Råd ska värna SLU:s försöksdjur

Text: Mårten Granert Publicerad: 19 juni 2014
Som en följd av ett EU-direktiv har SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse nu infört ett råd för djurförsöksfrågor på SLU. Rådet hade sitt första möte i början av april. Dess huvudsakliga uppgift blir att verka för en god djuromsorg.

De tre fakulteter som använder försöksdjur, vilket är alla utom LTV-fakulteten, har representanter i rådet som består av elva personer med försöksdjurskoordinatorn på SLU Katarina Cvek som självskriven ordförande på grund av sin roll som koordinator. Det är stor spridning på de försöksdjur som finns på SLU; allt från varg och björn och lantbrukets djur till fiskar, sällskapsdjur och möss.

– Vi ska ge råd i försöksdjursfrågor och då fungerar 3R som en ledstjärna för vårt arbete. Det står för replace, reduce och refine, alltså ersätta, begränsa och förfina, vilket i stort ska förbättra försöksdjurens situation och att man i möjligaste mån ska ersätta djur med andra metoder. I vårt uppdrag ligger att vi ska informera verksamheter på SLU om djurskyddsfrågor och att utarbeta rutiner för de verksamheter som har försöksdjur, säger Katarina Cvek.

Varje verksamhet som har tillstånd att använda försöksdjur har en samrådsgrupp som minst består av en föreståndare och en veterinär. I dag finns omkring 30 verksamhetstillstånd på SLU.

– Vi har diskuterat om arbetet i samrådsgrupperna behövde formaliseras på något sätt men vi ska inte göra det krångligare än vi behöver. Det kan räcka med att få till ett bra informationsflöde med samrådsgrupperna och att de har regelbundna möten samt att vi etablerar rutiner för någon form av egenkontroll. Vi har bara haft ett möte än så länge och vi hoppas att vi ska få en bra dialog med de olika försöksdjursverksamheterna här på SLU. Försöksdjursrådet kan beskrivas som ett paraplyorgan för samrådsgrupperna, säger Katarina.

 

19 juni 2014 1
  1. Kommentar från Tina Zethraeus 19 juni 2014:

    Äntligen! frestas man säga. Inrättandet av ett råd är en viktig signal, visar att vi tar frågan på stor allvar.

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan