Officiella assistenter examinerade i Skara

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 15 mars 2019
Nu är de tillbaka till sina hemorter för arbete på slakterier, de 15 nyutexaminerade officiella assistenter som tillbringat en stor del av sin utbildning i Skara.

Vedat Mustafa beskriver en period av plugg och praktik, intensiva teoretiska pass i Skara varvat med arbete på slakteri.

– Jag visste inte mycket om sjukdomarna hos de djur vi kommer att arbeta med, nu har jag ny kunskap om säker mathållning och om hur sjukdomar blir till. Mikrobiologi och parasitologi har varit extra intressant och hur jag ska agera om det skulle uppstå svinpest eller mul- och klövsjuka, säger Vedat, som nu återvänder till Kalmar läns slakteri.

En officiell assistent hjälper veterinärer på slakterier att besiktiga slaktkroppar, det innebär att slakteripersonal får en ny roll och har kompetens i att utföra särskilda kontroller i samband med slakt.
Utbildningen, som ger 2o högskolepoäng, är en uppdragsutbildning beställd av Livsmedelsverket och genomförd av SLU. Alla deltagare är redan innan de gick utbildningen anställda på slakterier över hela Sverige, nu är de tillbaka till sina hemorter.

Verklighetsanpassad

Maria Ivemyr från Livsmedelsverket har varit med under hela utbildningen.

– Det har varit ett fantastiskt samarbete mellan oss på Livsmedelsverket och SLU, vi har tillsammans klarat uppgiften att anordna utbildningen med kort framförhållning, efter nio månader har alla klarat sig.

– Genom kontinuerlig dialog och samverkan har vi skapat en verklighetsanpassad utbildning, fortsätter Maria, Någon har tipsat om andra föreläsningar med andra arrangörer som passat in, till exempel en kurs om ren och vilt. Lärare har bidragit med material och erfarenhet, det har varit mycket ”hands on”. Jag hoppas att kursen kan ges igen, men det är en finansieringsfråga.

EU-förordning

Den EU-förordning som ligger till grund för utbildningen handlar om ”Fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel”, EG 854/2004.

SLU i Skara fått uppdragsutbildningen då institutionen för husdjurens miljö och hälsa, med prefekt Anders Karlsson i spetsen, är duktiga på köttkvalitet och djuromsorg. Anders Karlsson är också examinator för utbildningen.

15 mars 2019 1

Twitter

Pressinbjudan: SLU:s studenter ställer ut examensarbeten på Thesis Day 29/5 https://t.co/gNs3ZWRURA @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Hur firar du den biologiska mångfalden? Några tips från #SLU om aktuell kunskap, verktyg och aktiviteter https://t.co/L… @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Magrare foder till dikor på stall: Ensilerad rörflen gav lovande resultat. https://t.co/qVavU4Sf6o https://t.co/y5tCo3IsiG @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Klimatet styr olika trädsymbiosers globala utbredning, enligt en studie som också tyder på att framtida klimateffek… https://t.co/4iDhVp2Lp6 @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Den 29 maj inviger RISE testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Vi hoppas att du vill vara med. Testbädden ä… https://t.co/Yg9NprHgQy @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Nya SLU-professorer föreläser i Umeå 24 maj. Om teknik och planering för framtidens skogsskötsel, och om läkemedels… https://t.co/8XgjKQRvJq @_SLU via Twitter 9 dagar sedan