Ny professor vill höja köttets anseende
Anders Karlsson, ny professor och prefekt i Skara, vurmar för köttets ätkvalitet. Foto: Anna-Karin Johnson

Ny professor vill höja köttets anseende

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 31 oktober 2016
– Min förhoppning är att vi ska bli bättre på att känna skillnad på kött; att vi köper mera svenskt kött för att det är bra ätkvalitet med god smak och som är producerat med god djurvälfärd, säger Anders Karlsson, ny professor och prefekt vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU i Skara.

Anders Karlsson är tillbaka. För mer än 20 år sedan arbetade han vid SLU i Skara och var med att starta upp en 3-årig livsmedelsingenjörsutbildning, nu har han tillträtt som professor i köttvetenskap med inriktning köttproduktion och som ny prefekt för institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

Under de 20 år som passerat har Anders Karlsson varit verksam i Danmark, senast som professor i köttvetenskap vid FOOD på Köpenhamns universitet på Frederiksberg campus, på det som tidigare hette Kgl Veterinær og Landbohøjskolen (KVL), och innan dess vid Århus universitet på Foulum campus.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka och jag kände mig välkommen redan från början. Jag trivs i det småskaliga och tycker det är lättare att hitta arbetsro här nära lantbruket än i storstadsstressen, säger Anders Karlsson.

Han pendlar med tåg från bostaden i Malmö och spenderar dessutom en dag i veckan i Uppsala, där institutionen också har personal.

– Det fungerar riktigt bra. Jag utnyttjar tågtiden till att arbeta på. Och att det känns så lätt att resa så långt till arbetet, måste ju innebära att jobbet verkligen har något positivt att tillföra.

– Jag vet ju att det har varit tuffa tider för institutionen, bland annat med utbildningarna som flyttades, men idag är det en bra anda. Min företrädare Jenny Yngvesson och personalen har gjort ett gediget arbete, så det känns faktiskt som att komma till ett dukat bord. Jag har inget intresse av att omorganisera något som redan fungerar.

Ätkvalitet

Prefektskapet på institutionen är halva tjänsten. Den andra halvan lägger Anders Karlsson på projekt inom sitt ämnesområde. Hans erfarenhet och meriter inom köttvetenskap kommer nämligen väl till pass bland annat det stora Interreg-projekt som SLU driver tillsammans med bland andra Agroväst, JTI och SP Food and Bioscience sedan i somras. Projektet handlar om att förbättra nöt- och lammköttets ätkvalitet, och hänger i högsta grad ihop med arbetet på SLU:s forskningsstation Götala nöt- och lammköttscentrum strax utanför Skara.

– Om man tror att rocket science är komplicerat, så är det intet jämfört med köttvetenskap, men jag ser fram emot den dag när vi har så mycket förståelse för hur olika faktorer i kedjan från gård till konsument påverkar köttets ätkvalitet och köttets smaker, som vi idag diskuterar hur dofter och smaker hos olika viner påverkas av klimat, jordtyper och olika druvsorter vid vintillverkning, så vi kan tillfredsställa efterfrågan, säger Anders Karlsson.

 

 

31 oktober 2016 2
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan