Ny SLU-strategi med människorna i fokus

Text: Mikael Jansson Publicerad: 27 juni 2016
Nu har SLU:s strategi för åren 2017–2020 beslutats av styrelsen. Den tar sin utgångspunkt i SLU:s verksamhetsidé, vision och värdegrund, där kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans hållbara nyttjande av dessa är central.

– Ett universitet är så påtagligt beroende av sina medarbetare och studenter. Deras ambitioner, talanger, kreativitet och samverkan betyder mer än allt annat. Därför fokuserar vi i denna strategi framför allt på människorna och deras möjligheter, säger rektor Peter Högberg.

– Att SLU är ett fantastiskt universitet som utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa är fortsatt en självklarhet. Denna verksamhet utförs av människor, som måste ges bästa möjliga förutsättningar, fortsätter Peter Högberg.

Under 2017–2020 ska SLU att satsa på fyra universitetsgemensamma forskningsområden:

• Biobaserade material
  • Hållbar och säker livsmedelsförsörjning
  • Ekonomi
  • Betydelsen av naturupplevelser och sällskapsdjur för människans hälsa och välbefinnande

Strategins kärna utgörs av fem fokusområden, som anger vad SLU ska lägga kraft på för att skapa bästa möjliga förutsättningar för verksamheten:

• Medarbetare
  • Studenter och utbildning
  • Forskningsinfrastruktur
  • Samverkan med omgivande samhälle
  • Vårt gemensamma SLU

Strategins uppgift är att klargöra SLU:s långsiktiga inriktning, så att universitetet har en gemensam uppfattning om målet och färdvägen dit. Genom att utgå från strategin när kortsiktiga mål och prioriteringar formuleras ökar chansen att de åtgärder som sätts in leder till önskade resultat även på längre sikt.

Strategidokumentet som helhet kan betraktas som en vägledning för SLU:s verksamhet med relevans även bortom 2020. Fakulteterna kommer att använda SLU:s strategi som utgångspunkt för arbetet med egna strategier.

Läs hela strategidokumentet här:

SLU:s strategi 2017-2020 (pdf)

Summary in English

New SLU strategy focuses on humans

SLU's strategy for the years 2017-2020 is now approved by the Board. It is based on SLU's mission, vision and values, where knowledge of biological natural resources and sustainable use of these is central.

“A university is so totally dependent on its employees and students. Their ambitions, talents, creativity and collaboration mean more than anything. Thus, the focus of this strategy is mainly on humans and their potentials”, says Vice-Chancellor Peter Högberg.

“That SLU is a fantastic university, that develops knowledge of biological natural resources and their management and sustainable use of these, remains a matter of course. This activity is carried out by people, who must be given the best possible conditions”, Peter Högberg continues.

During 2017-2020 SLU focuses on four university-common research fields:
• Bio-based materials
• Sustainable and safe food supply
• Economics
• The importance of nature and animals to human health and well-being

Strategy The core of the five focus areas that indicate SLU will put effort to create the best possible conditions for the activities:
• Employees
• Students and education
• Research infrastructure
• Collaboration
• One SLU

The full strategy document (in Swedish only):