresse av att omorganisera något som redan fungerar.

Ätkvalitet

Prefektskapet på institutionen är halva tjänsten. Den andra halvan lägger Anders Karlsson på projekt inom sitt ämnesområde. Hans erfarenhet och meriter inom köttvetenskap kommer nämligen väl till pass bland annat det stora Interreg-projekt som SLU driver tillsammans med bland andra Agroväst, JTI och SP Food and Bioscience sedan i somras. Projektet handlar om att förbättra nöt- och lammköttets ätkvalitet, och hänger i högsta grad ihop med arbetet på SLU:s forskningsstation Götala nöt- och lammköttscentrum strax utanför Skara.

– Om man tror att rocket science är komplicerat, så är det intet jämfört med köttvetenskap, men jag ser fram emot den dag när vi har så mycket förståelse för hur olika faktorer i kedjan från gård till konsument påverkar köttets ätkvalitet och köttets smaker, som vi idag diskuterar hur dofter och smaker hos olika viner påverkas av klimat, jordtyper och olika druvsorter vid vintillverkning, så vi kan tillfredsställa efterfrågan, säger Anders Karlsson.

 

 

31 oktober 2016 2

Twitter

Penningregn över innovatörer! https://t.co/3SDdZFXtfM https://t.co/4vqklvMz0G @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Smedjeveckan - populärvetenskap vid SLU i Skara https://t.co/n51S8Xm46I https://t.co/maSh9Rnbzl @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Pressinbjudan: H.K.H. Prins Carl Philip inviger nytt stall utanför Skara https://t.co/6sEDgZexnQ https://t.co/LZ5L457BPS @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Vad säger forskningen om olika sätt att förebygga rovdjursangrepp på boskap? Tjugoen forskare från 10 länder har gr… https://t.co/7pANetTETp @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Tuffa åtgärder krävs för att stoppa puckellaxen https://t.co/M6mXfm4IrB @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Pressinbjudan: Matproduktion i städer och prisutdelning i Sveriges största innovationstävling… https://t.co/Vf1gisuByz @_SLU via Twitter 5 dagar sedan