Renoveringar i och runt Ekologicentrum

Text: Mårten Granert Publicerad: 18 juni 2018
Ekologicentrum på Ultuna är från 1970-talet och behöver nu renoveras. Invändigt handlar det mest om att riva de befintliga klimatiserade rummen i källaren och bygga nya samt att installera komfortkyla. Utsidan ska få en allmän upprustning.

De klimatiserade rummen, alltså rum där man kan styra både ljus, luftfuktighet och temperatur, som finns i källaren i Ekologicentrum har blivit gamla och dåliga. De ska rivas och nya ska byggas. Vidare ska alla kontorsdörrar bytas till glasdörrar för att få ett ljusare klimat.

– En stor fördel blir klimatkylan som ska installeras. Det är svårt att arbeta när det blir för varmt, säger Bosse Aspman som är planeringshandläggare på NJ-fakulteten. Efter sommaren ska detaljprojekteringen dra igång så att arbetet kan påbörjas under hösten.
De rum som nu ska rivas ska ersättas med nya moderna och energieffektiva utrymmen. De ska byggas där det idag står två gamla och orenoverade växthus ungefär vid nätgården.

Utomhusmiljön runt husen ska lyftas till samma standard som övriga campus har. Det mesta krutet ska läggas på framsidan, den som vetter mot gamla Klinikcentrum.

– En ny och mer välkomnande entré ska skapas. Idag ligger entrén undanskymd och ser inte så rolig ut. Det kan också bli en del arbeten där man kommer in i huset. Projekteringen är inte helt färdig. Vidare ska parkeringen få ett lyft med laddstolpar för både bilar och cyklar. Cykelparkeringen ska få ett tak, säger Bosse Aspman. Utomhusarbetena ska vara färdigprojekterade i höst så att arbetet kan påbörjas under våren.

Arbetena både invändigt och utvändigt ska vara avslutade och klara hösten 2020.

Foto samtliga bilder: Mårten Granert-Gärdfeldt, SLU

18 juni 2018 1
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 13 dagar sedan