ResearchGate – forskarens Facebook

ResearchGate – forskarens Facebook

Text: Karin Grönvall Publicerad: 22 februari 2016
“This is exactly what I want to change. I want to get scientists to start thinking more collaboratively”. Ijan Madisch är forskarvärldens Larry Page och Mark Zuckenberg i en och samma person. För att förverkliga sin dröm om en öppen forskarkultur skapar han en social nätverkstjänst för samarbete.

ResearchGate fyller i år 8 år och är snart lika mycket ett måste för forskare som Facebook för folk i allmänhet.

Lika ofta som du blinkar väljer ännu en forskare någonstans i världen att skapa en ResearchGate-profil. SLU bidrar i detta nu med 2140 forskarprofiler och 11737 uppladdade publikationer. För ResearchGate är inte bara en social plattform, det är också en fildelningssajt.

I Ijans vision finns det inte plats för pengalystna förlag utan konceptet är att alla delar med sig för en bättre värld. Och det är enkelt:”We have found your full text online … Click upload to add them to your publications.” Kanske får du mail att din artikel redan laddats upp av en medförfattare på ResearchGate utan att du blivit tillfrågad.

Enkelt, men ett litet problem

Så bra, enkelt, socialt, samarbetsinriktat och allt blir open access! Men det finns en hake. För varje artikel som publicerats i en prenumerationstidskrift finns det ett avtal mellan författare och förlag som begränsar vad du får göra med artikeln.

Ofta får du lov att ladda upp din egen senaste version i institutionens repositorium, dvs. i vårt Epsilon. Måhända med lite fördröjning. Men i princip aldrig förlagets PDF.

Karin Grönvall är överbibliotekarie vid SLU. Foto: Jonathan Robson

Karin Grönvall är överbibliotekarie vid SLU. Foto: Jonathan Robson

Och visst, det plingar inte i inboxen varje gång någon läst din artikel i Epsilon och vi har inga ResearchGate-points efter hur mycket du interagerar med andra forskare. Men du kan alltid länka till Epsilon och dina artiklar blir sökbara i Google och vi garanterar långsiktighet och bestående länkar.

Och stöter du på problem, bara att ringa! En riktig bibliotekstjänst alltså!

Fakta

Om sociala forskarnätverk

ResearchGate och Academia är sociala nätverk inriktade på forskare och forskningspublikationer. Forskare som vill kommunicera sin egen forskning kan skapa en egen profil på plattformarna, ladda upp publikationer, följa andra forskare, ställa frågor eller skriva egna inlägg.

Redaktionens tips!
Läs gärna Karin Grönvalls krönika i Biblioteksbladet ”Kollektiv identitetskris på forskningsbiblioteken”.
22 februari 2016 7
Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Fördubblat engagemang kring SLU:s utbildningar

Krönika av Karin Holmgren År 2017 firade SLU 40 år. Vi reflekterade över vår historia, inte minst genom boken SLU 40 år – ett universitet mitt i samhällets utveckling. Men vi tittade även framåt. Då, 2017, var vi oroliga för det sviktande söktrycket till SLU:s utbildningar. Många utbildningsplatser stod tomma och vi undrade hur det kunde vara möjligt, när vi samtidigt såg hur centrala SLU:s utbildningar är för att finna lösningar på dagens och framtidens utmaningar.
21 juni 2021 7

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 3 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 10 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 10 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 10 månad sedan