Priser hedrar SLU:s medarbetare
Maria Andersson, prisad medarbetare. Foto: Vanja Sandgren

Priser hedrar SLU:s medarbetare

Text: Mårten Granert Publicerad: 24 februari 2015
SLU prisar årligen flera medarbetare för goda insatser. Det kan antingen vara SLU centralt som har inrättat ett pris eller en fakultet. Flera studentkårer har också priser, till exempel till årets lärare eller årets handledare. SLU:s medarbetare uppmärksammas ofta av externa organisationer som vill belöna personer för sina insatser.

Nu senast belönades Maria Andersson på institutionen husdjurens miljö och hälsa på VH-fakulteten. Maria belönades av Kungliga Skogs- och Lantbruksademien (KSLA) för hennes framstående pedagogiska sätt förmedla kunskaper inom de areella näringarna. Priset består av 15 000 kronor och diplom. Prismotiveringen lyder ”för hennes innovativa arbete som pedagogisk ledare och lärare med fokus på studenternas lärande genom utmaningar, verklighetsanknytning och aktualitet i undervisningen”. Priset delades ut vid KSLA:s högtidssammankomst i januari 2015 i Stadshuset i Stockholm.

Pedagogiska priser vid SLU

Vid SLU delas sedan 2006 två pedagogiska priser ut. De är på vardera 25 000 kronor. Det är både ett individuellt pris och ett lagpris. Båda delas ut vid den festliga promotionshögtiden i oktober. De som får priset ska ha gjort ”föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning”.

SLU_Promotion_2014_300bred

SLU:s individuella pedagogiska pris år 2014 tilldelades Ola Lindroos på Institutionen för skogens biomaterial och teknologi.Foto: Staffan Claesson

Även fakulteterna delar ut priser. Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap är den fakultet som delar ut flest utmärkelser. Förutom ett pedagogiskt pris delar den ut ett vetenskapligt pris och ett samverkanspris. De infördes 2007 och är individuella. Priset är 15 000 kronor och alla medarbetare vid fakulteten kan nomineras. De som får pris ska ha gjort ”framstående insatser som gynnar fakultetens verksamhet”. Pengarna är främst tänkta att användas för personlig utveckling.

Fakulteten för skogsvetenskap delar också ut flera priser. S-fakulteten har priser till medarbetare som har tekniska eller administrativa arbetsuppgifter, pris för bästa doktorandkurs samt pris för samverkan. Priset består av ett diplom och ett resestipendium på 10 000 kronor. Pengarna ska främst användas till komptensutveckling. En hel forskargrupp kan få samverkanspriset och då är summan 25 000 kronor.

LTV-fakulteten instiftade 2011 ett pris för insatser i Lika villkorsarbetet. Priset är framför allt äran i form av diplom och blommor.

SLU har också Rektor Mårten Carlssons pris. Det instiftades 1994 som en hyllning till professor Mårten Carlsson och hans arbete som rektor perioden 1982–1994. Priset är avsett att ”premiera förtjänstfulla insatser som främjat dialogen mellan samhälle, näringsliv och SLU”.

SLU:s förtjänstmedalj i guld.

SLU:s förtjänstmedalj i guld.

Förtjänstmedaljer

Förutom dessa priser delar SLU ut förtjänstmedaljer. Medaljerna finns i tre valörer: stora förtjänstmedaljen, förtjänstmedaljen i guld samt förtjänstmedaljen i silver. Alla medarbetare på SLU kan nominera. Medaljerna instiftades 2009 och det är SLU:s styrelse som beslutar vilka som ska hedras.

Även S-fakulteten har en medalj. Arvid Lindmans belöningsfond tillkom när amiralen Arvid Lindman (1862–1936) överlämnade en gåva om 10 000 kronor till Skogshögskolan i samband med Skogshögskolans hundraårsjubileum 1928. Medaljen är i guld och delas ut till medarbetare ”som utfört synnerligen förtjänstfullt vetenskapligt forskningsarbete”.

 

24 februari 2015 1
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

Vita älgar DNA-testas vid SLU. https://t.co/pkuJpIPxmb https://t.co/MWDEKkPC5d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
På fredag släpps Mistra Biotechs nya podcast om växtförädling och djuravel – Shaping our food! Det ser vi fram emot! https://t.co/S4dQSQOiqQ @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Barriär för växtförädlare förklarad i detalj https://t.co/5mvu2adXmB @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
RT @CORDIS_EU: @_SLU Please retweet and like the following post on a project to which you participate https://t.co/vud5fqA5Bo @_SLU via Twitter 17 dagar sedan
Så blir kräftfångsterna i år https://t.co/xBZOh9a5FL https://t.co/yXoPKnMWNZ @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
SLU bidrar med kompetens för ett globalt hållbart och rättvist fiske https://t.co/tBsEcsZZmn @_SLU via Twitter 23 dagar sedan