Nya tag för framtidens skogar
Emma Holmström är ny programföreståndare för Future Forests och är mycket engagerad inom de olika skogsutbildningar som ges vid institutionen för sydsvensk skogvetenskap. Foto: Weronika Mysiak

Nya tag för framtidens skogar

Text: Olof Bergvall Publicerad: 14 juni 2021
Sedan 2009 har Future Forests framgångsrikt bedrivit tvärvetenskaplig skogsforskning. Nu tar en ny programchef över rodret.

Emma Holmström tillträdde som programchef för Future Forests den 15 april. Framtidsplattformen är en av fyra på SLU men just Future Forests inkluderar också Umeå universitet och Skogforsk.Future Forests har varit banbrytande genom att framgångsrikt integrera samhällsvetenskap och humaniora med naturvetenskap. Detta tvärvetenskapliga perspektiv kommer också fortsättningsvis vara ett signum för Future Forests.

– Vi vill också vara behjälpliga med att skapa nya kontakter för den som vill arbeta tvärvetenskapligt. Future Forests är mycket kommunikation, både forskare till forskare, men också mellan forskare och samhälle.

Paraply

Vilka är de stora frågorna som Future Forests kommer att jobba med de kommande åren?

– Framförallt hoppas jag att vi kommer kunna jobba som plattform med både stora och små projekt. Vi kommer till att börja med ha två olika synteser, eller ”paraplyn” där vi samlar flera projekt. Det ena handlar om Sveriges miljömål och forskning kring vägen fram, med särskilt fokus på hur vi når målen över så kallade brukningsgränser, det vill säga i tvärsnittet mellan olika markanvändningsområden eller mellan brukad och obrukad skog. Det andra är forskning kring klimatanpassning och hållbart skogsbruk.

Något som Emma Holmström personligen tycker är intressant är globaliseringsfrågor här på hemmaplan. Skogen och skogssektorn i Sverige ses ofta som en nationell angelägenhet men stora delar av arbetskraften i skogen är internationell. De flesta marknadssektorer är inte heller nationella utan kräver gränslösa affärsstrategier.

– Vad gör det med en skogssektor att den än så länge lever med en ”skev självbild”?  Och vilken spännande forskning kan vi få till i gränslandet mellan traditionell skogsvetenskap och frågeställningar om hur en urban global ekonomi driver utformningen av svensk skogsmark, energianvändning och skogsskötselsystem.

Driva eller bromsa

Tidigare har Future Forests forskat mycket kring policyfrågor, mål och målkonflikter. Emma Holmström säger att man nu kommer titta även på sånt som inte är konfliktområden.

– Ibland kan målen vara överenskomna och accepterade, men man når ändå inte fram till dem. Om vi exempelvis är överens om att det behövs mer lövträd i våra skogar, går vi nu mot en sådan utveckling? Vad finns det för processer som driver eller bromsar? Vi inom framtidsplattformarna vid SLU ser att vi har väldigt stora möjligheter att driva en fortsatt framstående och framgångsrik forskning vid SLU.

14 juni 2021 5
Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Krönika av Karin Holmgren År 2017 firade SLU 40 år. Vi reflekterade över vår historia, inte minst genom boken SLU 40 år – ett universitet mitt i samhällets utveckling. Men vi tittade även framåt. Då, 2017, var vi oroliga för det sviktande söktrycket till SLU:s utbildningar. Många utbildningsplatser stod tomma och vi undrade hur det kunde vara möjligt, när vi samtidigt såg hur centrala SLU:s utbildningar är för att finna lösningar på dagens och framtidens utmaningar.
21 juni 2021 7

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 3 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 10 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 10 månad sedan