Sex digitala resurser som förenklar lärarlivet

Text: Ellen Fall Publicerad: 27 oktober 2020
Visste du att du som lärare genom SLU-biblioteket kommer åt mängder av digitala resurser för undervisning? Här presenterar biblioteket några databaser som du kan använda för att främja studenternas lärande. Och underlätta ditt eget arbete.

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin (NE) kan med rätta anses vara en riktig klassiker! Här kan du slå upp tusentals ord och få tryggt faktagranskade definitioner och beskrivningar. Men NE har också har ett tjugotal ordböcker, bland annat en svensk synonymordbok. Praktiskt att rekommendera till uppsatsstudenten som upprepar sina formuleringar. På NE:s webbplats finns också många filmer från UR – ställ in sökningen på målgrupp högskola så kan du ha tur och hitta filmer som dina studenter kan ha glädje av att titta på före föreläsningen. Till exempel finns mycket av den återkommande SLU-konferensen Flora- och faunavård tillgänglig här.  Till Nationalencyklopedin.

Mediearkivet och Artikelsök

Två användbara databaser för svenskspråkiga artiklar är Mediearkivet (även kallat Retriever), och Artikelsök.  Mediearkivet ger dig och dina studenter tillgång till i princip allting i svensk press. Inga problem att t ex be dina studenter hitta och jämföra två debattartiklar från förra året alltså. Hos några av de största tidningarna (t ex DN, SvD och Sydsvenskan) finns en fördröjning på ett par dagar innan artiklarna släpps. Det kan ibland vara lite krångligt att söka i Mediearkivet eftersom det innehåller så extremt mycket material – hör av dig till oss på biblioteket om du inte hittar det du söker så hjälper vi dig! Till Mediearkivet.

I Artikelsök finns information om vad som publicerats i ca 1 300 svenska tidskrifter. Inte alla artiklar finns i fulltext, men om det är ett SLU-ämne står tidskrifterna ofta på bibliotekets hyllor. Kanske vill din student veta vad som skrivits om perenner i tidskriften Kyrkogården? Voilá! Åtta träffar i Artikelsök och hen slipper bläddra igenom alla årgångar. Det finns också artiklar från vetenskapliga tidskrifter i Artikelsök. Dessa är tydligt markerade och går enkelt att sortera fram. Till Artikelsök.

Sage Research Methods

Sage Research Methods är en guldgruva för metodkurser! Förlaget Sage har publicerat metodböcker i decennier, och här finns allting samlat i e-format. Kvalitativ metod och kvantitativ metod har egna bokserier, det finns uppslagsverk som förklarar vad enskilda metoder innebär och hur de kan användas, specialskrivna böcker om smala metoder och för den som inte fått nog till och med poddar om metod. Andra finesser är en metodkarta som visar hur metoder är besläktade med varandra, och ett verktyg som hjälper till att välja rätt statistisk metod för forskningsprojektet. Givetvis går det också att söka på hela plattformen för att få koll på metoden du söker i alla olika källor. Till Sage Research Methods.

Missa inte verktyget Project Planner som som ger en steg-för-steg-genomgång av uppsatsprocessen, från ”Why do research” ända fram till ” How Do I Use My Research Project as the Basis of Further Study?”. Studenten kan klicka rakt in i den del av processen hen har problem med och få svar på sina frågor. Kanske kan spara in ett mejl eller två!

ArtStor Digital Library

ArtStor är en fantastisk bildresurs som vi på biblioteket hoppas att fler hittar till! Här kan du hitta miljontals (bokstavligen) högkvalitativa bilder som studenter och lärare har rätt att använda fritt i undervisning och forskning. Många av bilderna är historiska och kommer från olika öppna museisamlingar. Sök t ex på vulpes för bilder på rävar eller water garden design för inspirerande foton och konstverk från hela världen. Du behöver skapa ett konto för att ladda ner bilderna men inte för att kolla runt. Till ArtStor.

Henry Stewart Talks

Henry Stewart Talks är en databas full av högklassiga föreläsningar av experter inom t ex lantbruks- och miljövetenskap. SLU har tillgång till hela ”The Biomedical & Life Sciences Collection” och ni kan t ex titta på föreläsningar som är övergripande introduktioner eller mer avancerade specialinriktningar. Filmerna i HST kan funka fint som utgångspunkt för ett upplägg med flipped classroom; alla föreläsningar går att bädda in i Canvas så att dina studenter enkelt hittar dem, och det går alltid att ladda ner bilderna som används i PDF-format. Till Henry Stewart Talks.

Alla databaser

Du kan nå alla SLU-bibliotekets databaser via den här webbsidan på biblioteket.  Kom ihåg att du behöver ha VPN påslaget utanför campus för att allt ska funka.

27 oktober 2020 12

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 6 månad sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 1 år sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 1 år sedan