Rural regions – hållbar landsbygdsutveckling
Magnus Ljung sammanställer kunskap om landsbygdsutveckling. Foto: Vanja Sandgren, SLU.

Rural regions – hållbar landsbygdsutveckling

Text: Vanja Sandgren Publicerad: 29 oktober 2014
Landsbygdens potential, hur ska den tas tillvara? Det ska SLU tillsammans med Hushållningssällskapet i Skaraborg och Kommunalförbundet i Skaraborg arbeta med.

– Vi ska skapa gemensamma verktyg och analysmetoder, för att visa vad som är möjligt och för att ta tillvara landsbygdens potential i de nordiska länderna, säger Magnus Ljung, statskonsulent och forskare vid SLU.

Magnus menar att det finns en bred syn på hållbarhet, men att man kommer att lägga stor kraft på landsbygdens möjligheter i en biobaserad ekonomi.

– Landsbygdsutveckling handlar om att hantera och förverkliga olika samhällsbehov samtidigt, till exempel livsmedel, foder, fibrer, energiråvara, rekreation och naturvård. Allt inom ramen för en ekonomisk och social hållbarhet.

– Vi lyfter fram alla de resurser som finns på landsbygden och diskuterar vilka tjänster och produkter som företagen kan leverera till samhället.

Magnus har varit i Norge och besökt både landsbygdsorganisationer och departement, och kommer nu under hösten att besöka Nordjylland i samma syfte.

– Sen kommer vi att arrangera tre workshops, varav en i Skara, för att diskutera resultatet av förprojektet med regionala och lokala aktörer. I nästa steg ska vi ansöka om ett större intereg-projekt.

 

 

29 oktober 2014 3
Ny led-belysning i Lövstaladugården

Ny led-belysning i Lövstaladugården

Varde ljus Försämrad arbetsmiljö och höga underhållskostnader är några av orsakerna till att lysrörsbelysningen nu byts ut till led-belysning i koladugården på Lövsta forskningscentrum. Installationen blir klar i början av november. Led-belysning har lägre energiåtgång och längre brinntid jämfört med lysrör. Korna tycker om ljus men vill ha mörkare på natten för att trivas och få en bra produktion. Det visar SLU:s egen forskning.
26 oktober 2020 1

Twitter

UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 1 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 2 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv. Ny policy brief från @_SLU Framtidens djur natur och hälsa.… @_SLU via Twitter 2 månad sedan