Sjung av hjärtats lust!

Text: Annika Borg Publicerad: 15 augusti 2014
Visste du att det finns möjlighet att sjunga i kör på jobbet? Vid SLU i Umeå och Ultuna finns körer som träffas en gång i veckan. Och ska man tro forskningen och körmedlemmarna är det rena hälsovinsten att vara med.

Varje onsdag vid lunch träffas Umeå-kören, under ledning av musikern, pedagogen och inspiratören Ange Turell. Det har de gjort i ungefär ett par år, som en del av friskvårdsarbetet på SLU i Umeå.

– Sång är hälsosamt! När man sjunger med måttliga prestationskrav och under lustfyllda former slappnar man av, musklerna mjukas upp och andningen blir djupare och friare. Men sen finns det en annan effekt av sång på arbetsplatsen: när man sjunger tillsammans kommer människorna i en arbetsgrupp närmare varandra, säger Ange.

Han poängterar att medverkan i SLU-kören ska vara kul och lustfyllt. Just nu varierar medlemsantalet mellan 15 till 20 personer. Det finns en konstant inbjudan till kören, det är bara att dyka upp.

Lyssna till SLU:s friskvårdskör i Umeå! (Reportage från VK.se, öppnas i nytt fönster och föregås av reklam…) 

Klara röster i Uppsala

Sedan några år tillbaka finns också en personalkör vid campus Ultuna – ”Ultunae klara röster”. Kören har haft lite olika identitet genom åren, men just nu leds den av Erik Hellerstedt som är dirigent, utbildare och producent:

– Vi brukar uppträda vid akademiska högtider bland annat. Det är meningen att man i kören ska kunna utveckla sin röst: med tydliga kursmoment övar vi på att behandla rösten på ett skonsamt och frimodigt sätt, säger Erik.

Vill du vara med i kören? Mejla till: erik.hellerstedt@macogall.net. Den 28 augusti kör kören igång igen för höstterminen.

Här kan du se ett klipp från körens repertoar:

Ultunae klara röster

15 augusti 2014 3

Twitter

Skogen - räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. https://t.co/J7MqjKFuBZ https://t.co/yBq8Sj2E1X @_SLU via Twitter 3 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/KIEeJ3zw3V @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Hur kan djur och natur bli en resurs inom vård och skola i framtiden? Konferensen #DjurNaturHälsa2019 riktar sig ti… https://t.co/QquMjmQzSf @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Oklart om lagskydd för vilda djur https://t.co/lWt509PYRH @_SLU via Twitter 4 dagar sedan
Halmfoder ger inte hästar magsår https://t.co/LP52QuV5Ne https://t.co/Wg5RMXmJJe @_SLU via Twitter 5 dagar sedan
Moderna DNA-baserade metoder ger oss en helt ny inblick i samspelet mellan olika arter i naturen. Liksom mikroskope… https://t.co/2BBdJrCnFD @_SLU via Twitter 7 dagar sedan