Science Gallery ett gyllene tillfälle för SLU

Text: Mårten Granert Publicerad: 18 juni 2018
Det finns långt gångna planer att i Uppsala skapa ett Science Gallery. Det är Uppsala universitet som är initiativtagare. Scince Gallery är ett koncept som togs fram på Trinity Collage i Dublin och som nu finns på olika platser i världen. Det handlar om att öppna vetenskapen för tvärvetenskapliga och nya möten där vetenskapen och konstnärliga uttryck korsbefruktar varandra.

Science Gallery är en plats där vetetenskap möter konst i ett gränsöverskridande och tillåtande klimat, en plats som utmanar och medverkar till att söka nya lösningar på dagens och morgondagens problem, som Uppsala universitet skriver i en utredning.

Planerna är ännu i sin linda och SLU har inte fått någon officiell förfrågan om att vara med men jag sitter i en styrgrupp som diskuterar hur saken kan lösas och få en fortsättning, säger Hanna Bergeå som är vicedekan med ansvar för samverkan på NJ-fakulteten.

Som planerna ser ut idag ska Uppsala universitet presentera en avsiktsförklaring efter sommaren. Det finns fyra aktörer som deltar i planeringen. Det är förutom Uppsala universitet och SLU även Uppsala kommun och Region Uppsala. Enligt förslaget ska dessa fyra årligen avsätta 1,5 miljoner kronor i fem år som ska användas till att bygga upp det som kallas Science Gallery Lab.

Science Gallery Lab är ett förstadium till en mer stadigvarande verksamhet. Science Gallery Lab kan inhysas på olika platser i Uppsala. Denna verksamhet kan starta redan i januari nästa år. Idag finns planer att bygga ett permanent hus för Science Gallery i Odinslund på en tomt mellan biblioteket Carolina Rediviva och domkyrkan.

– Science Gallery är en utmärkt möjlighet för SLU att visa upp sin breda verksamhet. Det gäller givetvis hela SLU, inte endast det som ligger i Uppsala. SLU skulle med detta nå in i helt nya sammanhang, nå helt andra grupper och kunna visa upp vår mångfacetterade verksamhet på ett helt nytt sätt. Det ska bli mycket intressant och spännande att se fortsättningen, avslutar Hanna.

18 juni 2018 1
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Ny SLU-utbildning blev jättesuccé https://t.co/vl1KnM2QXj @_SLU via Twitter 23 timmar sedan
Pressinbjudan  - Digitaliseringens utmaningar - SLU i Skara https://t.co/ci08TMUyPK https://t.co/xul3qWkTRT @_SLU via Twitter 2 dagar sedan
Pressinbjudan: Kronprinsessan Victoria namnger Sveriges nya forskningsfartyg i Lysekil https://t.co/NhOBPLwWCX https://t.co/zP9ORx3WF8 @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
EU:s inkomstförsäkring för jordbruket bör inte införas i Sverige, enligt utredare https://t.co/om57tcGh9d @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning https://t.co/JulOgWCcag https://t.co/i7PDOf6OpB @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
RT @EPOK_SLU: Seminarium om odlad fisk – hur kan den hållbarhetsmärkas? @KRAVmedia @WWFSverige @svensktsigill https://t.co/MnBrYKnxgb #SLU… @_SLU via Twitter 7 dagar sedan