Resurs – mars 2017
Tranor vid Hornborgasjön. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Resurs – mars 2017

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 9 mars 2017
Trandans vid Hornborgasjön, nära SLU:s campus i Skara, är mars månads huvudbild i Resurs. Läs mer om Hornborgasjön och håll koll på nästa utgivningsdatum...

Resurs ger ut ett nyhetsbrev som samlar de senaste artiklarna var sjätte vecka. Nyhetsbrevet leder dig in till Resurs på webben där du hittar både nya och äldre artiklar.

Nästa nyhetsbrev skickas vecka 16, 17-22 april.

Hornborgasjön

Ett säkert vårtecken är tranornas ankomst till Hornborgasjöns Airport. Den 1 mars siktades den första och nu kommer de i hundratal, varje dag. Hornborgasjön ligger en knapp mil från SLU:s campus i Skara.

På Länsstyrelsens hemsida kan du följa hur manga tranor som anländer varje dag. Välkommen till Hornborgasjön!

 

9 mars 2017 4
Klimatsmart narkos ger mervärden

Klimatsmart narkos ger mervärden

Miljöarbete Tjugo procents minskning av koldioxidutsläpp är målet för ett av de tre projekt som fick medel från miljöfondens första utlysning för snart två år sedan. Det är Universitetsdjursjukhuset (UDS) som med hjälp av utbildning och ny utrustning har lyckats minska användningen av inhalationsläkemedlet isofluran vid operationer. Den årliga förbrukningen av isofluran vid UDS motsvarar ett koldioxidutsläpp från 25.000 mil i bil, vilket är fram och tillbaka mellan Uppsala och Sundsvall varje dag i ett år.
2 juni 2017
Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

Rätt svar Grattis till er som svarat rätt i tävlingen om brandsäkerhet vid SLU. Nu dragningen av vinnarna klar, Christine Jakobsson vann första pris, en brandsläckare. Och hon har egna erfarenheter av brandtillbud. – Jag har för ett antal år sedan hindrat en brand hemma då jag kände att det luktade en svag kryddig röklukt när jag kom in i huset från stallet. Trots att jag var osäker på om det verkligen var något ringde jag brandkåren. Det visade sig vara en pyrande skorstenbrand som tack och lov aldrig tog sig.
7 juni 2017
Det handlar om helheten

Det handlar om helheten

Krönika Livsmedelsproduktionens hållbarhet diskuteras flitigt vid SLU och på andra ställen. I SLU:s miljöpolicy nämns ”ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling”. Vi pratar också om etiskt hållbar utveckling och vid VH-fakulteten har vi stor tonvikt vid etik inom djurhållning. Det finns stor kunskap, men även behov av ny kunskap, för att lösa respektive mål. Det är dock när flera faktorer skall vägas samman till en helhet som utmaningarna blir riktigt stora. Är det möjligt att producera riskfria, nyttiga och goda animala livsmedel med hänsyn till såväl djurvälfärd, klimat- och miljöeffekter på ett sätt som gör att lantbrukaren kan erbjuda sina anställda en bra arbetsmiljö och samtidigt ta ut lön till sig själv?
2 juni 2017

Twitter

RT @SLUFutureFood: Finns det svenskt kött att grilla vid #midsommar 2030? Vi diskuterar Sveriges nya livsmedelsstrategi i #Almedalen https:… @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
RT @_FutureForests: Följ #Futureforests filmprojekt på Facebook - det närmar sig premiär! https://t.co/uOY24fVkfH #Vimåsteprataomskogen #sk… @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @bureborn: Vårt forskningsfartyg börjat ta form! #SLUaqua @_SLU Plåtskärning pågår. https://t.co/bIFgAwdrZ9 https://t.co/iZExqg5kog @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @bureborn: Lyssna på Ann-Britt Florin #SLUaqua @_SLU om den svartmunnade smörbulten - och hur den kan hejdas. https://t.co/BK5GIB46Xu @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @AnnikaMossing: I ur & skur, bland mygg & kossor arbetar inventerarna @_SLU #Riksskogstaxeringen, #markinventeringen #NILS https://t.co/… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Klimatengagerad? Välkommen till en heldag med fokus på #klimat 13 september, SLU Uppsala. Mer information & anmälan: ht… @_SLU via Twitter 8 dagar sedan