Pratar metoder i stället för pengar

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 31 januari 2018
Rådgivaren bör inte bara förmedla kunskap, utan också ha utrymme för att lära känna och känna in lantbrukarens perspektiv, för att båda parter ska nå ett lärande.

Lantbrukarens roll och arbete har förändrats drastiskt under 30 år. Idag står lantbrukaren med utmaningen att utveckla sin gård för att klara ett hållbart brukande. Men rådgivningen är fortfarande inriktad på lönsamhet, det är lättare att prata pengar i stället för metoder.

Jenny Höckert. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Jenny Höckert disputerade nyligen i Skara och i sin avhandling Sharing lifeworlds and creating collaborative cultures ifrågasatte hon rådgivningens strukturer. Avhandlingen har av flera olika skäl tagit tid – tolv år – och det har visat sig vara en av fördelarna med arbetet. Hon har kunnat iaktta hur utvecklingen har gått framåt på gårdarna, medan rådgivarens roll inte har förändrats i samma takt.

Jenny Höckert tror att mycket handlar om att ledarna inom rådgivningsorganisationerna behöver ge bättre stöd och utrymme åt sina rådgivare att arbeta på ett annat sätt. På RådNu – kompetenscentrum för rådgivning, som har sitt kansli på SLU i Skara, arbetar forskare med metodik för rådgivning och också med att föra ut kunskapen genom utbildningar och nätverkande.

Läs om avhandlingen i nyhetsbrev nr 6 från RådNu.

I Kunskapspodden berättar Jenny mer.

 

31 januari 2018
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan