Sjungande kattälskare blir ny överbibliotekarie
Linda Vidlund är SLU:s nya överbibliotekarie. Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt

Sjungande kattälskare blir ny överbibliotekarie

Text: Mårten Granert Publicerad: 10 februari 2020
Linda Vidlund började som överbibliotekarie på SLU den 20 januari. Linda är stationerad på Ultuna men har hela SLU som arbetsfält. Här svarar Linda på några frågor.

Vad gör en överbibliotekarie egentligen?
– En överbibliotekarie företräder biblioteket och tillsammans med alla medarbetare ska verka för biblioteket är en efterfrågad resurs inom SLU. Det innebär att biblioteket behöver samarbeta med övriga stödfunktioner vid universitetet och säkerställa verksamhetens kvalitet genom ständig kontakt med forskare och studenter.

Vad är den största skillnaden att arbeta på ett universitetsbibliotek jämfört med ett kommunalt bibliotek?
– Ett universitetsbibliotek ansvarar för att studenter, lärare och forskare har tillgång till vetenskapligt granskad data och information samt stöttar utbildningen genom informationssökning och källkritik, och stödjer forskare i deras arbete och publiceringar. Folkbibliotek ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, så uppdragen skiljer sig åt.

Är du nu chef över alla medarbetare som är anställda på något bibliotek på SLU? Hur många blir det?
– 52 personer placerade i Ultuna, Umeå, Alnarp och Skara.

Vad var det du först fängslades av på ett bibliotek som gjorde att du ville arbeta där?
– Bibliotek är en härlig plats tycker jag. Men som jag ser det är biblioteket en mötesplats för kreativitet och kunskap. Men också ett lugn och en plats för rekreation. Som anställd finns det en stor variation av arbetsuppgifter inom bibliotekarieyrket vilket har passat mig då jag gärna vill ha nya utmaningar.

Vad är det första du ska ta tag i på jobbet?
– Jag ska lära känna organisationen, personalen och kollegorna. Jag kommer fokusera på att försöka träffa så många som möjligt inom SLU. På biblioteket är forskningsdata är en spännande utmaning som jag vill titta närmare på.

Vad hade du för bild av SLU när du sökte jobbet?
– Ett modernt ungt universitet med stora möjligheter och en spännande profil.

Var jobbade du innan du började på SLU?
– Jag var avdelningschef på Uppsala universitetsbibliotek med ansvar för vetenskaplig kommunikation. Jag har tidigare varit chef för alla bibliotek inom teknik och naturvetenskap vid samma lärosäte. Där utvecklade vi bland annat Makerspace och Visualiseringslabb som pilotprojekt inför en nybyggnation. Det nya biblioteket på Ångström kommer invigas 2022 och de nya verksamheterna har en självklar plats tillsammans med de traditionella delarna i ett bibliotek.

Biblioteket på Ultuna, där du har din arbetsplats, börjar bli lite sjabbigt. Det är gamla och slitna lokaler. Ska du föreslå rektor att bygga ett nytt?
– Haha, ja självklart ska vi se till att även Ultuna får ett modernt, attraktivt bibliotek som kan bidra som en attraktionskraft för nya studenter både nationellt och internationellt. Men det är förstås en budgetfråga.

Några kortfrågor

• Vin eller vatten? Vin
  • Sol eller måne? Sol
  • Hund eller katt? Katt