Ris i världens media

Text: Mårten Granert Publicerad: 23 september 2015
I somras skickade SLU ut pressmeddelandet om att en forskargrupp hade lyckats ta fram ett ris som minskar utsläppen av växthusgaser och samtidigt ge mer ris per planta. Det blev en världsnyhet som alla de stora medierna publicerade.

– Vi var inte alls beredda på all denna uppmärksamhet. Det var någon vecka i somras då det kändes som jag inte gjorde annat än pratade med journalister i telefon, säger Chuanxin Sun på institutionen för växtbiologi på NJ-fakulteten på Ultuna och som leder projektet.

– Det var intressant att se vad de olika medierna tog fasta på och hur de vinklade nyheten. Det fanns två huvudinriktningar: den ena var GMO-vinkeln, den andra klimatvinkeln och vad som avgjorde åt det ena eller andra hållet vet vi inte, säger Anna Schnürer på institutionen för mikrobiologi.

Nyheten började leva sitt eget liv och spreds på ett sätt som varken Sun eller Anna hade någon kontroll över.

SLU ”försvann”

Sun var i Kina när nyheten släpptes.

– SLU försvann ibland alldeles i rapporteringen. Ibland kunde det nämnas att forskningen genomfördes i samarbete med Sverige – fast det ju egentligen var SLU som var ansvarigt, säger Sun.

Anna var kvar i Sverige och det var till henne som de svenska medierna ringde. Inte till Sun fast han stod som huvudansvarig.

– Plötsligt såg jag mitt namn i tidningar som jag inte haft kontakt med. Ofta med något ”citat” ihopklippt från andra medier. Sun nämndes inte fast jag alltid hade tryckt på att det var han som ledde forskningen.

Christer Jansson är medförförfattare till artikeln som först publicerades i Nature. Han arbetar på ett universitet i Kalifornien.

– Sverige och SLU nämndes mer i föregående i USA. Vi kanske anses vara alltför små för att vara riktigt intressanta. De mer vetenskapligt inriktade medierna var mer noga att skriva vem som är ansvarig och på vilket universitet forskningen har bedrivits. Andra medier ville mer koncentrera sig på det som berättade storyn, säger Anna.

Både Sun och Anna tycker det var en nyttig insikt i medias logik – eller icke-logik.

– När vi var mitt inne i cirkusen gick allt så fort. Vi hann inte riktigt med samtidigt som vi tyckte det var väldigt roligt att vår forskning blev så uppmärksammad, säger både Anna och Sun.

Läs nyheten om riset här

23 september 2015 1

Twitter

Ny marin snäckart i svenska vatten https://t.co/oZDD02o9Pq https://t.co/ayuleoOWnH @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Forskare har hittat 30 arvsanlag som ska ge ny oljeväxt bra egenskaper. https://t.co/zFplNYQO4A https://t.co/oYZLQzIxWy @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Käk för kris eller krig – för 50 år sen och nu. Hur kan vi bygga beredskap på ett sätt som samtidigt skulle göra Sv… https://t.co/Jr5poTLL9T @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Odling av flodkräfta ger extrainkomster och bevarar samtidigt en hotad art https://t.co/SV74GFKOSd https://t.co/hT9at2mPMp @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
SLU höjer sin röst i Almedalen https://t.co/T0RBSip5Pj @_SLU via Twitter 11 dagar sedan
Heidi Andersson och Anders Wall – två av SLU:s hedersdoktorer 2018 https://t.co/meGuBiiglw https://t.co/YQSPpsQUFq @_SLU via Twitter 12 dagar sedan