Öppet hus för en bredare rekrytering
Pluggande studenter i VHC på Ultuna. Foto: Mikael Wallerstedt

Öppet hus för en bredare rekrytering

Text: Mårten Granert Publicerad: 10 februari 2020
SLU i Alnarp, Uppsala och Umeå öppnar dörrarna för presumtiva studenter, där de kan höra mer om hur de kan förverkliga sina eventuella drömmar.

– SLU:s utbildningar ligger helt rätt i tiden. Hållbarhet, djur och natur är viktiga frågor som engagerar unga människor idag. Samtidigt är vi inte särskilt kända i den målgruppen. För att fler ska söka sig till SLU behöver vi öka kännedomen om SLU och berätta vad SLU står för, säger Helena Holmquist som ansvar för planeringen av Öppet hus i Uppsala.

Öppet hus hålls i Umeå den 26 februari, i Uppsala den 4 mars och i Alnarp den 11 mars.

Bryt arm med Armbryterskan

I Umeå arrangerar SLU sitt Öppet hus tillsammans med Umeå universitet. Det konceptet är väl prövat efter att de haft upplägget i flera år. I år utökar SLU sin närvaro med en särskild inspirationsföreläsning med SLU:s skogliga hedersdoktor och armbryterska Heidi Andersson. Hon finns på plats i SLU:s monter på utbildningsmässan under dagen, där elever kan prata miljömål och bryta arm med henne.

Varje Öppet hus har också en mässdel där besökarna kan ta reda på mer om de utbildningsprogram de är intresserade av och prata direkt med studenter som pluggar på SLU idag. En av de viktigare målgrupperna för Öppet hus är de ungdomar som inte kommer från en akademisk hemmamiljö.

Träffa forskare och alumner

Forskare och alumner från SLU kommer att hålla många spännande föreläsningar inom SLU:s ämnesområden. Här är några exempel:

• Klimatångest och flygskam – hur hanterar vi det? Istället för att fokusera på negativa känslor kring klimatförändringarna försöker vi hitta lokala lösningar på detta globala problem. Isabella Hallberg Sramek.
  • Hur påverkar maten miljön och klimatet? Hur kan vi äta miljömässigt bättre? Vilka livsmedel påverkar mest och vilka processer i olika produkters livscykler påverkar mest? Emma Moberg.
  • Att forska om snöleoparder i Mongoliet. Hur det är att leva och jobba i en avlägsen bergskedja och varför behöver vi kunskapen som forskningen bidrar med? Örjan Johansson.
  • Bostäder ur ett socialt perspektiv. Bostadsfrågan och bostadspolitik är ett ständigt aktuellt ämne då det rör både individen och samhället. Matilda Alfengård.

Här hittar du det fullständiga programmet.

Gott gensvar

SLU har som mål att fördubbla antalet studenter på tio år och Öppet hus är ett ypperligt tillfälle att visa upp verksamheterna, utbildningsprogrammen och de vackra campusmiljöerna. SLU har i några års tid satsat stort på Öppet hus-arrangemangen och gensvaret har varit mycket gott.

Det är vi som fixar Öppet hus

Det är de tre relativt nyanställda marknadsförarna på kommunikationsavdelningen som planerar Öppet hus på respektive ort. Från vänster: Gabrielle Björk, Umeå, Patricia Lundberg, Alnarp och Helena Holmquist, Uppsala. Läs presentationen av de tre här. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

10 februari 2020 3

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 4 dagar sedan