Ny styrelseordförande: en ultunesare återvänder

Text: Mikael Jansson Publicerad: 7 mars 2014
Sedan årsskiftet är Rolf Eriksson Brennerfelt ordförande i SLU:s styrelse, ett uppdrag som han beskriver som ärorikt och spännande. Och universitetets nya styrelseordförande är förvisso ingen nykomling, han har de senaste tre decennierna haft skäl att ofta trampa på inte minst Ultunaområdets mark.

– Jag studerade till agronom här (med kårnamnet Pudding, red:s anm) och var också kåraktiv. Jag arbetade på jordbruksdepartementet under Karl-Erik Olssons ministertid med många SLU-kontakter, därefter följde tio år på LRF:s Bryssel där jag också hade nytta av kontakterna med SLU-forskningen, och så var jag statssekreterare på jordbruksdepartementet och där var då SLU en av de åtta myndigheter som jag hade regelbundna kontakter med.
– Så det är en gammal romans jag har med SLU, jag har alltid trivts bra på Ultuna, säger han.

Vilka ser du som SLU:s viktigaste framtida frågor?

– Styrelsen ska hålla sig på en strategisk nivå, den dagliga verksamheten ska i första hand universitetsledningen sköta. Det är viktigt att det finns en rågång där, även om styrelsen ibland också behöver ta ansvar för stora investeringar som exempelvis campusutbyggnader.

– Men jag ser det som viktigt att SLU försvarar sin plats som ett gediget naturvetenskapligt universitet med en betydelsefull roll inom sina sektorer. Det är också viktigt att SLU har en närvaro över hela landet.

– SLU har kunskaperna om jord, skog och djur och de kommer väl till pass också sett i ett globalt perspektiv när nu resurserna krymper. Regeringen använder ”bruka utan att förbruka” som paroll, vilket passar SLU väl.

– SLU har en viktig roll i att ta fram nödvändiga underlag åt beslutsfattare både nationellt och globalt. Konkret kan det ske genom att universitetet samarbetar med olika aktörer, till exempel SIDA.

Statlig myndighet eller stiftelseuniversitet?

– Jag har inte ännu tittat närmare på detta. Jag har förstått att det finns för- och nackdelar med båda varianterna, men det är inte något jag har varit med och diskuterat, så jag ber att få återkomma när jag hunnit sätta mig in i de frågorna.

– Jag har bara hunnit med ett styrelsemöte än, så jag har en del att läsa in mig på. Men det är viktigt att SLU behåller kompetensen inom ”sina” områden – jord- och skogsbruk, veterinärmedicin och så vidare. Men sedan finns det säkert, inte minst ur ett globalt perspektiv, fördjupningar som kan göras.

– Det finns också stora lokala förväntningar på att SLU och dess forskare har en god koppling till de gröna näringarna och de entreprenörer som är verksamma inom dessa. Det är också en rolig och viktig utmaning, säger Rolf Eriksson Brennerfelt.

Fakta

KORT OM ROLF:

Ålder: 52 år.
Arbete: senior konsult på kommunikationsbyrån Prime.
Familj: ganska nygift med Torbjörn, inga barn.
Bor: gård i norra Östergötland inte långt från Rejmyre glasbruk.
Intressen: mat och viner – har en matberedare med vilken han gör sin egen korv och egen surdeg, har också nyligen skaffat växthus för att kunna odla mer.

Intervjuat och skrivet av Mikael Jansson

7 mars 2014 8
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan