På blodigt allvar

Text: Hanna Bäckström Publicerad: 16 september 2015
Blodbank till hundar, ja den finns. På Universitetsdjursjukhuset sedan drygt tio år tillbaka. Den är till för hundar som behöver blodtransfusioner.

Det är bland annat hundar, här talar vi om patienter, som har förlorat mycket blod i samband med olyckor eller operationer, vid brännskador, blodförgiftningar eller som lider av koagulationsrubbningar som behöver blod.

I dag har blodbanken omkring 45 hundar som vardera donerar blod tre till fyra gånger per år. Precis som hos människor har hundar olika blodgrupper, mycket förenklat kan man förklara det som att de antingen är positiva eller negativa. Positiva hundar kan bara donera blod till positiva hundar medan negativa hundar kan donera till patienter som både är positiva och negativa.

Blodgivare

Det finns ett antal kriterier för att en hund ska passa som blodgivare. Den ska vara svenskfödd och helst vara mellan ett och fem år gammal. Vidare så måste den vara frisk och inte äta några mediciner och den får inte heller ha varit utomlands. Tikar ska inte heller vara tänkta att gå i avel.

Hunden ska ha ett bra temperament som lämpar sig för uppgiften då den måste kunna ligga stilla på sidan i ca tio minuter. Hunden måste även tycka att det är kul att komma till UDS och donera blod, det ska aldrig ske under tvång.

En hund som uppfyller dessa kriterier och som har varit blodgivare under några år är boxern Bosse. Bosses husse, Carl Björkqvist, berättar att Bosse fortfarande tycker att väntrummet är aningen läskigt med många främmande lukter, men när han väl kommit in i undersökningsrummet så tycker han att det är jättekul.

– Bosse ligger helt avslappnat under tiden han lämnar blod. Jag tror att han tycker att det är jättehärligt att ligga där i centrum av allas uppmärksamhet, och de små sticken från nålarna märker han knappt.

Hur kom ni i kontakt med blodbanken och vad var det som fick er att bestämma er för att låta Bosse börja lämna blod?

– Min flickvän är veterinär och pluggade på SLU för några år sedan och det var hon som tipsade mig om möjligheten att hundar kunde lämna blod. Jag sökte mig dit för att Bosse skulle få lite social träning och så att han får träna på att besöka ett djursjukhus. jag vill att han förknippar det med något positivt, om vi någon gång skulle bli tvingade att åka dit. Med en veterinär i familjen blir det ju inga andra naturliga tillfällen att göra det. Att veta att man gör nytta och hjälper andra hundar är naturligtvis en bidragande orsak.

Fakta

Samla blod

Vid varje blodtappning lämnar donatorerna ca 450 ml blod, precis som människor gör. Därför måste alla donatorer väga minst 27 kg för att man ska kunna tappa rätt mängd.

Blodet centrifugeras efter tappningen för att separera de röda blodkropparna och plasman. De röda blodkropparna kan lagras i kyl i 35 dagar medan plasman kan sparas i ett år i frysen. På så vis kan samma bloddonation hjälpa två mottagare då vissa bara behöver nya röda blodkroppar medan någon annan kan vara i behov av plasma. Om någon är i behov av både och, alltså helblod, låter man bara bli separera komponenterna och ger blodet direkt efter tappningen.

Kattblod


I nuläget finns det ingen blodbank för katt då behovet av kattblod inte är stort, det är också svårare att lagra kattblod. Det går att kalla in och akuttappa katt men det är något som sällan behövs. Proceduren är lite mer tidskrävande och komplicerad då annan utrustning krävs samt att katten behöver sövas under tappningen eftersom katter inte ligger stilla så som hundar kan tränas till att göra.

Fler ”blodhundar” behövs


Just nu är blodbanken i behov att rekrytera några blodgivare till, helst negativa. Om du har en hund som passar in enligt kriterierna ovan får du gärna kontakta blodbanken.

Maila till louise.pettersson@uds.slu.se med din intresseanmälan.
16 september 2015 3
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan