Ris i världens media

Text: Mårten Granert Publicerad: 23 september 2015
I somras skickade SLU ut pressmeddelandet om att en forskargrupp hade lyckats ta fram ett ris som minskar utsläppen av växthusgaser och samtidigt ge mer ris per planta. Det blev en världsnyhet som alla de stora medierna publicerade.

– Vi var inte alls beredda på all denna uppmärksamhet. Det var någon vecka i somras då det kändes som jag inte gjorde annat än pratade med journalister i telefon, säger Chuanxin Sun på institutionen för växtbiologi på NJ-fakulteten på Ultuna och som leder projektet.

– Det var intressant att se vad de olika medierna tog fasta på och hur de vinklade nyheten. Det fanns två huvudinriktningar: den ena var GMO-vinkeln, den andra klimatvinkeln och vad som avgjorde åt det ena eller andra hållet vet vi inte, säger Anna Schnürer på institutionen för mikrobiologi.

Nyheten började leva sitt eget liv och spreds på ett sätt som varken Sun eller Anna hade någon kontroll över.

SLU ”försvann”

Sun var i Kina när nyheten släpptes.

– SLU försvann ibland alldeles i rapporteringen. Ibland kunde det nämnas att forskningen genomfördes i samarbete med Sverige – fast det ju egentligen var SLU som var ansvarigt, säger Sun.

Anna var kvar i Sverige och det var till henne som de svenska medierna ringde. Inte till Sun fast han stod som huvudansvarig.

– Plötsligt såg jag mitt namn i tidningar som jag inte haft kontakt med. Ofta med något ”citat” ihopklippt från andra medier. Sun nämndes inte fast jag alltid hade tryckt på att det var han som ledde forskningen.

Christer Jansson är medförförfattare till artikeln som först publicerades i Nature. Han arbetar på ett universitet i Kalifornien.

– Sverige och SLU nämndes mer i föregående i USA. Vi kanske anses vara alltför små för att vara riktigt intressanta. De mer vetenskapligt inriktade medierna var mer noga att skriva vem som är ansvarig och på vilket universitet forskningen har bedrivits. Andra medier ville mer koncentrera sig på det som berättade storyn, säger Anna.

Både Sun och Anna tycker det var en nyttig insikt i medias logik – eller icke-logik.

– När vi var mitt inne i cirkusen gick allt så fort. Vi hann inte riktigt med samtidigt som vi tyckte det var väldigt roligt att vår forskning blev så uppmärksammad, säger både Anna och Sun.

Läs nyheten om riset här

23 september 2015 1
Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

Fortsättningen tryggad för välanvänt internetbaserat läromedel

DATA Databasen VetBact är ett nationellt och internationellt pedagogiskt verktyg och en kunskapsbank för studenter, lärare, forskare och allmänheten. VetBact (www.vetbact.org) har funnits allmänt tillgänglig på internet sedan 2006 och utvecklingen har hela tiden drivits av studenternas behov. Tack vare medel från VH-fakulteten så finns VetBact nu på en server vid SLU, vilket gör att den kommer att finnas kvar och utvecklas under överskådlig tid.
23 januari 2018 3
Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Lövsta en plats för lantbruksforskning i 270 år

Linné på SLU Lövsta ligger någon mil öster om Uppsala och är en av SLU:s forskningsgårdar. Där bedrivs forskning om mjölkkor, fjäderfä och grisar. Snart tillkommer även Lövsta fältforskningsstation som har fokus på åkerns grödor. Lövsta är en klassisk plats för lantbruksforskning. Redan i mitten av 1700-talet bedrev baron Sten Carl Bielke jordbruksexperiment här. Bielke var nära vän med Carl von Linné och de båda herrarna har satt sin prägel på Lövsta som ännu kan skönjas i landskapet.
25 januari 2018 5

Twitter

Nya möjligheter i Markdata-appen https://t.co/Y2mKixR0ty @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
SLU redovisar stark ekonomi https://t.co/Do4Qe1x0FS @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Travsporten storsatsar på SLU:s hästforskning https://t.co/SI23XuiKz2 https://t.co/tLBJ6fPX9e @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker, ny rapport från EPOK – Centrum för ekologisk produk… https://t.co/eNWw5GyBBF @_SLU via Twitter 10 dagar sedan
Efterlyses! Innovativa idéer från yrkesfisket som kan bidra till ett mer skonsamt och selektivt fiske.… https://t.co/5L8aLY3fkF @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Vaccin mot fruktade hästsjukdomen kvarka https://t.co/lL46oyagkn @_SLU via Twitter 13 dagar sedan