Officiella assistenter examinerade i Skara

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 15 mars 2019
Nu är de tillbaka till sina hemorter för arbete på slakterier, de 15 nyutexaminerade officiella assistenter som tillbringat en stor del av sin utbildning i Skara.

Vedat Mustafa beskriver en period av plugg och praktik, intensiva teoretiska pass i Skara varvat med arbete på slakteri.

– Jag visste inte mycket om sjukdomarna hos de djur vi kommer att arbeta med, nu har jag ny kunskap om säker mathållning och om hur sjukdomar blir till. Mikrobiologi och parasitologi har varit extra intressant och hur jag ska agera om det skulle uppstå svinpest eller mul- och klövsjuka, säger Vedat, som nu återvänder till Kalmar läns slakteri.

En officiell assistent hjälper veterinärer på slakterier att besiktiga slaktkroppar, det innebär att slakteripersonal får en ny roll och har kompetens i att utföra särskilda kontroller i samband med slakt.
Utbildningen, som ger 2o högskolepoäng, är en uppdragsutbildning beställd av Livsmedelsverket och genomförd av SLU. Alla deltagare är redan innan de gick utbildningen anställda på slakterier över hela Sverige, nu är de tillbaka till sina hemorter.

Verklighetsanpassad

Maria Ivemyr från Livsmedelsverket har varit med under hela utbildningen.

– Det har varit ett fantastiskt samarbete mellan oss på Livsmedelsverket och SLU, vi har tillsammans klarat uppgiften att anordna utbildningen med kort framförhållning, efter nio månader har alla klarat sig.

– Genom kontinuerlig dialog och samverkan har vi skapat en verklighetsanpassad utbildning, fortsätter Maria, Någon har tipsat om andra föreläsningar med andra arrangörer som passat in, till exempel en kurs om ren och vilt. Lärare har bidragit med material och erfarenhet, det har varit mycket ”hands on”. Jag hoppas att kursen kan ges igen, men det är en finansieringsfråga.

EU-förordning

Den EU-förordning som ligger till grund för utbildningen handlar om ”Fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel”, EG 854/2004.

SLU i Skara fått uppdragsutbildningen då institutionen för husdjurens miljö och hälsa, med prefekt Anders Karlsson i spetsen, är duktiga på köttkvalitet och djuromsorg. Anders Karlsson är också examinator för utbildningen.

15 mars 2019 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 11 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan