Sjungande kattälskare blir ny överbibliotekarie
Linda Vidlund är SLU:s nya överbibliotekarie. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

Sjungande kattälskare blir ny överbibliotekarie

Text: Mårten Granert Publicerad: 10 februari 2020
Linda Vidlund började som överbibliotekarie på SLU den 20 januari. Linda är stationerad på Ultuna men har hela SLU som arbetsfält. Här svarar Linda på några frågor.

Vad gör en överbibliotekarie egentligen?
– En överbibliotekarie företräder biblioteket och tillsammans med alla medarbetare ska verka för biblioteket är en efterfrågad resurs inom SLU. Det innebär att biblioteket behöver samarbeta med övriga stödfunktioner vid universitetet och säkerställa verksamhetens kvalitet genom ständig kontakt med forskare och studenter.

Vad är den största skillnaden att arbeta på ett universitetsbibliotek jämfört med ett kommunalt bibliotek?
– Ett universitetsbibliotek ansvarar för att studenter, lärare och forskare har tillgång till vetenskapligt granskad data och information samt stöttar utbildningen genom informationssökning och källkritik, och stödjer forskare i deras arbete och publiceringar. Folkbibliotek ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, så uppdragen skiljer sig åt.

Är du nu chef över alla medarbetare som är anställda på något bibliotek på SLU? Hur många blir det?
– 52 personer placerade i Ultuna, Umeå, Alnarp och Skara.

Vad var det du först fängslades av på ett bibliotek som gjorde att du ville arbeta där?
– Bibliotek är en härlig plats tycker jag. Men som jag ser det är biblioteket en mötesplats för kreativitet och kunskap. Men också ett lugn och en plats för rekreation. Som anställd finns det en stor variation av arbetsuppgifter inom bibliotekarieyrket vilket har passat mig då jag gärna vill ha nya utmaningar.

Vad är det första du ska ta tag i på jobbet?
– Jag ska lära känna organisationen, personalen och kollegorna. Jag kommer fokusera på att försöka träffa så många som möjligt inom SLU. På biblioteket är forskningsdata är en spännande utmaning som jag vill titta närmare på.

Vad hade du för bild av SLU när du sökte jobbet?
– Ett modernt ungt universitet med stora möjligheter och en spännande profil.

Var jobbade du innan du började på SLU?
– Jag var avdelningschef på Uppsala universitetsbibliotek med ansvar för vetenskaplig kommunikation. Jag har tidigare varit chef för alla bibliotek inom teknik och naturvetenskap vid samma lärosäte. Där utvecklade vi bland annat Makerspace och Visualiseringslabb som pilotprojekt inför en nybyggnation. Det nya biblioteket på Ångström kommer invigas 2022 och de nya verksamheterna har en självklar plats tillsammans med de traditionella delarna i ett bibliotek.

Biblioteket på Ultuna, där du har din arbetsplats, börjar bli lite sjabbigt. Det är gamla och slitna lokaler. Ska du föreslå rektor att bygga ett nytt?
– Haha, ja självklart ska vi se till att även Ultuna får ett modernt, attraktivt bibliotek som kan bidra som en attraktionskraft för nya studenter både nationellt och internationellt. Men det är förstås en budgetfråga.

Fakta

Några kortfrågor


 • Vin eller vatten? Vin
 • Sol eller måne? Sol
 • Hund eller katt? Katt
 • Sommar eller vinter? Sommar
 • Soffan eller gym? Vill svara gym men det är nog mest soffan
 • Kött eller vegetariskt? Äter gärna vegetariskt men även kött
 • TV eller radio? Är P1-beroende men ser mycket på streaming-tjänster
 • Bil eller tåg? Får nog säga cykel men kör bil och lär mig nu åka natt-tåg 😉
 • Stad eller land? Stad men älskar hav
 • Bio eller teater? Teater men går ofta på bio med barnen
 • Spotify eller grammofon? Spotify
 • Läsa bok eller lyssna bok? Läsa bok
Fakta

Kort om Linda


 • Bor i: Uppsala, Kungsgärdet
 • Född i: Hova, Västergötland
 • Ålder: 45 år
 • Familj: man och tre barn på 8, 11 och 13 år
 • Husdjur: en katt
 • Intresse eller hobby: umgås med familj och vänner, träna lite, läsa och sjunga
 • Senast lästa bok: Ålevangeliet av Patrik Svensson
 • Oanad talang: har ibland skrivit texter som framförts vid festliga tillfällen ackompanjerat på ukulele

 

10 februari 2020 14
Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Lantbrukslogik – nu och i framtiden

Drivkrafter Det svenska lantbruket ska ge nyttig, god, näringsrik och närproducerad mat. Helst mer mat också, så att vi blir mindre sårbara i händelse av kris. Och det ska ske utan alltför mycket miljö- och klimatpåverkan; med lantbruket som en del av lösningen istället för problemet när man pratar om hot mot biologisk mångfald och klimatförändringarna. Hur tänker de som vill, vågar och orkar satsa i en bransch i händerna på väder och vind, politiska beslut och konsumenternas val?
30 april 2021 3

Twitter

”Inga glömda utsläpp i Sveriges klimatrapportering” https://t.co/QN1ync0I0p @_SLU via Twitter 19 dagar sedan
UppTalk Weekly panelsamtal: Hur ska vi bromsa resistensutvecklingen utan ny antibiotika? SLU-professor Susanna Sten… https://t.co/0xZPPLtq4c @_SLU via Twitter 7 månad sedan
Idag är det #WorldFoodDay och vi slår ett slag för hållbart odlad mat från #vatten. I serien berättar forskare och… https://t.co/y6dJ8OQjmb @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @_NKfV: Idag 14 okt kl 12-13 webbinarium om hållbart foder till odlad fisk. Anmäl dig och läs mer via: https://t.co/i8IonJZOc9 @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: #CRISPR är ett viktigt verktyg i studier av geners funktion hos träd, säger prof. Ove Nilsson. Vi har många… @_SLU via Twitter 7 månad sedan
RT @SLUFutureFood: Nobelpriset: Gen-editering med #CRISPR har stor potential för forskning om sjukdomar hos djur. Läs med om etiska frågor… @_SLU via Twitter 7 månad sedan