Rural regions – hållbar landsbygdsutveckling
Magnus Ljung sammanställer kunskap om landsbygdsutveckling. Foto: Vanja Sandgren, SLU.

Rural regions – hållbar landsbygdsutveckling

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 29 oktober 2014
Landsbygdens potential, hur ska den tas tillvara? Det ska SLU tillsammans med Hushållningssällskapet i Skaraborg och Kommunalförbundet i Skaraborg arbeta med.

– Vi ska skapa gemensamma verktyg och analysmetoder, för att visa vad som är möjligt och för att ta tillvara landsbygdens potential i de nordiska länderna, säger Magnus Ljung, statskonsulent och forskare vid SLU.

Magnus menar att det finns en bred syn på hållbarhet, men att man kommer att lägga stor kraft på landsbygdens möjligheter i en biobaserad ekonomi.

– Landsbygdsutveckling handlar om att hantera och förverkliga olika samhällsbehov samtidigt, till exempel livsmedel, foder, fibrer, energiråvara, rekreation och naturvård. Allt inom ramen för en ekonomisk och social hållbarhet.

– Vi lyfter fram alla de resurser som finns på landsbygden och diskuterar vilka tjänster och produkter som företagen kan leverera till samhället.

Magnus har varit i Norge och besökt både landsbygdsorganisationer och departement, och kommer nu under hösten att besöka Nordjylland i samma syfte.

– Sen kommer vi att arrangera tre workshops, varav en i Skara, för att diskutera resultatet av förprojektet med regionala och lokala aktörer. I nästa steg ska vi ansöka om ett större intereg-projekt.

 

 

29 oktober 2014 3
Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Kompetensutveckling för Västsvenska rådgivare

Lärdom Rådgivare inom de gröna näringarna arbetar med väldigt olika kunder, frågeställningar och utmaningar. Men de har ändå mycket gemensamt, och det ger många väldigt mycket att träffas för att bygga nätverk och reflektera tillsammans kring sina arbetssätt. Det är erfarenheter från den stora utbildningsinsatsen KUR, Kompetensutveckling för rådgivare i Västsverige, som SLU RådNu varit med och arrangerat, och som nu sammanfattats och utvärderats.
2 juni 2020

Twitter

Något ökade kräftfångster i år https://t.co/fZRGh6wLjq https://t.co/5XUzN051OX @_SLU via Twitter 6 dagar sedan
Snabbguide för skötsel av travhästar https://t.co/BsD38eKlho @_SLU via Twitter 22 dagar sedan
Åretruntbetande gotlandsruss bra för biologiska mångfalden https://t.co/03IEwGgkeK @_SLU via Twitter 22 dagar sedan
Stor ökning av antalet antagna till SLU https://t.co/qdB2B3TfiZ @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Deltagare till forskningsprojekt om fyrhjulingar söks https://t.co/hwrdwuHbvJ @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Torka och höga temperaturer minskade skogens tillväxt i stora delar av landet. Det visar analys av satellitdata och… https://t.co/48o1KevPLM @_SLU via Twitter 1 månad sedan