Pratar metoder i stället för pengar

Text: Anna-Karin Johnson Publicerad: 31 januari 2018
Rådgivaren bör inte bara förmedla kunskap, utan också ha utrymme för att lära känna och känna in lantbrukarens perspektiv, för att båda parter ska nå ett lärande.

Lantbrukarens roll och arbete har förändrats drastiskt under 30 år. Idag står lantbrukaren med utmaningen att utveckla sin gård för att klara ett hållbart brukande. Men rådgivningen är fortfarande inriktad på lönsamhet, det är lättare att prata pengar i stället för metoder.

Jenny Höckert. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Jenny Höckert disputerade nyligen i Skara och i sin avhandling Sharing lifeworlds and creating collaborative cultures ifrågasatte hon rådgivningens strukturer. Avhandlingen har av flera olika skäl tagit tid – tolv år – och det har visat sig vara en av fördelarna med arbetet. Hon har kunnat iaktta hur utvecklingen har gått framåt på gårdarna, medan rådgivarens roll inte har förändrats i samma takt.

Jenny Höckert tror att mycket handlar om att ledarna inom rådgivningsorganisationerna behöver ge bättre stöd och utrymme åt sina rådgivare att arbeta på ett annat sätt. På RådNu – kompetenscentrum för rådgivning, som har sitt kansli på SLU i Skara, arbetar forskare med metodik för rådgivning och också med att föra ut kunskapen genom utbildningar och nätverkande.

Läs om avhandlingen i nyhetsbrev nr 6 från RådNu.

I Kunskapspodden berättar Jenny mer.

 

31 januari 2018
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 14 dagar sedan