Öppna data lockade tävlingssugna hackare

Text: Ulla Ahlgren Publicerad: 23 mars 2015
Hack for Sweden 2015, ett forum för ”hackare”. Här samlades nittio personer för att skapa webbtjänster eller appar med hjälp av tjugo myndigheters öppna data. SLU var på plats och bidrog med data om skog, arter, vatten, fisk och jordbruksmark.

Helgen den 14–15 mars avgjordes tävlingen Hack for Sweden i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm.

– Stämningen känns väldigt kreativ. Vi hör inga högljudda diskussioner men ett ivrigt tissel och tassel i grupperna, säger Leif Hallbäcken, föreståndare vid SLU:s miljödatastöd, som var på plats under lördagen.

Närmare trettio lag var anmälda till tävlingen som drog igång på lördagsförmiddagen. Därefter hade lagen 24 timmar på sig att ta fram sitt tävlingsbidrag. Den korta tidsramen gjorde att några lag endast hann med några timmars sömn på golvet bredvid sin dator. Om de hann med någon sömn alls, vill säga.

Möjlighet för myndighet

– Det är spännande att vara här och se exempel på hur man kan välja att kombinera olika myndigheters öppna data. SLU bidrar bland annat med data om skog, arter och vatten, säger Per Nilsson från Riksskogstaxeringen, som var där för att kunna svara på frågor om SLU:s skogsdata.

Hela evenemanget är en möjlighet för myndigheterna att visa upp för utomstående vilka öppna data som de har. Deltagarna ger också myndigheterna värdefull återkoppling på arbetet och formerna med att tillgängliggöra öppna data.

– Vi myndigheter utgår från de ämnen vi jobbar med medan hackarna utgår från sin idé och letar data som kan passa in. Det blir ett spännande möte som också stimulerar vårt eget arbete med öppna data, säger Leif Hallbäcken.

Evenemanget fungerar även som ett tillfälle för myndigheterna att se och lära av varandra.

Vinnar-app med data från Artportalen

Så vilka vann då? IT-minister Mehmet Kaplan delade ut förstapriset, Hack for Sweden Award, som bland annat innebär en resa till Silicon Valley, till ett lag från Linköpings universitet. De vann med sin tjänst VARSKO som genom SMS, mejl eller sociala medier informerar den enskilde om nationella olyckor och katastrofer i relevant kommun eller län.

Vinnarna av kategorin Bästa affärsnytta hade tagit fram appen artDex. Här används bland annat öppna data från artportalen.se. Appen ska i spelform uppmuntra barn och unga att upptäcka och rapportera djur som de ser i naturen.

Fakta

Tävling

Läs mer om Hack for Sweden och se vinnarna i alla kategorier.
23 mars 2015 3
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan