Sjung av hjärtats lust!

Text: Annika Borg Publicerad: 15 augusti 2014
Visste du att det finns möjlighet att sjunga i kör på jobbet? Vid SLU i Umeå och Ultuna finns körer som träffas en gång i veckan. Och ska man tro forskningen och körmedlemmarna är det rena hälsovinsten att vara med.

Varje onsdag vid lunch träffas Umeå-kören, under ledning av musikern, pedagogen och inspiratören Ange Turell. Det har de gjort i ungefär ett par år, som en del av friskvårdsarbetet på SLU i Umeå.

– Sång är hälsosamt! När man sjunger med måttliga prestationskrav och under lustfyllda former slappnar man av, musklerna mjukas upp och andningen blir djupare och friare. Men sen finns det en annan effekt av sång på arbetsplatsen: när man sjunger tillsammans kommer människorna i en arbetsgrupp närmare varandra, säger Ange.

Han poängterar att medverkan i SLU-kören ska vara kul och lustfyllt. Just nu varierar medlemsantalet mellan 15 till 20 personer. Det finns en konstant inbjudan till kören, det är bara att dyka upp.

Lyssna till SLU:s friskvårdskör i Umeå! (Reportage från VK.se, öppnas i nytt fönster och föregås av reklam…) 

Klara röster i Uppsala

Sedan några år tillbaka finns också en personalkör vid campus Ultuna – ”Ultunae klara röster”. Kören har haft lite olika identitet genom åren, men just nu leds den av Erik Hellerstedt som är dirigent, utbildare och producent:

– Vi brukar uppträda vid akademiska högtider bland annat. Det är meningen att man i kören ska kunna utveckla sin röst: med tydliga kursmoment övar vi på att behandla rösten på ett skonsamt och frimodigt sätt, säger Erik.

Vill du vara med i kören? Mejla till: erik.hellerstedt@macogall.net. Den 28 augusti kör kören igång igen för höstterminen.

Här kan du se ett klipp från körens repertoar:

Ultunae klara röster

15 augusti 2014 3
Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Doktoranden som kommunicerar med hjälp av poetiska filmer

Djurfilm När Cecilia Di Bernardis dokumentär om fjällrävar hade visats i italiensk tv hörde en pojke av sig. Han hade blivit så inspirerad av filmen att han valt fjällräv som ämne för sitt föredrag inför klassen. Det kanske var första gången hans klasskamrater hörde talas om detta nordliga djur. ”Det var fantastiskt, det var ju precis det vi ville uppnå med dokumentären” säger Cecilia som nu är doktorand på SLU:s forskningsstation i Grimsö.
9 september 2019 10
Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism som inkomst, äventyr och etiskt dilemma

Djurturism Turism där djur på något sätt ingår är en växande industri i många länder runt om i världen. Det är turism där människor ska få närkontakt med vilda djur i roller som underhållare, transportmedel, jaktbyte eller selfiekompisar. Dessa verksamheter kan se ut på många olika sätt beroende på vilket djurslag som står i fokus. Gemensamt många gånger är att dessa verksamheter bedrivs på människans villkor medan djurvälfärden är åsidosatt.
16 september 2019 2

Twitter

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv https://t.co/cA7f7SMEHD https://t.co/M56oJueIyC @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Minskad övergödning ökar värdet på fritidsfiskets fångster https://t.co/oGlPaCnSxd @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Långsamma muskler ger koreansk lantras ett godare griskött. Den genetiska bakgrunden har nu hittats.… https://t.co/dCVNVrj0HB @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Livet på jorden ska kartläggas i storslaget EU-projekt. Tomas Roslin från SLU har tillsammans med två andra forskar… https://t.co/O1ae5FZ6pr @_SLU via Twitter 8 dagar sedan
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74 https://t.co/xKxKRidpAV @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Djurskyddsföreningen donerar pengar till SLU https://t.co/CkGUEvL2mB @_SLU via Twitter 11 dagar sedan