Ris i världens media

Text: Mårten Granert Publicerad: 23 september 2015
I somras skickade SLU ut pressmeddelandet om att en forskargrupp hade lyckats ta fram ett ris som minskar utsläppen av växthusgaser och samtidigt ge mer ris per planta. Det blev en världsnyhet som alla de stora medierna publicerade.

– Vi var inte alls beredda på all denna uppmärksamhet. Det var någon vecka i somras då det kändes som jag inte gjorde annat än pratade med journalister i telefon, säger Chuanxin Sun på institutionen för växtbiologi på NJ-fakulteten på Ultuna och som leder projektet.

– Det var intressant att se vad de olika medierna tog fasta på och hur de vinklade nyheten. Det fanns två huvudinriktningar: den ena var GMO-vinkeln, den andra klimatvinkeln och vad som avgjorde åt det ena eller andra hållet vet vi inte, säger Anna Schnürer på institutionen för mikrobiologi.

Nyheten började leva sitt eget liv och spreds på ett sätt som varken Sun eller Anna hade någon kontroll över.

SLU ”försvann”

Sun var i Kina när nyheten släpptes.

– SLU försvann ibland alldeles i rapporteringen. Ibland kunde det nämnas att forskningen genomfördes i samarbete med Sverige – fast det ju egentligen var SLU som var ansvarigt, säger Sun.

Anna var kvar i Sverige och det var till henne som de svenska medierna ringde. Inte till Sun fast han stod som huvudansvarig.

– Plötsligt såg jag mitt namn i tidningar som jag inte haft kontakt med. Ofta med något ”citat” ihopklippt från andra medier. Sun nämndes inte fast jag alltid hade tryckt på att det var han som ledde forskningen.

Christer Jansson är medförförfattare till artikeln som först publicerades i Nature. Han arbetar på ett universitet i Kalifornien.

– Sverige och SLU nämndes mer i föregående i USA. Vi kanske anses vara alltför små för att vara riktigt intressanta. De mer vetenskapligt inriktade medierna var mer noga att skriva vem som är ansvarig och på vilket universitet forskningen har bedrivits. Andra medier ville mer koncentrera sig på det som berättade storyn, säger Anna.

Både Sun och Anna tycker det var en nyttig insikt i medias logik – eller icke-logik.

– När vi var mitt inne i cirkusen gick allt så fort. Vi hann inte riktigt med samtidigt som vi tyckte det var väldigt roligt att vår forskning blev så uppmärksammad, säger både Anna och Sun.

Läs nyheten om riset här

23 september 2015 1

Twitter

Mer socker och stärkelse i fodret, liksom insulinresistens, tycks öka risken för att... https://t.co/mOxOjW5vUC https://t.co/hTMfABykpy @_SLU via Twitter 20 timmar sedan
Vi är i Göteborg! Mässan #kunskapochframtid har varit öppen en timme nu. Bemanningen är vass,… https://t.co/Ipu3sXhF6X @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Kroppsstorlek styr hur klimatförändringar påverkar fiskpopulationer https://t.co/wiZOLRaEia @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: DN-artikel om dagens glada miljönyhet: Kvicksilver försvinner snabbare än väntat - DN.SE https://t.co/dogKnqKOIl @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Problemet med kvicksilver i insjöfisk kan vara över inom några årtionden. Det... https://t.co/nE840prOuJ https://t.co/ZSuWMj0A6u @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Gilla naturen: Tio skolklasser i final https://t.co/jl50j2nqNl @_SLU via Twitter 4 dagar sedan