”Scifest sätter tidigt SLU på den mentala kartan hos de unga”

Text: Mårten Granert Publicerad: 18 november 2019
Scifest är den största vetenskapsfestivalen som arrangeras i Uppsala och hör till de större i Sverige. Festivalen vänder sig till barn och ungdomar och pågår i tre dagar. SLU har varit med i två år och nu är det dags för det tredje.

Förra året var det 278 utställare och 8 600 besökare. Nu pågår planeringen för nästa års festival för fullt. Förra året hade SLU sju montrar och många var engagerade.

SLU:s evenemangskoordinator Rebecca Rikner far omkring som ett torrt skinn, ja, om liknelsen tillåts, och gör än det ena, än det andra. Nu har hon satt tänderna i Scifest och då kan vad som helst hända.

Ja, Rebecca, vad är det som kommer att hända i mars när Scifest öppnar?
– Vi håller just nu på att planera vårt program. Det blir klart i börja av december. Det fantastiska i år är att SLU har blivit medarrangör till SciFest och deltar till lika stor del som Uppsala universitet med hänsyn till vår storlek. SLU ser vikten av att kommunicera sin forskning och vill delta aktivt i hela organisationen av SciFest.

Har festivalen något tema?
– Nej, Scifest har inget tema. Alla forskare är välkomna att delta oberoende av ämne.

Hur märks SLU? Kan vi ta plats?
– Vi blir allt bättre på att delta på mässor. Vi håller på att lära oss vad som går hem och inte. På Scifest gäller verkligen att visa saker, berätta hur saker fungerar eller berätta spännande historier. Det får inte bli långrandigt. Förra året visade vi bland annat vikten av tandvård för hundar. Det var väldigt uppskattat. Och visar vi också lite läbbiga bilder kan succén vara given.

Vad får SLU för respons hos ungdomarna? Tycker de om vad vi visar?
– Barn och ungdomar är mycket nyfikna och de önskar lära sig saker. Att kunna inspirera dem med forskning är en stor glädje. De är frågvisa och vill veta allt möjligt. Det är så roligt.

Om man har idéer och vill delta, eller endast vill delta och hjälpa till. Hur gör man då?
– Du som är intresserad av att delta med en forskarmonter är hjärtligt välkommen att höra av sig till mig (rebecca.rikner@slu.se). Man kan anmäla sig här. Den 7 november har vi en träff med representanter för Uppsala universitet där deltagande forskare kan bolla sina monteridéer. Anmäl dig till det mötet här

Har du någon känsla för hur SLU:s varumärke påverkas av att vara med på Scifest?
– Vi sätter tidigt SLU på den mentala kartan hos barn och ungdomar genom att delta aktivt på Scifest. Detta gynnar kännedomen om SLU, vad vi står för, och det kan locka till att fler börjar studera på SLU. Om något är studentrekrytering på lång sikt så är det att vara med på dessa festivaler. Det är min bestämda uppfattning.

Här finns informationen om Scifest.

18 november 2019 6
SLU ansöker om certifieringen HR Excellence in Research Award

Utmärkelse I höstas beslutade rektor att SLU ska ansöka om att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research Award, en certifiering framtagen av den Europeiska kommissionen. Att erhålla utmärkelsen visar bland annat att ett lärosäte är en arbetsgivare som tillämpar rättvisa och transparenta rekryterings- och bedömningsförfaranden för forskares anställningar och vidare karriärutveckling, har en god arbetsmiljö samt löpande strävar efter att utveckla dessa delar.
24 mars 2021 5

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 1 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 6 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 6 månad sedan