Sjung av hjärtats lust!

Text: Annika Borg Publicerad: 15 augusti 2014
Visste du att det finns möjlighet att sjunga i kör på jobbet? Vid SLU i Umeå och Ultuna finns körer som träffas en gång i veckan. Och ska man tro forskningen och körmedlemmarna är det rena hälsovinsten att vara med.

Varje onsdag vid lunch träffas Umeå-kören, under ledning av musikern, pedagogen och inspiratören Ange Turell. Det har de gjort i ungefär ett par år, som en del av friskvårdsarbetet på SLU i Umeå.

– Sång är hälsosamt! När man sjunger med måttliga prestationskrav och under lustfyllda former slappnar man av, musklerna mjukas upp och andningen blir djupare och friare. Men sen finns det en annan effekt av sång på arbetsplatsen: när man sjunger tillsammans kommer människorna i en arbetsgrupp närmare varandra, säger Ange.

Han poängterar att medverkan i SLU-kören ska vara kul och lustfyllt. Just nu varierar medlemsantalet mellan 15 till 20 personer. Det finns en konstant inbjudan till kören, det är bara att dyka upp.

Lyssna till SLU:s friskvårdskör i Umeå! (Reportage från VK.se, öppnas i nytt fönster och föregås av reklam…) 

Klara röster i Uppsala

Sedan några år tillbaka finns också en personalkör vid campus Ultuna – ”Ultunae klara röster”. Kören har haft lite olika identitet genom åren, men just nu leds den av Erik Hellerstedt som är dirigent, utbildare och producent:

– Vi brukar uppträda vid akademiska högtider bland annat. Det är meningen att man i kören ska kunna utveckla sin röst: med tydliga kursmoment övar vi på att behandla rösten på ett skonsamt och frimodigt sätt, säger Erik.

Vill du vara med i kören? Mejla till: erik.hellerstedt@macogall.net. Den 28 augusti kör kören igång igen för höstterminen.

Här kan du se ett klipp från körens repertoar:

Ultunae klara röster

15 augusti 2014 3
Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Samverkar kring växtskydds-, växtförädlings- och växtodlingsforskning

Plattformar SLU har tre plattformar för att stärka samarbetet mellan forskare på de tre fakulteterna LTV, NJ och S: Plattform växtskydd, Plattform växtförädling och Plattform odlingssystem. Syftet är att minimera överlappning inom forskning och undervisning, att dra nytta av SLUs gemensamma resurser och kompletterande kompetenser, att stödja samarbetet mellan forskare vid SLU och att stärka SLUs profil i samhället inom dessa områden.
14 mars 2019 1
Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Ny bok: Urbana ekosystemtjänster – arbeta med naturen för goda livsmiljöer

Publicerat I samband med att våra städer växer och förtätas i allt snabbare takt, har grönskan kommit att få en avgörande roll för det hållbara livet i staden. I sin nya bok ”Urbana ekosystemtjänster - arbeta med naturen för goda livsmiljöer” vill tankesmedjan Movium belysa den urbana grönskans betydelse för stadsbyggande och hur olika aktörer inom branschen kan arbeta med ekosystemtjänster.
13 mars 2019 2

Twitter

Kassavasorter med bättre näringsvärde och potatissorter med bättre motståndskraft mot sjukdomar. Det är målet i nyt… https://t.co/ZHFF3oL7s6 @_SLU via Twitter 7 dagar sedan
RT @SLUmiljoanalys: Möt forskare från @_SLU och ?@Stockholms_univ? på Baltic Sea Science Center ?@Skansen? i helgen! I rovdjursakvariet bo… @_SLU via Twitter 9 dagar sedan
Parasitsvamp kan hota svenska tallar https://t.co/mN4gBQ9Dp9 https://t.co/2N38cWPOtW @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
https://t.co/XKPnmN5LGb @_SLU via Twitter 12 dagar sedan
Kämpar för almens överlevnad https://t.co/cVm03oVgFA https://t.co/PyiRepPmSo @_SLU via Twitter 13 dagar sedan
Allt fler mjölkgårdar tillverkar eget kraftfoder av lokala råvaror, i stället för att köpa färdigblandat. En ny rap… https://t.co/uLpShzz8oT @_SLU via Twitter 14 dagar sedan