Premiär för Värt att Veta-seminarier i Alnarp!
Många intresserade lyssnare! Foto: Anette Neldestam Larsson

Premiär för Värt att Veta-seminarier i Alnarp!

Text: Anette Neldestam Publicerad: 13 mars 2019
Först ut var Mattias Larsson, forskare vid institutionen för växtskyddsbiologi som ställde frågan: Vart tar alla insekter vägen?

Mattias berättade om hur insekter försvinner i rasande takt från landskapet. I skog och kulturmark försvinner bland annat gamla träd och död ved som är hem för många sällsynta och hotade insekter. Genom att identifiera insekternas egna attraktiva feromoner, eller sexuella lockdofter, kan vi för första gången systematiskt övervaka deras förekomster och förändringar över tid i hela regioner med hjälp av inventeringsfällor.

Seminarieserien Värt att Veta vid SLU i Alnarp, med inspiration från SLU i Umeå, har startat. Vi vill öka kunskapen genom att visa upp ett axplock ur den forskning som sker i Alnarp, i populärvetenskaplig form.

I kommande föreläsningar får vi veta mer om:

  • Hur näringsförråd hos frön från grödor vi odlar på åkrarna kan ökas. Detta är livsviktigt för oss människor som råvara för olika typer av livsmedel men även till djurfoder.
  • Att lök är en viktig global gröda.
  • Vad barnen säger om landskapet, leken och långsiktigheten – barns erfarenheter ger mängder av bra tips till förvaltare.

Målgrupp är främst studenter och anställda men även företagare på campus, alumner och intresserad allmänhet är välkomna.

Evenemanget är ett samarbete mellan LTV-fakulteten, SLU-biblioteken och Kommunikationsavdelningen LTV.

Fakta

Se hela programmet här!

På denna sida presenteras programmet för våren och de forskare som håller seminarierna.

Värt att veta i Alnarp

Är du forskare och vill dela med dig av din forskning? Kontakta Anette Neldestam Larsson, anette.neldestam@slu.se eller 040-41 50 04.

13 mars 2019 5
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Upphandling med fokus på djur och hälsa https://t.co/JVZmv3pX29 @_SLU via Twitter 12 timmar sedan
Kan Sveriges naturvårdsinsatser hålla jämna steg med skogsbruket? En tvärvetenskaplig forskargrupp har undersökt vi… https://t.co/TQO33suZuH @_SLU via Twitter 13 timmar sedan
Konsumenter reagerar negativt på ordet ”bioteknik”. Märkning av livsmedel bör kombineras med upplysning om vad orde… https://t.co/C0Gr9OIYOu @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 7 dagar sedan