Ny professor vill höja köttets anseende
Anders Karlsson, ny professor och prefekt i Skara, vurmar för köttets ätkvalitet. Foto: Anna-Karin Johnson

Ny professor vill höja köttets anseende

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 31 oktober 2016
– Min förhoppning är att vi ska bli bättre på att känna skillnad på kött; att vi köper mera svenskt kött för att det är bra ätkvalitet med god smak och som är producerat med god djurvälfärd, säger Anders Karlsson, ny professor och prefekt vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU i Skara.

Anders Karlsson är tillbaka. För mer än 20 år sedan arbetade han vid SLU i Skara och var med att starta upp en 3-årig livsmedelsingenjörsutbildning, nu har han tillträtt som professor i köttvetenskap med inriktning köttproduktion och som ny prefekt för institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

Under de 20 år som passerat har Anders Karlsson varit verksam i Danmark, senast som professor i köttvetenskap vid FOOD på Köpenhamns universitet på Frederiksberg campus, på det som tidigare hette Kgl Veterinær og Landbohøjskolen (KVL), och innan dess vid Århus universitet på Foulum campus.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka och jag kände mig välkommen redan från början. Jag trivs i det småskaliga och tycker det är lättare att hitta arbetsro här nära lantbruket än i storstadsstressen, säger Anders Karlsson.

Han pendlar med tåg från bostaden i Malmö och spenderar dessutom en dag i veckan i Uppsala, där institutionen också har personal.

– Det fungerar riktigt bra. Jag utnyttjar tågtiden till att arbeta på. Och att det känns så lätt att resa så långt till arbetet, måste ju innebära att jobbet verkligen har något positivt att tillföra.

– Jag vet ju att det har varit tuffa tider för institutionen, bland annat med utbildningarna som flyttades, men idag är det en bra anda. Min företrädare Jenny Yngvesson och personalen har gjort ett gediget arbete, så det känns faktiskt som att komma till ett dukat bord. Jag har inget intresse av att omorganisera något som redan fungerar.

Ätkvalitet

Prefektskapet på institutionen är halva tjänsten. Den andra halvan lägger Anders Karlsson på projekt inom sitt ämnesområde. Hans erfarenhet och meriter inom köttvetenskap kommer nämligen väl till pass bland annat det stora Interreg-projekt som SLU driver tillsammans med bland andra Agroväst, JTI och SP Food and Bioscience sedan i somras. Projektet handlar om att förbättra nöt- och lammköttets ätkvalitet, och hänger i högsta grad ihop med arbetet på SLU:s forskningsstation Götala nöt- och lammköttscentrum strax utanför Skara.

– Om man tror att rocket science är komplicerat, så är det intet jämfört med köttvetenskap, men jag ser fram emot den dag när vi har så mycket förståelse för hur olika faktorer i kedjan från gård till konsument påverkar köttets ätkvalitet och köttets smaker, som vi idag diskuterar hur dofter och smaker hos olika viner påverkas av klimat, jordtyper och olika druvsorter vid vintillverkning, så vi kan tillfredsställa efterfrågan, säger Anders Karlsson.

31 oktober 2016 2
Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

RT @SLUFutureFood: Finns det svenskt kött att grilla vid #midsommar 2030? Vi diskuterar Sveriges nya livsmedelsstrategi i #Almedalen https:… @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
RT @_FutureForests: Följ #Futureforests filmprojekt på Facebook - det närmar sig premiär! https://t.co/uOY24fVkfH #Vimåsteprataomskogen #sk… @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @bureborn: Vårt forskningsfartyg börjat ta form! #SLUaqua @_SLU Plåtskärning pågår. https://t.co/bIFgAwdrZ9 https://t.co/iZExqg5kog @_SLU via Twitter 3 dagar sedan