Öppna data lockade tävlingssugna hackare

Text: Ulla Ahlgren Publicerad: 23 mars 2015
Hack for Sweden 2015, ett forum för ”hackare”. Här samlades nittio personer för att skapa webbtjänster eller appar med hjälp av tjugo myndigheters öppna data. SLU var på plats och bidrog med data om skog, arter, vatten, fisk och jordbruksmark.

Helgen den 14–15 mars avgjordes tävlingen Hack for Sweden i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm.

– Stämningen känns väldigt kreativ. Vi hör inga högljudda diskussioner men ett ivrigt tissel och tassel i grupperna, säger Leif Hallbäcken, föreståndare vid SLU:s miljödatastöd, som var på plats under lördagen.

Närmare trettio lag var anmälda till tävlingen som drog igång på lördagsförmiddagen. Därefter hade lagen 24 timmar på sig att ta fram sitt tävlingsbidrag. Den korta tidsramen gjorde att några lag endast hann med några timmars sömn på golvet bredvid sin dator. Om de hann med någon sömn alls, vill säga.

Möjlighet för myndighet

– Det är spännande att vara här och se exempel på hur man kan välja att kombinera olika myndigheters öppna data. SLU bidrar bland annat med data om skog, arter och vatten, säger Per Nilsson från Riksskogstaxeringen, som var där för att kunna svara på frågor om SLU:s skogsdata.

Hela evenemanget är en möjlighet för myndigheterna att visa upp för utomstående vilka öppna data som de har. Deltagarna ger också myndigheterna värdefull återkoppling på arbetet och formerna med att tillgängliggöra öppna data.

– Vi myndigheter utgår från de ämnen vi jobbar med medan hackarna utgår från sin idé och letar data som kan passa in. Det blir ett spännande möte som också stimulerar vårt eget arbete med öppna data, säger Leif Hallbäcken.

Evenemanget fungerar även som ett tillfälle för myndigheterna att se och lära av varandra.

Vinnar-app med data från Artportalen

Så vilka vann då? IT-minister Mehmet Kaplan delade ut förstapriset, Hack for Sweden Award, som bland annat innebär en resa till Silicon Valley, till ett lag från Linköpings universitet. De vann med sin tjänst VARSKO som genom SMS, mejl eller sociala medier informerar den enskilde om nationella olyckor och katastrofer i relevant kommun eller län.

Vinnarna av kategorin Bästa affärsnytta hade tagit fram appen artDex. Här används bland annat öppna data från artportalen.se. Appen ska i spelform uppmuntra barn och unga att upptäcka och rapportera djur som de ser i naturen.

Fakta

Tävling

Läs mer om Hack for Sweden och se vinnarna i alla kategorier.
23 mars 2015 2
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 10 dagar sedan