Post-covid: planer på ett levande Ultuna
Utsnitt av kartan över promenadstråk, matställen och annat man kan ägna sig åt på Ultuna.

Post-covid: planer på ett levande Ultuna

Text: Mårten Granert Publicerad: 21 juni 2021
Ultuna är en fantastisk plats med en rik och spännande historia. Just nu saknar den sina invånare men ett arbete pågår för att mottagandet ska bli bra då människorna kommer tillbaka igen. I ett samarbete mellan SLU och Akademiska Hus planeras det med olika aktiviteter för att lyfta fram både miljöer och synliggöra de aktiviteter som Ultuna erbjuder.

Projektet tar sin utgångspunkt i rörelsen, att vi mår bättre om vi rör på oss men också att den vackra naturen och trädgårdarna på Ultuna har positiva effekter. Och att det finns saker att uppleva efter arbetstiden.

– Nu tar vi upp arbetet igen i mindre skala även om vi kanske inte kan verka fullt ut förrän till nästa vår, säger Pia Aronsson Fors, marknadskoordinator på Akademiska Hus som tillsammans med John Lööf Green är kärnan i den grupp som driver den mer praktiska delen av projektet.

Projektet drog igång mer på allvar förra året men att försöka få människor till Ultuna när det är sagt att de ska hålla sig hemma, ja, det fungerar ju inte.

Befrämja rörelsen

För att befrämja rörelsen och lusten att vara ute och gå är flera promenader med olika längd planerade.

John Lööf Green på SLU är ansvarig för den externa miljön på Ultuna. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

– Vi har flera promenadstråk på centrala Ultuna. Vi planerar för bättre skyltning så att de blir lättare att följa. Och vill man inte promenera finns det gott om vackra platser att vila vid. Nere vid ångbåtsbryggan har vi satt upp bänkar och en grill. Kunskapsparken är vacker året om med gott om sittplatser, säger John Lööf Green på SLU som är ansvarig för den externa miljön på Ultuna.

Karta visar vägen

För att hitta de olika platserna och stråken och att inspirera till att komma ut på lunchen så finns planer på en nya karta där bland annat stråk, sittplatser och matställen är markerade.

– Kartan är ett verktyg för att hitta vad som finns i din omgivning. Den kan den ges till både medarbetare och studenter, utan att givetvis glömma alla andra som finns på Ultuna. Till exempel finns både folkhögskola, studentboende och en mängd andra verksamheter här. Och inte heller glömma de besökare som kommer hit, säger Pia.

Ultuna saknar sina inbyggare. Och när de kan komma åter är fortfarande skrivet i stjärnorna även om det ser ut att ljusnar något.

21 juni 2021 4

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 6 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 1 år sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 1 år sedan