Nygamla guider till Veterinärmuseet
Birgitta von Oelreich, Göran Jönsson, Jenny Hallström, Bertil Samuelsson och Bengt Gunnarsson tar till sig information. Herren längst till höger tillhör samlingarna. Foto: Inger Lood.

Nygamla guider till Veterinärmuseet

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 6 maj 2014
Erfarenhet och kompetens, det tar Veterinärmuseet till vara på och utbildar tidigare yrkesverksamma till museiguider.

– De nya guiderna ska berätta om Veterinärmuseets samlingar utifrån sin egen verklighet, säger intendenten Göran Jönsson, som har varit museets ciceron under många år. Vi behöver hjälp då det kommer många besökare, vi har svårt ta hand om större sällskap på ett redigt sätt.

Den frivilliga och engagerade gruppen på sex personer har träffats ett antal gånger och har fått en grundläggande kurs i museets historia av Göran Jönsson. När veterinäryrket och relationen till omvärlden kan förklaras av de som har varit med på riktigt blir bilden solklar.

– Alla berättar på olika sätt, hovslagaren och djursjukvårdaren Bertil Samuelsson, har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med djursjukvård. Han kan prata med nya hovslagare och djursjukskötare på ett naturligt sätt.

Bengt Wilson, tidigare länsveterinär, berättar gärna om veterinärens praktiska vardag. Från naturbrukshåll kommer Bengt Gunnarsson med erfarenhet av utbildningar och veterinärens roll i lantbruket. Birgitta von Oelreich fokuserar på livsmedelshygien.

– Själv berättar jag gärna om veterinären i samhället och svensk historia, säger Göran Jönsson och tillägger att det nu också finns en museiperson med i gänget. Jenny Hallström, kommer från Rörstrandsmuseet i Lidköping och bidrar med museikunskap.

– Inspiration till guideutbildningen kom från Lars-Erik Appelgren, professor emeritus vid SLU, som guidar i Uppsala domkyrka.

Nyutbildade guider på Veterinärmuseet. Foto: Inger Lood.

Nyutbildade guider på Veterinärmuseet. Bertil Samuelsson, Bengt Wilson, Birgitta von Oelreich och Göran Jönsson.Foto: Inger Lood.

Tankar för framtiden är att ta hjälp av Skara Skolscen och Västergötlands museum för om hur museet bäst tar emot och kommunicerar med besökarna och hur man väcker intresse.

Så nu är det fritt fram för små och stora grupper att boka specialguidningar, inte minst i sommar. SLU:s eget museum är öppet för alla.

6 maj 2014
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

Vita älgar DNA-testas vid SLU. https://t.co/pkuJpIPxmb https://t.co/MWDEKkPC5d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
På fredag släpps Mistra Biotechs nya podcast om växtförädling och djuravel – Shaping our food! Det ser vi fram emot! https://t.co/S4dQSQOiqQ @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Barriär för växtförädlare förklarad i detalj https://t.co/5mvu2adXmB @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
RT @CORDIS_EU: @_SLU Please retweet and like the following post on a project to which you participate https://t.co/vud5fqA5Bo @_SLU via Twitter 17 dagar sedan
Så blir kräftfångsterna i år https://t.co/xBZOh9a5FL https://t.co/yXoPKnMWNZ @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
SLU bidrar med kompetens för ett globalt hållbart och rättvist fiske https://t.co/tBsEcsZZmn @_SLU via Twitter 23 dagar sedan