Ris i världens media

Text: Mårten Granert Publicerad: 23 september 2015
I somras skickade SLU ut pressmeddelandet om att en forskargrupp hade lyckats ta fram ett ris som minskar utsläppen av växthusgaser och samtidigt ge mer ris per planta. Det blev en världsnyhet som alla de stora medierna publicerade.

– Vi var inte alls beredda på all denna uppmärksamhet. Det var någon vecka i somras då det kändes som jag inte gjorde annat än pratade med journalister i telefon, säger Chuanxin Sun på institutionen för växtbiologi på NJ-fakulteten på Ultuna och som leder projektet.

– Det var intressant att se vad de olika medierna tog fasta på och hur de vinklade nyheten. Det fanns två huvudinriktningar: den ena var GMO-vinkeln, den andra klimatvinkeln och vad som avgjorde åt det ena eller andra hållet vet vi inte, säger Anna Schnürer på institutionen för mikrobiologi.

Nyheten började leva sitt eget liv och spreds på ett sätt som varken Sun eller Anna hade någon kontroll över.

SLU ”försvann”

Sun var i Kina när nyheten släpptes.

– SLU försvann ibland alldeles i rapporteringen. Ibland kunde det nämnas att forskningen genomfördes i samarbete med Sverige – fast det ju egentligen var SLU som var ansvarigt, säger Sun.

Anna var kvar i Sverige och det var till henne som de svenska medierna ringde. Inte till Sun fast han stod som huvudansvarig.

– Plötsligt såg jag mitt namn i tidningar som jag inte haft kontakt med. Ofta med något ”citat” ihopklippt från andra medier. Sun nämndes inte fast jag alltid hade tryckt på att det var han som ledde forskningen.

Christer Jansson är medförförfattare till artikeln som först publicerades i Nature. Han arbetar på ett universitet i Kalifornien.

– Sverige och SLU nämndes mer i föregående i USA. Vi kanske anses vara alltför små för att vara riktigt intressanta. De mer vetenskapligt inriktade medierna var mer noga att skriva vem som är ansvarig och på vilket universitet forskningen har bedrivits. Andra medier ville mer koncentrera sig på det som berättade storyn, säger Anna.

Både Sun och Anna tycker det var en nyttig insikt i medias logik – eller icke-logik.

– När vi var mitt inne i cirkusen gick allt så fort. Vi hann inte riktigt med samtidigt som vi tyckte det var väldigt roligt att vår forskning blev så uppmärksammad, säger både Anna och Sun.

Läs nyheten om riset här

23 september 2015 1
Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter i brandens fotspår

Möjligheter I september för tre år sedan var branden i Västmanland fortfarande inte helt släckt. En person hade omkommit och många hade drabbats, fysiskt, personligt och ekonomiskt, sedan dagen i slutet av juli då en gnista från en skogsmaskin startade den största skogsbranden i Sverige i mannaminne. Nu, några år senare, går det trots allt att summera ihop en hel del positiva effekter av det som till en början inte kunde ses på något annat sätt än en katastrof. Området är numera en unik resurs för forskning och den speciella miljön lockar årligen mängder av turister.
15 september 2017 2

Twitter

Ingen 40-årskris för jubilerande SLU. Åtminstone inte enligt rösterna i vår pinfärska jubileumspodd.… https://t.co/rmSwUYELa8 @_SLU via Twitter 3 timmar sedan
ISLU firar 40 år i Alnarp idag. Nicklas Bergman gör intressanta inspel om den digitala utvecklingens utmaningar.… https://t.co/NENuI3KTPA @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Ekologiskt och bekvämt. Fredrik Fernqvist berättar om två starka trender i "Framtidens grönsaksdisk" #slu40 https://t.co/1eoqW43eKv @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Öppet campus i Alnarp 24 september https://t.co/CALFlTgAGQ https://t.co/pOQE9lYKSB @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
23 snöleoparder har visat hur de lever https://t.co/oaJg3ChOuY https://t.co/vswiqZrD9w @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
Hållbart gösfiske i fler stora sjöar https://t.co/sjba66mGjA @_SLU via Twitter 2 dagar sedan