ResearchGate – forskarens Facebook

ResearchGate – forskarens Facebook

Text: Karin Grönvall Publicerad: 22 februari 2016
“This is exactly what I want to change. I want to get scientists to start thinking more collaboratively”. Ijan Madisch är forskarvärldens Larry Page och Mark Zuckenberg i en och samma person. För att förverkliga sin dröm om en öppen forskarkultur skapar han en social nätverkstjänst för samarbete.

ResearchGate fyller i år 8 år och är snart lika mycket ett måste för forskare som Facebook för folk i allmänhet.

Lika ofta som du blinkar väljer ännu en forskare någonstans i världen att skapa en ResearchGate-profil. SLU bidrar i detta nu med 2140 forskarprofiler och 11737 uppladdade publikationer. För ResearchGate är inte bara en social plattform, det är också en fildelningssajt.

I Ijans vision finns det inte plats för pengalystna förlag utan konceptet är att alla delar med sig för en bättre värld. Och det är enkelt:”We have found your full text online … Click upload to add them to your publications.” Kanske får du mail att din artikel redan laddats upp av en medförfattare på ResearchGate utan att du blivit tillfrågad.

Enkelt, men ett litet problem

Så bra, enkelt, socialt, samarbetsinriktat och allt blir open access! Men det finns en hake. För varje artikel som publicerats i en prenumerationstidskrift finns det ett avtal mellan författare och förlag som begränsar vad du får göra med artikeln.

Ofta får du lov att ladda upp din egen senaste version i institutionens repositorium, dvs. i vårt Epsilon. Måhända med lite fördröjning. Men i princip aldrig förlagets PDF.

Karin Grönvall är överbibliotekarie vid SLU. Foto: Jonathan Robson

Karin Grönvall är överbibliotekarie vid SLU. Foto: Jonathan Robson

Och visst, det plingar inte i inboxen varje gång någon läst din artikel i Epsilon och vi har inga ResearchGate-points efter hur mycket du interagerar med andra forskare. Men du kan alltid länka till Epsilon och dina artiklar blir sökbara i Google och vi garanterar långsiktighet och bestående länkar.

Och stöter du på problem, bara att ringa! En riktig bibliotekstjänst alltså!

Fakta

Om sociala forskarnätverk

ResearchGate och Academia är sociala nätverk inriktade på forskare och forskningspublikationer. Forskare som vill kommunicera sin egen forskning kan skapa en egen profil på plattformarna, ladda upp publikationer, följa andra forskare, ställa frågor eller skriva egna inlägg.

Redaktionens tips!
Läs gärna Karin Grönvalls krönika i Biblioteksbladet ”Kollektiv identitetskris på forskningsbiblioteken”.
22 februari 2016 7

Twitter

Skogen - räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. https://t.co/J7MqjKFuBZ https://t.co/yBq8Sj2E1X @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/KIEeJ3zw3V @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/QquMjmQzSf @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Oklart om lagskydd för vilda djur https://t.co/lWt509PYRH @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Halmfoder ger inte hästar magsår https://t.co/LP52QuV5Ne https://t.co/Wg5RMXmJJe @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Moderna DNA-baserade metoder ger oss en helt ny inblick i samspelet mellan olika arter i naturen. Liksom mikroskope… https://t.co/2BBdJrCnFD @_SLU via Twitter 7 dagar sedan