Nyttig superbroccoli testad av forskare i Alnarp

Text: Anette Neldestam Publicerad: 18 juni 2014
Genom traditionell växtförädling har en vild broccolisläkting korsats med vanlig broccoli, och resultatet har blivit en ny sort; Beneforte ”Superbroccoli”. Denna variant av broccoli har nu i Sverige visats innehålla dubbelt så hög halt av glucoraphanin, ett ämne som i internationella undersökningar har förknippats med goda hälsoeffekter.

broccoli3

På SLU i Alnarp, har analyser utförts på två broccolisorter odlade hos tre olika odlare och platser i Sverige under säsongen 2013 under ledning av professor Marie Olsson på institutionen för Växtförädling. Beneforte jämfördes med en vanligt kommersiellt odlad sort och halten av glucoraphanin, en speciellt hälsomässigt intressant glukosinolat, har visats vara dubbelt så hög i Beneforte som i den jämförda vanliga sorten. Även ett annat liknande ämne, glucoiberin, hade två till tre gånger högre halt i Beneforte än i den jämförda sorten.

 Glucosinolater finns i kålfamiljen Brassicaceae, men förekommer även sporadiskt i andra familjer. Flera studier har visat att dieter som innehåller mycket av dessa grönsaker kan skydda mot kroniska sjukdomar. Det anses att den hälsomässigt gynnsamma effekten uppkommer ur nedbrytningsprodukter av glykosinolater och speciellt från glucoraphanin som finns i broccoli.

 Professor Richard Mithen från livsmedelsforskningsinstitutet (IFR) i Storbritannien har visat att broccoli som producerar högre halter av glucoraphanin kan återställa processer inne i våra celler som förstörs när vi åldras eller äter för mycket fett och socker. När glucoraphanin bryts ner i kroppen bildas nämligen ämnen som kan aktivera kroppens naturliga försvarsmekanismer mot detta. Studier där man tittar på hur Beneforte kan skydda människors hälsa pågår nu i Storbritannien.

18 juni 2014 6 2
 1. Kommentar från Elisabet Börjesson 24 juni 2014:

  Mycket inressant, var kan man få tag på frö till nästa säsong?

  • Kommentar från Anette Neldestam 24 juni 2014:

   Hej Elisabet!
   Prova att ringa till Grönsaksmästarna i Helsingborg, 042-600 05 00.
   Hälsningar
   Anette

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 14 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan